Jump to content

Poticajna stanogradnja i razvod, pomozite!


Grudica

Preporučene objave

Suprug je 2010.g. potpisao ugovor o darovanju osnovnog građevinskog materijala u svrhu izgradnje obiteljske kuće. Djeca i ja smo navedeni kao članovi. Odobrena nam je kvadratura za četveročlanu obitelj na način da smo dobili materijal za maloljetnu djecu i mene, a on je svoju kvadraturu trebao financirati sam (jer je ranije sudjelovao u obnovi). Zapravo smo dobili osnovni građevinski materijal bez završne etape. Kuća je izgrađena na zemljištu koje je kupio prije zasnivanja braka. Materijal za kuću smo dobili za vrijeme trajanja braka, no izgradnju samog objekta započeo je svojim vlastitim sredstvima nakon što se odselio. Kuću je dovršio, prijavio sebe i svoju novu izabranicu na tu adresu, a prvo ročište za razvod braka još nije prošlo.

 

 

Ovako - U ugovoru stoji da se daroprimatelj (on) obvezuje da će on i članovi domaćinstva na adresi obiteljske kuće imati prijavljeno prebivalište, upisuje se zabrana raspolaganja objektom 10g. , te da neće otuđiti kuću.

Zanima me, kada komisija sada izađe na teren i utvrdi se da djeca i ja osobno nismo tamo prijavljeni (i nećemo biti jer nas je napustio i tu kuću smatra svojim vlasništvom) tko će pravno odgovarati za kršenje ugovora? On koji je potpisao ugovor, napravio kuću( okoristio se materijalom) i prijavio tamo prebivalište, ili ja, na temelju koje je taj materijal dodjeljen... i nisam prijavila prebivalište sebi i djeci na tu adresu? Naime, u ugovoru između ostalog stoji da će sporove rješavati nadležan sud i da će se u slučaju nepoštivanja ugovora, ugovor raskinuti i te će biti pokrenut postupak naknade štete. Ne znam da li je bitno napomenuti ali ja sada s djecom živim kao podstanar u kući njegovih roditelja i nezaposlena sam.

Zanima me i ovo - što mi je najbolje sada poduzeti po pitanju te kuće? Da li da odem prijaviti promjenu činjeničnog stanja na agenciju ili da dižem tužbu za podjelu imovine gdje bi se to pitanje rješilo... ili da se napravim blesava i bez njegovog znanja prijavim za sebe i djecu prebivalište s tom adresom ( Što bi se dogodilo u tom slućaju?).

Još nešto... da li se može nekako pravno riješiti stvar tako da se ja odreknem te kuće i dodjeljenog materijala (jer nisam potpisala ništa osim suglasnosti, niti smo se djeca i ja okoristili tim materijalom) kako bih mogla u nekoj budućnosti računati na neku potporu države za stambeno zbrinjavanje sebe i djece ( jer kad se gleda, on je sebe zbrinuo, a ja i djeca smo ostali kratkih rukava). Ako je moguće, kako to izvesti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zemljkište je kupio prije braka. zemljište a time i kuća je njegova osobna svojina .

možete tražiti povrat 1/2 uloženoga u kuću (ako imate dokaze i račune). osim građevinskog materijala koji je dar države. pošto nisu ispunjeni uvjeti iz ugovora bit će raskinut i potpisnik ugovora će biti u obvezi vratiti (platiti) dar.

mišljkenja sam da bi trebali prijaviti agenciji izmjenjene okolnosti.

ako niste potpisali ugovor nemogu vas teretiti za povrat (isplatu ) dara.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija