Jump to content

Tužba alimentacija


Bamby222

Preporučene objave

Otac redovito mjesečno plaća alimentaciju (administrativna zabrana) od 2003. godine. Pokrenula sam Tužbu za povećanje alimentacije koju ću braniti SAMA pa molim informacije i malu pomoć. Znam da se sada dodjeljuje fiksni dio uzdržavanja. Dijete sada prima 25% očevih primanja. U tužbi sam navela okvirne troškove i potrebe djeteta. On je u odgovoru naveo da se tome protivi jer od 2003. g. dijete nema povećanih potreba te da i ovaj iznos premašuje njegove mogućnosti plaćanja. On ima plaću oko 6.500 kn koja raste, moja je oko 4.500 kn i u padu je od prošle godine. Naveo je u odgovoru sljedeće: "tuženi se protivi dospjeću mjesečnih iznosa uzdržavanja".

Iz navedenog sam iščitala da se ustvari protivi i sadašnjem iznosu koji plaća te ga smatra previsokim dok djetetove potrebe smatra neosnovanim. Napominjem da otac ima Nadzor roditeljske skrbi na koji se ne odaziva, a sve radi toga što već pune 2 g. ne viđa dijete.

Molim vas ako itko zna što mogu očekivati da mi kaže. Da li mi mogu smanjiti trenutačni iznos koji dijete dobiva? Koji je sada minimalni fiksni iznos koji bih mogla očekivati? HVALA PUNO!!! Parnica mi je 28.02. svaki savjet je i više nego DOBRODOŠAO!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako otac sada plaća 25%plaće, to bi znači bilo, po ovome što ste naveli 1625 kn.

 

Uzmimo sljedeće činjenice:

- zakonski minimum za školsko dijete iznosi oko 1100kn

- prosječne potrebe (pretpostavljam školskog) djeteta su po preporukama, oko 1700kn

- iznos može biti veći ako dijete ima posebne potrebe (ima li?)

 

Otac djeteta plaća svotu koja je u gornjim granicama, pa nema nekog posebnog razloga da mu iznos povećavaju.

 

Tužbu možete podići jedino ako je došlo do bitnih izmjena okolnosti u odnosu na prošlu presudu:

- nove posebne potrebe djeteta

- dijete krenulo u školu i sl.

 

U protivnom će Vam Zahtje odbaciti kao neosnovan (jer nema novih okolnosti). Pročitajte u Zakonu što se smatra novim okolnostima.

 

Otac može smatrati djetetove potrebe neosnovanim (isto ih tako može smatrati i Sud) ukoliko u tužbi navedete "okvirne troškove i potrebe djeteta" (citiram vas), a pritom uz Vaše navode ne predate dokaze.

Jer eto, netko može navesti da dijete ide na 7 jezika, 4 sporta, plaća školu xyz kuna.... i sve to može biti istina. Ali bez uplatnica, računa, potvrda i sl. Vaši navodi nemaju neku težinu na sudu. Preporuke liječnika/ učiteljica i slično, također nisu na odmet.

 

Zahtjev vam se može odobriti ali morate detaljno i dokazima obrazložiti koje su potrebe djeteta i jesu li nužne (prehrana jest, ali 3 strana jezika npr nisu).

 

Iznos se može smanjiti ukoliko otac zatraži dokaze o troškovima i osporava ih, a vi ih ne možete dokazati.

Iznos se može smanjiti ukoliko otac prikaže svoje nove povećane rashode (možda je dobio još jedno dijete o kojem skrbi, možda ima velike druge osobne troškove, možda mu treba za liječenje i slično). Ali se n ebi trebao smanjiti ispod zakonskog minimuma, odnosno cca 1100kn.

 

To što otac ne viđa dijete je drugi par rukava. Nema veze sa vašim Zahtjevom o povećanju alimentacije.

 

Ne znam što možete očekivati da Vam kaže (otac, sud, svejedno). Svatko može reći što želi. Na Vama je da svoje zahtjeve razmotrite, obrazložite i dokažete.

 

pozz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na detaljnim informacijama.

iznos za uzdržavanje nije mijenjan već 9 godina. dijete sada ima 10 godina i ide u 4. razred. imam sve uplatnice te kao dokaz i Zapisnike CZSS te Mišljenje Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, imam i sve Ugovore o pohađanju izvannastavnih aktivnosti koje su redovite tijekom ove 4 godine. Ukoliko i dalje mislite da je bolje da u to ne diram, molila bih da me savjetujete. Otac nema druge djece, živi u kod djevojke stoga nema ni troškova za stanovanje, radi dodatan posao (dokaz: Zapisnik CZSS priznanje).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otac nema druge djece,

Prema ovome, manje od minimalnog iznosa ne može biti određeno. To je sigurno.

 

Ka onome gore navedite i potrebe djeteta koje nisu svakomjesečne a neophodne su (školski udžbenici, potreban pribor i sl, odjevanje/obuvanje i sl., ) jer to zasigurno ne ubere u susjedovom voćnjaku, a ne hoda ni golo/boso/s rukama u džepovima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

iskreno i potajno sam se nadala upravo vašem odgovoru newbie. savjetovano mi je da napravim spisak troškova na mjesečnoj i godišnjoj razini što sam i učinila. od izdataka za odjeću i obuću, izleta prema školskom programu, a ove godine i škola u prirodi, udžbenici i ostalo. djetetu je uplaćena stambena štednja što ću prikazati samo kao informaciju jer znam da je to moja volja. dijete je išlo u školski boravak prva 2 razreda za što imam Ugovor kao dokaz, također imam sve uplatnice i Ugovore o izvannastavnim aktivnostima (za koje me opet neki opominju da nisu relevantne jer je to isto ono što dijete može, ali i ne mora nužno pohađati). ljetovanja, izlete, kulturna zbivanja i gorivo nisam ni spomenula jer svi na to mahnu rukom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Minimalni iznosi u postocima: Obiteljski zakon, članak 232 (http://www.zakon.hr/z/88/Obiteljski-zakon), a iznos prosječne neto plaće zaposlenih u pravnim osobama objavljuje Državni zavod za statistiku (http://www.dzs.hr/Hrv/system/first_results.htm).

 

Za prosinac 2012. taj neto iznos je bio 5.487,00 kuna. Za dijete od 7 do 12 godina minimum je 20%, što bi bilo 1.097,40 kuna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obiteljski zakon u čl.232 st.4 ne napućuje ljude da izračunavaju iznose prema postocima, već obvezuje ministarstvo nadležno za poslove soc. skrbi da jednom godišnje a najkasnije do 1.4. tekuće godine objavi minimalne iznose, te propisuje na koji će način to uraditi (postocima prema 3 kategorije uzrasta, a od prosječne mjesečne plaće po zaposlenome u pravnim osobama RH za proteklu godinu).

Svake se godine objavljuje nešto nalik na klik-ovdje (lanjsko, a rok za novo ovih dana).

 

Iako razlike nisu velike (jer ni razlike u plaćama od mjeseca do mjeseca nisu drastične) minimalni iznos se ne izračunava za svakog ponaosob ovisno o mjesecu ili proizvoljnim izborom mjeseca/mjeseci, već ministarstvo svoju obvezu izvršava kad objavi "minimalne novčane iznose za mjesečno uzdržavanje djeteta koje je dužan platiti roditelj koji ne živi s djetetom" i tih se preciziranih iznosa treba držati pod pojmom "minimalni".

 

Zadnjih godina (ukupno) je variralo u cca 100kn, ali kad želimo biti precizni i navoditi argumente, poslužimo se već izvedenima prema ObZ.

 

Drugo, osim školskog pribora, nastavnih sredstava, glede škole ne zaboravite izlete, terenske nastave i sl. Istina da se i za to može ne dati svoju suglasnost, ali rijetka djeca ostaju na nastavi s drugim skupinama dok se njihova bavi takvim čime.

 

Treće, izvanškolske aktivnosti nisu luksuzna potrošnja djetetu suvišna (jezici, umjetničke škole, sport i sl), iako nažalost u današnje vrijeme realna situacija sa (ne)zaposlenošću i visinom plaće mnogima upravo takvo što poručuje... To je nešto što bi bilo djetetu poželjno priuštiti, u okviru mogućnosti roditelja. S druge strane, komoditet roditelja ne bi trebao biti prepreka takvoj vrsti širenja interesa djece, služenja sposobnostima i razvoju vještina, u krajnju ruku i njihovih mogućnosti ubuduće. Pa navedite i to. Naime, neki roditelji bi svojoj djeci takve stvari vrlo rado priuštili a radi svoje financijske situacije nisu u prilici ni mogućnosti, dok bi neki to i mogli ali im se ne čini dovoljno značajnim (pa ni u usporedbi sa manje od jedne kave dnevno vani)...

 

Dakle, navedite, kako ste namjeravali odvojeno a) ono najneophodnije, b) ono poželjno za djetetovo bavljenje u slobodno vrijeme a obrazovnog karaktera ili sportskih bavljenja jer sve to ima i svoju treću- odgojnu vrijednost, c) potrebe vezane uz kulturu kojima djetetu udovoljavate, nastojite mu usmjeriti interes i obogatiti ga. Pa neka sud procijeni dozvoljavaju li objektivne okolnosti očevih mogućnosti sudjelovanje u tome svemu, u kojoj mjeri ili ne baš.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odličan post Newbie!

 

Mene osobno naljuti kada se (ponekad) djeca u razvodu gledaju kao skupina kojoj treba dati čim manje (egzistencijalni minimum), dok se za sve drugo jako borimo da se poveća u državi (minimalne plaće, mirovine, soc.naknade itd). Stoga jest dobro napisati da dijete ima potrebe i za sport, kulturu i drugo, pa zaista nema razloga da mu roditelji, ako su u mogućnosti, i to ne priušte pod redovitu potrebu.

 

Svi koji dobiju minimum (onaj iz Oz) nažalost su socijalno ugrožena djeca (ili im roditelji ne rade, ili im roditelji lažu da ne rade i nemaju ništa).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

slažem se s oba posta. svaka info dobrodošla! ja sam danas došla s prvog ročišta. išla sam sama bez odvjetnice. to je izgledalo vrlo nespretno u početku jer nisam dokaze pripremila u 2 primjerka (za sud i odvjetnicu oca) no nisu mi zamjerili. dokaze ću zato dostaviti na sljedeće ročište kad je saslušanje. priložila sam tabelarni prikaz djetetovih potreba (navela sam od prehrane do uređenja sobe pa nek selektiraju što treba, a što ne). citiram pisanu izjavu očeve odvjetnice: očeva primanja su NARASLA no obzirom da ima zaduženja u vidu OVRHA jer je bio sudužnik kod podizanja kredita, te plaća naknadu štete iz prometne nesreće, s obzirom na njegovo imovno stanje, nije u mogućnosti doprinositi traženi iznos od 2000 kn/mj IAKO BI TO ŽELIO, a ima mogućnosti. Stoga se u cijelosti protivi tuženom zahtjevu za povećanje doprinosa i poziva se na kriterije za visinu doprinosa, te smatra da je neprimjereno ukupnim potrebama maloljetne tužiteljice."

sljedeće ročište zakazano za lipanj. navodi se da moramo oboje dostaviti podatak o visini plaća od dana podnošenja tužbe (to je IP KARTICA?)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bok!

imam jedno pitanje.naime, dogodila se jedna nezgodna situacija.zarucena sam sa deckom koji iza sebe ima dijete od dvije i pol godine.naime, dijete je nastalo u cudnim okolnostima i on ne zeli imati nikakve veze s njim.

zena s kojom ima to dijete tuzila ga je za alimentaciju, za (ne)vidanja s djetetom, bez obzira na to sto je rekla da nece ukoliko prizna dijete.

zanima me je li moguce da sud odredi samo visinu alimentacije, tj. da se on preko suda ili centra za socijalnu skrb odrekne svih prava na to dijete?

 

hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bilo bi dobro da otvorite svoju temu s ovim pitanjem.

inače, za svaku "čudnu" okolnost i "nezgodne situacije" je potrebno 2 osobe. nitko nikog nije prisiljavao na odnos prilikom kojeg je "nastalo" dijete?????

po vašem postu je vidljivo da je otac priznao dijete prema tome dužan je (po meni) sudjelovati u njegovom odgoju i potrebama. čudi me da sam za to nema želju. žalosno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Oprostite nova sam ovdje i ne snalazim se najbolje, molila bih vas za pomoć i savjete. Naime uskoro ću napuniti 18. godina otac me ostavio dok sam bila vrlo malena, priznao me i njegovo ime i prezime stoji na mom rodnom listu. Majka me odgajala zajedno sa svojim roditeljima i strašno ga se boji jer su se razisli u strašnim okolnostima i nikad nije voljela pricati o njemu a kamoli ga traziti no nije ni on trazio mene a ni nju nekoliko puta se raspitivao prije 2-3 god i to je sve, nakon 8 godina moja majka se vjencala za novog covjeka i odselila se s njim a ja sam ostala zivjeti u hrv. s bakom i djedom. Sada kad sam starija zelja za upoznavanjem tog covjeka mi je porasla do maximuma znam da ga ni nebi mogla nazvat covjekom s obzirom kako se ponio i sto je sve napravio, ali ipak ima nesto u meni i zelim ga vidjeti. Zanima me dali mi itko moze reci sto mogu uciniti posto jos nisam punoljetna a zelim to napraviti strucnim putem odnosno sudskim, tj. preko policije ili cega vec...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija