Jump to content

Porezno i mirovinsko dugovanje po obrtu


Aleksandar Roknić

Preporučene objave

Poštovani.

 

Danas sam imao divno jutro u Općini Grada Rijeke. Dobro je ova država nazvana Apsurdistan. Pa ajmo iz početka.

 

U studenom 2009. mi je preminula majka, koja je iza sebe ostavila 10.000kn na žiro računu obrta, koji smo brat i ja kao nasljednici podigli nakon završetka ostavinske rasprave. Također je na ime obrta imala dugovanja za najamninu Gradu Rijeci te mislim komunalnu naknadu u iznosu od malo manje od 3000kn. Troškovi pogreba su bili nešto sitno ispod 6000kn. Dakle, od cijelog nasljedstva je nama ostalo nekih 1000kn.

 

Kada smo došli jutros u Općinu, prvo su nas isprešetali iz ureda u ured, da bi u uredu porezne referentice za frizerske salone, došli do činjenice da je pokojna majka na obrtu imala dugovanja poreza, mirovinskog te još svakojakih davanja u iznosu od valjda 20.000kn. Ono što je najfascinantnije, nitko nas do sada za taj dug nikad nije niti obavijestio. Referentica je rekla da je u ožujku 2009. te još jednom tijekom te godine, dok je majka još bila živa, poslana opomena za taj dug. Nakon njene smrti, što su oni naravno znali da je umrla, brata i mene nitko nikad do danas nije obavijestio da dug postoji. Naravno, uz cijeli dug su i kamate koji su popele u nebesa u ovih skoro 4 godine.

 

U zakonu, koliko sam ga dobro shvatio se nasljedstvo se ne oporezuje do iznosa od 50.000kn te se troškovi smrti i ostalih stvari vezanih za smrt (odvjetnici, javni bilježnici, pogreb...) odbijaju od ukupnog iznosa. Tako da o tome mi nismo dužni platiti porez na nasljedstvo. Međutim, koliko čitam zakon, dužni smo platiti dugovanja nastala po njenom obrtu u visini nasljeđenih sredstava. Što se obrta tiče, pošto ni brat ni ja nismo frizeri, obrt nismo preuzimali na sebe, već ga je obrtnička komora 2010. godine ugasila.

 

Brat mi je već 9 godina nezaposlen, dok sam ja na minimalcu od 2400kn. S tom "plaćom" ne uspijevam pokriti sve redovne mjesečne troškove, već plivam u pretakanju iz šupljega u prazno prilikom plaćanja računa. Ovaj dug, da mi "reprogramiraju" na ne znam koliki rok otplate mi direktno ugrožava mjesečnu životnu egzistenciju, jer da bi ga platio moram ili ne kupovati hranu (da doslovce budem na crnom kruhu i vodi) ili ne plaćati režije, jednostavno matematički ne mogu sve sa tom "plaćom" plaćati.

 

Zanima me, što mi je činiti, kome se obratiti, koja su moja prava, ali i obveze? Ima li tu temelja za otpis dugovanja, zastaru, nešto?

 

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nasljednici su u obvezi vratiti dug ostavitelja do iznosa ili vrijednosti nasljeđene imovine.

 

Misljenja sam da nema obveze,radi se o odgovornosti.

Članak 139.ZN

(1) Nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove

(3) Nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove do visine vrijednosti naslijeđene imovine,....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija