Jump to content

Pauk, Odvozenje automobila , dali je uopce zakonito ovo ?


GPU7

Preporučene objave

Nisam pravnik , ali zanima ma misljenje o sljedecem slucaju i drznut cu se rec svoje...

 

Situacija... petak uvecer , parkiram osobni automobil na za to predvidjeno i oznaceno mjesto , subota ok 12 automobila nema. Dolazim po njega ide obavijest o prekrsaju clanak 78 stavak 3. ZSPC-a.

 

Uz kaznu samo su tutnuli ceduljicu obavijest o radovima...moje vozilo smetalo u 8:41.

 

Uvece kad sam parkirao uopce nije bilo nikakvog znaka, nikakve obavijesti , a i dan prije sam parkirao na istom mjestu nisi ni tu ceduljicu stavili na brisace...

 

Malo sam proucavao...u ZSPC-a stavak 2 Clanak 10 kaze:

 

(1) Dio ceste na kojem su nastale zapreke koje se ne mogu odmah ukloniti ili na kojem se izvode radovi, mora se vidljivo obilježiti i na njemu se moraju osigurati sudionici u prometu.

(2) Dio ceste iz stavka 1. ovoga članka obilježava se postavljanjem odgovarajućih prometnih znakova, a sudionici u prometu osiguravaju postavljanjem branika.

 

 

To je najblize sto sam nasao , ali ako sam u pravu oni su vecer ranije morali ili postaviti znakove ili trakam zatvoriti parkirna mjesta a ne nekom stavit ceduljicu nekom ne i ujutro premjestit aute.

 

Ko to kontrolira , prometni redar...u cije ime u ime grada koji ga placa , a firma koja obavlja radove naljepi arak A4 na neki haustor i stavi par ceduljica i rade za grad...

 

Pa kazite vi meni jel nije ovo ocigledni primijer sukoba interesa jer njima je u interesu ne oznacit i dizat aute po 300kn.

 

 

Vratimo se na clanak 78. , smatnja toku prometa i pjesaka , ja sam na obiljezenom mjestu bio parkiran i taj clanak sigurno krsio nisam.

 

Idemo na clanak 84.

 

Članak 84.

(1) Policijski službenik ili službenik jedinice lokalne samouprave, naredbom će odrediti da se vozilo premjesti na drugo mjesto ako je zaustavljeno ili parkirano na cesti na kojoj ugrožava sigurnost prometa ili ometa normalan tok prometa i kad je parkirano ili zaustavljeno:

1) na mjestu rezerviranom za zaustavljanje i parkiranje vozila osoba s invaliditetom,

2) na obilježenome pješačkom prijelazu, pješačkom otoku i pješačkoj zoni,

3) na nogostupu ako pješak prilikom kretanja mora zbog vozila silaziti na kolnik ili drugu površinu (slobodan prolaz između parkiranog vozila i zgrade manji od 100 cm),

4) na prijelazu ceste preko željezničke ili tramvajske pruge u istoj razini ili u blizini tih pruga ako se time sprječava promet vozila koja se kreću po tračnicama,

5) na raskrižju i na udaljenosti manjoj od 5 m od najbližeg ruba poprečnog kolnika, ako smanjuje preglednost prometa,

6) u tunelu, na mostu, u podvožnjaku, na nadvožnjaku te na dijelu ceste ispod mosta i nadvožnjaka,

7) na dijelu ceste u blizini vrha prijevoja i u zavoju gdje je preglednost ceste nedovoljna i gdje se vozila ne bi mogla obići bez opasnosti,

8) na mjestu na kojem bi parkirano vozilo onemogućilo pristup drugom vozilu radi parkiranja ili izlazak nekom već parkiranom vozilu i ispred kolnog ulaza u zgradu, garažu ili dvorište, ispred i na vatrogasnim i drugim komunalnim i javnim prolazima i prilazima, odnosno u krugu od 3 m od posebnim oznakama na kolniku označenog podzemnog ili nadzemnog hidranta,

9) na biciklističkoj stazi ili traci, ili na prijelazu biciklističke staze, odnosno trake preko kolnika,

10) na dijelu kolnika koji je kao stajalište za vozila javnog prijevoza putnika obilježen oznakama na kolniku ili postavljenim prometnim znakom,

11) na mjestu na kojem bi vozilo zaklanjalo postavljeni prometni znak ili uređaj za davanje znakova prometnim svjetlima,

12) na dijelu ceste gdje bi širina slobodnog prolaza od zaustavljenog ili parkiranog vozila do neisprekidane uzdužne crte na kolniku ili do neke zapreke na cesti, bila manja od 3 m, odnosno do suprotnog ruba kolnika manja od 4 metra.

(2) Vozilo koje je nepropisno zaustavljeno ili parkirano na mjestima iz stavka 1. ovoga članka ne može se blokirati na tome mjestu u smislu odredaba članka 5. stavka 1. točke 8. ovoga Zakona.

(3) Prije izdavanja naredbe za premještanje vozila po stavku 1. ovoga članka, položaj nepropisno zaustavljenog ili parkiranog vozila utvrđuje se fotografijom, skicom ili video zapisom.

 

 

 

E pa ako ja krsim clanak 78. bogme ovi krse ovaj 84.jer ni jedan paragraf po kojem smiju odnosit auto ne vridi u ovom slucaju , sto bi mogo protumacit kao protupravno odvozenje vozila ...nije li tako ?

 

 

Kao gradjanin slazem se da ukoliko smetam odvezu auto ali kako nisu na vrijeme i pravilno oznacili da ce radovi bit izvedeni ne zelim da to bude na moj trosak.

 

 

Dalje onaj clanak 10. za obiljezavanje radova takodjer kaze:

 

(5) Novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj iz ovoga članka odgovorna osoba u pravnoj osobi i tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

 

 

 

Uglavnom, zanima me preporucate li vi placanje ove kazne ili da pisem zalbu ili sta mi je ciniti jel meni je takvih trikova i zakona izgubljenog u prijevodu gradskih vlasti pomalo dosta i nisu mi ni smijesni vise.

 

 

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija