Jump to content

Kazna za nepropisno zaustavljanje


Goran5

Preporučene objave

Poštovani molim Vas za nekoliko informacija. Zaustavio sam se vozilom na stajalištu za autobus na minutu zbog odlaska do kioska. Vozilo je ostalo upaljeno, sa sva četiri žmigavca, te je suvozač bio u vozilu. U tom trenutku su iz autobusa koji se neometano zaustavio na stajalištu, jer je bilo dovoljno mjesta, izašla dva mladića u civilu, koji su se predstavili kao policajci i tražili od suvozača podatke o vozaču, tj meni. Po povratku iz kioska sam im dao na uvid vozačku dozvolu. Nakon nekoliko dana sam dobio obvezni prekršajni nalog kojim se teretim da sam počinio prekršaj iz članka 82. stavka 1. točke 9. ZSPC-a. Ono što me interesira je da li prometni policajci u civilu (koji očigledno nisu na dužnosti) mogu u tom trenutku kazniti sudionike u prometu, te da li su me bili dužni odmah obavijestiti da će napisati navedeni prekršajni nalog, te mi ponuditi da kaznu platim odmah, jer sam sada uz kaznu, obavezan platiti i troškove utvrđivanja prekršaja.

Unaprijed Vam hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 4. ZSPC-a navodi da je policija ovlaštena provoditi nadzor prometa.

 

Imate mogućnost podnošenja predstavke policiji s upitom da li su ti policajci stvarno toga dana u to vrijeme bili na dužnosti, navedite broj značke iz prekršajnog naloga.

 

Policija obavlja poslove i u građanskom odijelu (čl. 28. Zakona o policiji).

 

Imate mogućnost prigovora prekršajnom sudu kojeg će zanimati samo da li ste vi počinili prekršaj, ne postupak policije. Prekršajni sud nema ni pravo ulaziti u načine rada policije, kao i načine njihove organizacije.

 

Mišljenja sam da nećete profitirati niti od prigovora niti od predstavke, možete ih podnijeti čisto interesa radi, a dobit će te sve odgovore na vrijeme zajedno sa pripadajućim uplatnicama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštvani,

 

zahvaljujem na odgovoru. Molim Vas još pomoć oko uplatnice za "troškove utvrđivanja prekršaja" na iznos od 100 kn. Da li je službenik dužan ispisati nalog i pitati želim li odmah platiti? Naime nije učinio ništa od navednog pa ne znam da li sam i u obvezi platiti spomenute troškove.

 

Unaprijed zahvaljujem i pozdravljam

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Citirati ću vam jedno rješenje iz MUP-a mislim da će te se sami snaći.

 

RJEŠENJE O UTVRĐIVANJU CIJENA POSEBNIH TROŠKOVA NASTALIH RADOM MINISTARSTVA UNUTARNJIH POSLOVA

(NN 55/2011, 58/2011, 100/2012)

Članak 5.

(1) Naknada paušalne svote troškova za izdavanje prekršajnog naloga (općeg) iznosi 500 kuna.

(2) Naknada paušalne svote troškova za izdavanje obaveznog prekršajnog naloga iznosi 100 kuna.

(3) Ukoliko osoba plati novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja (putem platnih kartica) troškovi izdavanja prekršajnog naloga neće se naplatiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim Vas još pomoć oko uplatnice za "troškove utvrđivanja prekršaja" na iznos od 100 kn. Da li je službenik dužan ispisati nalog i pitati želim li odmah platiti? Naime nije učinio ništa od navednog pa ne znam da li sam i u obvezi platiti spomenute troškove.

Ukoliko nemaju nalog sa sobom ispisat će ga u postaji i poslat na kućnu adresu,jednako vrijedi i ako nemaju mandatne kazne sa sobom.Čak i da su imali prek nalog sa sobom a vi ne želite platit kaznu na licu mjesta opet ide uplatnica za izdavanje prek naloga.Nisu prekršili zakon iako su mogli ići dužim putem tj.za zapišu reg.oznaku i u postaji napišu službenu zabilješku pa vlasniku vozila pošalju obavijest da je počinjen taj i taj prekršaj i da dostavi podatke o vozaču.nakon dostave podataka o vozaču izdali bi prek nalog i opet bi dostavili uplatnicu za izdavanje prek naloga.

Postupali su po čl.3 st.1 toč.3 Zakona o policijskim poslovima i ovlastima.Ukoliko niste kažnjavani do sada prisat prigovor sudu i tražit sudski ukor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija