Jump to content

Ulazak u Republiku Hrvatsku s vozilom BiH registarskih oznaka


kira

Preporučene objave

Ulazio sam u RH s osobnim vozilom BiH reg.oznaka, kojom prigodam sam predočio dokumenta vozila i svoja osobna dokumenta BiH.

Budući imam i državljanstvo RH, carina mi izdaje rješenje da na vozilo platim carinu,porez na vozila i pdv, zatim carinski prekršaj..dakle kod ulaska u RH nisam pokazao hrvatska dokumenta.

Temeljem kojega mi se zakona određuje plaćanje ovog iznosa, a da bude stvar gora vozilo u RH ne mogu niti registrirati, starost 1993.g

 

Hvala !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ulazio sam u RH s osobnim vozilom BiH reg.oznaka, kojom prigodam sam predočio dokumenta vozila i svoja osobna dokumenta BiH.

Pri ulasku se obično odbije ulaz u RH (bilo od strane policije ili carine) a kod izlaska iz RH (kao i pri kontroli u dubini teritorija) se utvrđuje prekršaj upravljanja na teritoriju RH kao i obaveza prijavljivanja privremenog uvoza.

Osim ako ne postoje činjenice/dokazi prijašnjeg korištenja vozila na teritoriju RH.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima !

Dakle ja nisam pokazao niti jedan Hrvatski dokument, niti mi je tražen a kako bi se utvrdila identifikacija, što znači zdravstvena iskaznica, molim atko netko zna zakonsku odredbu, "prednost državljanstva RH", i po njemu se postupa, Nadalje dali svi naši gastarnbajteri iz Njemačka, Austrija, plaćaćuju carinu na svoja vozila kada dolaze u RH, na odmor ili pak u svoju kuću u RH, plaćaju na vozila obvezno carinu i druga davanja, molim da se jave takvi !! i još jednom molim zakonsku odredbu.!!

Hvala !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Djelatnici carine nisu ništa drugo nego poreznici, poslodavac im je određena carinarnica koja je u sustavu ministarstva financija, a koji imaju vlastitu bazu podataka državljana RH.

 

Osim državljanstva RH možete imati bilo koje državljanstvo od 193 države čije putne isprave RH priznaje u svakom slučaju će se primjeniti pojam stranca iz čl. 2. st. 1. t. 1. Zakona o strancima a to je da se vas uopće ne smatra strancem.

 

Vas se tereti po čl. 50. st. 1. Carinskog zakona NN 78/1999, 94/1999, 117/1999, 73/2000, 92/2001, 47/2003, 140/2005, 138/2006, 60/2008, 45/2009, 56/2010 kažnjivo po čl. 241. st. 1. t. 10. uz primjenu ostalih podzakonskih akata kojima se određuju dadžbine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle ja nisam pokazao niti jedan Hrvatski dokument, niti mi je tražen a kako bi se utvrdila identifikacija, što znači zdravstvena iskaznica, molim atko netko zna zakonsku odredbu, "prednost državljanstva RH", i po njemu se postupa, Nadalje dali svi naši gastarnbajteri iz Njemačka, Austrija, plaćaćuju carinu na svoja vozila kada dolaze u RH, na odmor ili pak u svoju kuću u RH, plaćaju na vozila obvezno carinu i druga davanja, molim da se jave takvi !! i još jednom molim zakonsku odredbu.!!

Hvala !

Imaju spisak (carina) svih osoba sa prebivalištem u RH kao i spisak sviju koji imaju zdravstvenu tako da im drugo nije potrebno

 

Evo ti malo izvadaka iz nekih zakona, odnosno citata sa foruma_

"Prema članku 37. stavak 3. Općeg poreznog zakona (NN, br.127/00 – 150/02), smatra se tuzemnim obveznikom, pa tako i osobom s prebivalištem u RH, svaka osoba koja je osigurana u HZZO i prijavljena u HZMO.

 

Osoba koja je stoga zaposlenik u RH i tu plaća mirovinske i zdravstvene doprinose, neovisno što možebitno boravi i u drugoj zemlji, ne može u RH koristiti prijevozno sredstvo strane registracije.

 

Ovakav stav zauzeo je i Ustavni sud Republike Hrvatske, primjerice presudom U-III-1689/2009."

 

I malo od carine.Malo je duže ali je tako.

"Poštovani,

 

Vezano za Vaše dopune upita navodimo, kako je zbog uočenih više sličnih situacija u posljednje vrijeme, dosadašnje restriktivno postupanje ublaženo, no da je i nadalje vrlo bitno da li korisnik i vlasnik vozila pretežito živi u drugoj državi, pa se mogu pojaviti i situacije naknadnih provjera i dokazivanja takvoga statusa.

 

Zakonita uporaba stranih prijevoznih sredstava u carinskom području Republike Hrvatske odobrava se u okviru postupka privremenog uvoza.

 

Privremeni uvoz prijevoznih sredstava u što se, između ostalog, ubrajaju motorna vozila propisan je Aneksom C Konvencije o privremenom uvozu.

 

Sukladno Aneksu C Konvencije o privremenom uvozu, pravo na privremeni uvoz osobnog vozila uz oslobođenje plaćanja carine i poreza može se ostvariti uz ispunjavanje sljedećih uvjeta:

 

prijevozna sredstva za privatnu uporabu:

 

- moraju biti registrirana na teritoriju različitom od teritorija privremenog uvoza,

- moraju biti registrirana na ime osobe sa sjedištem ili prebivalištem na teritoriju druge države i

- moraju ih uvesti i koristiti osobe koje žive na teritoriju različitom od teritorija privremenog uvoza.

 

Navedeno znači da pravo na privremeni uvoz vozila sa redovnom stranom registracijom za privatnu uporabu mogu ostvariti osobe koje imaju sa sjedište, prebivalište ili uobičajeno boravište na teritoriju druge države. Dakle, korisnici postupka privremenog uvoza prijevoznih sredstava mogu biti osobe koje uobičajeno žive na teritoriju zemlje različite od zemlje privremenog uvoza, pa s tim u vezi, primjerice, motornim vozilom stranih registracijskih oznaka, može u Republici Hrvatskoj upravljati:

 

- strani državljanin s boravištem u zemlji registracije,

- strani državljanin, koji ima boravište u nekoj trećoj zemlji,

- hrvatski državljanin koji ima uobičajeno boravište u inozemstvu.

 

Pri tome elementi kao zaposlenje, odnosno ostvarivanje osobnog dohotka, zdravstveno osiguranje i slično su elementi koji mogu upućivati na uobičajeno boravište u određenoj zemlji, što ne znači da ispunjenje ili izostanak jednog od nabrojanih uvjeta automatski znači i dokaz uobičajenog boravišta u toj zemlji.

 

Postoje, dakle, situacije gdje određene činjenice, kao primjerice odobreno privremeno boravište stranim državljanima, ili ostvarivanje osobnog dohotka u Republici Hrvatskoj ne znače automatski kršenje propisa o privremenom uvozu. Primjerice, u situaciji osoba koje žive u inozemstvu, a zbog zaposlenja u Republici Hrvatskoj svakodnevno putuju na posao i vraćaju se u mjesto svog boravišta u inozemstvu, mogu biti ispunjeni uvjeti korištenja vozila stranih registarskih oznaka u privatne svrhe.

 

Takve situacije su sljedeće:

 

ØStrani državljani sa odobrenim privremenim boravištem u Republici Hrvatskoj

Strani državljani koji u Republici Hrvatskoj imaju odobreno privremeno boravište isključivo u svrhu ishođenja radne ili poslovne dozvole sukladno Zakonu o strancima („Narodne novine“ br. 79/07 i 36/09), koji pri tome stvarno i ne borave trajnije, odnosno nemaju osigurano stalno stanovanje te ne žive u Republici Hrvatskoj, već predstavljaju tzv. dnevne migrante koji su u Republici Hrvatskoj zasnovali radni odnos pod uvjetom uzajamnosti, mogu u carinskom području RH koristiti osobno vozilo stranih registarskih oznaka sukladno Aneksu C Konvencije.

 

ØHrvatski državljani sa odobrenim privremenim ili trajnim boravištem u inozemstvu koji imaju zasnovan radni odnos u Republici Hrvatskoj

Hrvatski državljani koji imaju odobreno privremeno ili trajno boravište u inozemstvu iz profesionalnih ili osobnih razloga (najčešće zasnivanje obitelji), te koji stvarno žive, odnosno uobičajeno borave u toj zemlji, ali zbog zasnovanog radnog odnosa svakodnevno putuju u mjesto rada u carinskom području Republike Hrvatske, mogu koristiti vozilo stranih registarskih oznaka u carinskom području Republike Hrvatske[1].

 

Nasuprot tome, osobe koje nisu dnevni migranti, već veći dio tjedna borave u Republici Hrvatskoj (u mjestu rada), a samo dio tjedna (primjerice vikendima i praznicima) borave u drugoj zemlji ne mogu koristiti prijevozna sredstva sa stranim registarskim oznakama u Republici Hrvatskoj.

 

Iz svega prethodnog proizlazi da samo državljanstvo, ili čak odobreno privremeno boravište nekoj osobi u određenoj zemlji, ne pretpostavlja automatski pravo, odnosno zabranu korištenja automobila stranih registarskih oznaka u carinskom području Republike Hrvatske, već navedeno pravo upravljanja stranim vozilima predmetne osobe moraju dokazivati raspoloživim ispravama. To znači da moraju biti pruženi vjerodostojni dokazi da takve osobe granicu prelaze svakodnevno, te da ne žive u carinskom području Republike Hrvatske.

 

Dakle, ispunjavanje uvjeta korištenja stranih motornih vozila u carinskom području Republike Hrvatske u gore opisanim situacijama ocjenjuje se od slučaja do slučaja, na temelju raspoloživih dokaza, koje je korisnik postupka privremenog uvoza dužan pribaviti i predočiti.

 

S poštovanjem,

Odjel za odnose s javnošću

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala lijepa na iscrpnim odgovorima, tumačenjima i uputama na Zakonske odredbe,,. no moja dilema, i upit ostaju na "mislim" različitim tumačenjima i postupanjima car.službenika !

Dakle, ako državljanin RH, nakon umirovljenja u Austriji odluči živjeti u RH, a onda svako toliko ide u Austriju na primjerice liječnički pregled..i sl. a svima nam je više nego poznato da tijekom boravka i življenja u RH koriste automobil Austrijskih oznaka, a poglavito kada idu u Austriju, dali tada kod svakog ulaska u RH budu u obvezi platiti carinu.

Nadalje, "Europska zakonska stečevina" u suprotnom slučaju Austrijski državljan koristi vozilo RH !!!!.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo si neke stvari pobrkao.Ne plaća carinu kod svakog ulaska nego takvo vozilo mora registrirat u RH ukoliko boravi u RH više od 183 dana,ako koristi zdravstvenu zaštitu u RH i druga prava....Ova tema ima jako puno točaka koje moraju bit ispunjene da bi RH državljan mogao neometano koristit starano vozilo u RH.

Napiši žalbu carini da s tim vozilom nisi upravljao u RH nego da si mislio ući što je jako velika razlika.Ujedno napiši mail Carini i objasni situaciju s time da ih pitaš što bi se dogodilo (zakonski) na granici na ulazu kad upravljaš s takvim vozilom (ne spominat da su već napisali kaznu).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija