Jump to content

Odvoz smeća


mandor

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Želio sam minimalizirati troškove nakon što se baka preselila u dom za starije osobe i jedan od neuspješnih pohoda je u komunalno poduzeće s namjerom odjave odvoza smeća.

Kažu - ne može se odjaviti. Mora se plaćati 40 kn mjesečno. Nije tako puno, ali je to 480kn godišnje paušalne naknade za NIŠTA. Svaka vrećica se mora kupiti, a nisu dali nikakvu kantu. Treba naglasiti da odvoz smeća glasi na mog djeda koji nije među živima već 12 godina. I sada mi kažu da se mora donijeti rješenje suda o nasljeđivanju i suglasnost svih suvlasnika kuće na koga će glasiti odvoz smeća, a dok god itko ima prijavljeno prebivalište u kući, odvoz smeća se ne može odjaviti. Baki je sa odlaskom u dom prijavljeno boravište, prebivalište ostaje njena kuća.

Suvlasnika su 3, jedan je u domu, drugi je psihički bolestan treći ne živi u blizini, a ja nisam među njima. Kako da se ja borim s tim? Zar je zaista legalno naplaćivati uslugu koja se ne koristi? Rekli su mi u koncesionarskoj tvrtci "pa nećemo valjda stalno provjeravati tko ima, a tko nema prijavljen odvoz".

Pa zašto ne daju kante sa brojevima, zašto imaju vreće koje se od njih kupuju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

http://www.huzp.hr/

 

 

NN 60/08 ZID zakona o otpadu

Članak 10.

U članku 17. stavak 2. mijenja se i glasi:

»(2) Grad Zagreb, grad i općina za komunalni otpad iz kućanstva kao kriterij količine iz stavka 1. ovoga članka mogu primijeniti jedinicu mase ili volumen otpada ili broj članova kućanstva.«

 

NAPUTAK (NN129/2011)

O NAČINU IZRAČUNA NAKNADE GOSPODARENJA KOMUNALNIM OTPADOM

(1) Obveznici plaćanja naknade gospodarenja komunalnim otpadom, u smislu ovog naputka, su obveznici naknade čijim djelovanjem nastaju troškovi gospodarenja komunalnim otpadom, odnosno kućanstva te pravne i fizičke osobe – obrtnici koji obavljaju proizvodnu i/ili uslužnu djelatnost, a koje su sklopile ugovor s ovlaštenom osobom kojoj je povjereno obavljanje skupljanja komunalnog otpada na području općine i/ili grada (u daljnjem tekstu: obveznik naknade).

(2) Troškovi gospodarenja komunalnim otpadom obračunavaju se uz primjenu načela »onečišćivač plaća« sukladno članku 17. stavku 1. Zakona o otpadu.

(3) Primjena načela »onečišćivač plaća« podrazumijeva da troškove gospodarenja komunalnim otpadom snosi obveznik naknade koji predaje komunalni otpad za komunalni otpad koji je predao.

 

 

Zakon o zaštiti potrošača

Glava IV. JAVNE USLUGE KOJE SE PRUŽAJU POTROŠAČIMA

 

Članak 24.

 

(3) Prodaja potrošačima javnih usluga, kada to priroda javne usluge dopušta, mora biti obračunata prema potrošnji.

 

ako nema zadužene posude za smeće niste potpisali ugovor za uslugu, niste u obvezi plaćati uslugu

ne iznosite otpad koji bi koncesionar mogao odvesti. nema otpada niste dužni platiti uslugu koja se ne brši.

koncesionar može uslugu odvoza otpada naplaćivati i po broju osoba koji žive u kući .

niko ne živi u kući 0 * cijena odvoza otpada = 0

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Želio sam minimalizirati troškove nakon što se baka preselila u dom za starije osobe i jedan od neuspješnih pohoda je u komunalno poduzeće s namjerom odjave odvoza smeća.

Kažu - ne može se odjaviti. Mora se plaćati 40 kn mjesečno. Nije tako puno, ali je to 480kn godišnje paušalne naknade za NIŠTA.

Treba vidjet Pravilnik o načinu pružanja i plaćanja usluga skupljanja, odvoza i odlaganja komunalnog otpada pomenutog društva da u njemu ne stoji da se plaća tzv. "hladni pogon".

Ovi to imaju u čl.10 st.3

http://www1.zagreb.hr/slglasnik.nsf/VPD/62B334A13177D48FC125746500352688?OpenDocument

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

(...) a dok god itko ima prijavljeno prebivalište u kući, odvoz smeća se ne može odjaviti. Baki je sa odlaskom u dom prijavljeno boravište, prebivalište ostaje njena kuća.

 

Znači, ne bi se 'štel mešati u te stvari, jer to prebivalište i boravište meni nisu jasni, niti će mi ikada biti jasni. Osim toga, donesen je i novi zakon nakon ovoga na koji se odnosi ova odluka ustavnog suda. Ali, evo, navodim tek informacije radi:

 

Sud prvo naglašava da Ustav ne poznaje termin "prebivalište", već samo "boravište". Stoga pod ustavni termin "boravište" treba podvesti i zakonski termin "prebivalište", u značenju trajnog boravišta u mjestu u kojem građanin ima namjeru trajno živjeti, za razliku od boravišta kako ga definira Zakon o prebivalištu i boravištu građana u članku 5.

 

Dakle, i prebivalište iz članka 2. stavka 1. i boravište iz članka 5. Zakona o prebivalištu i boravištu građana, treba smatrati boravištem u smislu odredbe članka 32. stavka 1. Ustava

 

http://sljeme.usud.hr/usud/praksaw.nsf/0/C1256A25004A262AC125688500387292?OpenDocument

 

Ako to ima ikakve veze s pitanjem, znači li to da je baki promjenom boravišta u dom, za svaki pravni učinak, tamo preseljeno i njeno prebivalište?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija