Jump to content

kako se suprostaviti "formalki"


xena33

Preporučene objave

Imam pitanje za one vlasnike zemljišta (ili stručnjake) koji su ovako nešto već prošli. Naime u ime "sređivanja zemljišnih knjiga" susjeda sa parcele do moje na moru je podigla formalnu tužbu radi utvrđivanja vlasništva na jednoj od mojih parcela. Kako nisam bila u tom mjestu zadnjih 8 godina, ona je postala nova susjeda kupnjom kuće, te je na mojoj susjednoj parceli postavila drvenu kućicu za alat, a sada je digla "formalku" da uzurpira cijelu parcelu. Omjera radi njena parcela je 72 m2, a sad želi ovu od 240 m2 koja je do nje i smatrajući se stvarnom vlasnicom (a 3-ći je vlasnik svoje parcele, no ona računa vrijeme od prvog vlasnika prije 20 godina). Kako sam nasljedila veći broj raštrkanih parcela u tom malom mjestu, a živim u Zg i ne pregledavam svaki čas da li je netko zloupotrijebio mogućnost danu za sređivanje zemljišnih knjiga, pitam se kako sad da se suprostavim njenoj tužbi? Protutužbom za ometanje posjeda? Uzurpaciju? Zahvaljujem na svakom odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,

vrijeme potrebno za dosjedanje se racuna od dana kad je posjednik usao u posjed,medjutim vi mozete isticati da konkretno posjedovanje nije zakonito(bez nekog posebnog pravnog akta),niti se radi o postenom posjedu,jer je posjedniku bila jasna cinjenica da na istoj nekretnini neko drugi ima pravo vlasnistva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana!

Ako ste dobili tužbu u roku od osam dana morate odgovoriti na tužbu i u odgovoru trebate osporavati tužbeni zahtjev .Važno je i tko je upisan kao posjednik.Često posjednik je vanknjižni vlasnik koji je nasljeđivao posjed od svojih prednika .

Ako ste zakasnili tada imate mogućnost da tužbom tražite povrat vlasništva uz valjane dokaze . Smatra se da je upis u zemljišnoj knjizi istinit dok se ne dokaže suprotno . Ako je susjeda neovlašteno ušla u Vaš posjed tada imate mogućnost ustati tužbom za smetanje posjeda u roku od 30 dana od činjenja smetanja odnosno 30 dana od Vašeg saznanja za smetanje Vašeg posjeda .Odgovor na tužbu i svaki tužbeni zahtjev treba Vam sastaviti pravno educirana osoba .

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Od tuzbe zbog smetanja posjeda nema nista,korisnici xena33 vec dugo poznata cinjenica da se susjeda nalazi u posjedu,i sasvim je izvjesno da je nastupila prekluzija.

Član 439.ZPP

Tužba kojom se traži zaštita ili povrat posljednjeg stanja posjeda stvari ili prava (tužba zbog smetanja posjeda) mora se podnijeti u roku od trideset dana od dana kad je tužitelj saznao za smetanje i učinioca. Nakon proteka jedne godine od dana kad je smetanje nastalo ta se tužba ne može podnijeti..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jutros se nisam uspjela logirati, ali hvala na odgovorima. Svakako ću podići tužbu jer sam o njenoj famoznoj drvenoj kućici za alat saznala treći dan ovog Uskrsa, a dok nisam dobila sudski dopis nisam ni znala d je promjenjena vlasnica susjedne parcele.

Otkuda Matrixu76 ideja "da je korisnica xena33 dugo poznata činjenica da se susjeda nalazi u posjedu"? :mrki: Možda je on bolje upoznat s konkretnim slučajem, jer ja sigurno nisam.

Možda da stavim sklopivi stolac na nečiju zabačenu livadu i pričekam da ju proglasim svojim posjedom?

Žena je uzurpirala komad moje djedovine, i to usred malog mjesta,doslovno, a koliko se sjećam to je ipak još uvjek u ovoj državi kažnjivo.

Uglavnom , hvala ude na savjetu.

Zbog problema s logiranjem vjerojatno više neću dolaziti na forum.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,

nemate potrebe da se srdite,medjutim ovo ste vi napisali u vasoj prvoj objavi;

" no ona računa vrijeme od prvog vlasnika prije 20 godina)".

Iz navedenog je sasvim izvjesno da je doslo do prekluzije.(godinu dana od pocinjenog smetanja)

Ako ste vi primjetili prije 3 dana,onda je vash pravni prednik trebao blagovremeno prekinuti tijek dosjedanja,jer ce se racunati i to vrijeme u vashem slucaju.

Neznam koliko je vase poznavanje prava,ali vam je najbolje da se konsultujete s odvjetnikom,jer vam nije forum ni na koji nacin kriv,sto vam besplatno daje savjete,a usput,slaba vam je konekcija.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija