Jump to content

Odluka Ustavnog suda o ukidanju i članak 20. stavak 1. Zakona o obrtu


davor2010

Preporučene objave

Što znači za bivšeg vlasnika ugašenog obrta sada fizičku osobu,čl.20. stavak 1. Zakona o obrtu (članak 21. stavak 1. pročišćenog teksta) a koji glasi:

Za obveze koje nastaju u obavljanju obrta obrtnik odgovara cjelokupnom unesenom imovinom koja je potrebna za obavljanje obrta.

 

"Odluka / rješenje Ustavnog suda : Odluka o ukidanju zakona i drugih akata zakonodavnog tijela U-I / 2771 / 2008

Objave: Narodne novine broj 40/10.,

 

I. Pokreće se postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom te se UKIDA članak 20. stavak 1. Zakona o obrtu ("Narodne novine" broj 77/93., 90/96., 64/01., 71/01. - ispravak, 49/03. - pročišćeni tekst, 68/07. i 79/07. - ispravak).

II. Ova odluka stupa na snagu 15. srpnja 2010. godine

Sporni članak 20. stavak 1. unesen je u Zakon o obrtu na temelju amandmana na Konačni prijedlog Zakona, koji je amandman za polaznu osnovu imao isključivo (pogrešno) stajalište da neograničena odgovornost za obveze obrtnike dovodi u neravnopravan položaj u odnosu na članove trgovačkih društava (društava kapitala), koji za obveze društva ne odgovaraju.

U pravu društava i trgovačkom pravu zakonom se, uz ostalo, propisuje da svaki nositelj poduzeća cijelom svojom imovinom odgovara za obveze preuzete u poslovanju svoga poduzeća. No, u odlučivanju Ustavnog suda (primjerice, u predmetima broj: U-III-783/2005 i U-III-4649/2004) pokazalo se da je pojam "unesena imovina potrebna za obavljanje obrta", iz ove odredbe Zakona o obrtu, nejasna i neodređena kategorija " !!!

PITANJE:ako je obrt ,( zbog nesolventnosti i blokade porezne uprave ), ugašen 2004.god. (a osnovan temeljem Zakona o obrtu NN 49/03 ) da li vlasnik tog obrta uzevši u obzir gore navedenu odluku Ustavnog suda , odgovara i dalje kao fizička osoba svom svojom imovinom i u slučaju kada je sud donio rješenja o ovrsi na temelju ovrhovoditeljevih prijedloga za ovrhu na koju se ovršenik kao fizička osoba nije žalio jer ih nije ni primio. OV- je iz i 2003.(špediter) i 2004(HT) a u očevidniku FINE me vode kao fizičku osobu u blokadi!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija