Jump to content

privatna tužba za fizički napad


torax

Preporučene objave

pozdrav ljudi, ovdje sam novi na forumu i imam neka pitanja pa ako mi netko može odgovorit na njih bio bi zahvala.

priča je ovakva.... noćas (2. lipnja) izlazim iz noćnog kluba i pri ulasku u automobil čujem sa strane kako me dvojica mladića zovu i ismijavaju, ja odem do njih vidjeti u čemu je problem i tu nastane naguravanje... raspravimo sve, sve se smiri i taj se mladić makne i nastavi se njegov prijatelj raspravljati samnom i u međuvremenu mladić koji se je maknuo zaleti se meni s boka i udari me šakom u glavu, ispod lijevog oka i ja padam na pod.... zaštitari kluba su ih maknuli i ja odlazim na hitnu gdje dolazi policija i pišemo prijavu, napuhano 0.0% alkohola (momci koji su me napali su bili podosta pijani) u nalazima piše, natučeno lijevo oko, krvarenje iz nosa i razbijen zub.... plus to dečko koji me je udario je na uvjetnoj kazni baš zbog toga što je malo nasilniji i često stvara probleme. i da, imam 4 svjedoka koja su bili samnom u društvu, e sad mene zanima dali vrijedi podizati privatnu tužbu za fizičku ozlijedu? koliko je to sigurno? pošto sam nezaposlen, dali mogu tražiti da mi država plati parnicu i koje su kazne za fizički napad? unaprijed Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa prije svega, svu medicinsku dokumentaciju sa hitne si obavezno zadrži. Također se javi odmah sutra svom liječniku opće prakse, neka te i on pregleda, te si i tu dokumentaciju zadrži. Poslužit će kao dokaz u postupku.

 

E sad, kaj je bolje to ti sam znaš najbolje. Ako te zanimaju samo novci, onda podnesi tužbu za naknadu štete (u ovom slučaju primarno neimovinske, te imovinske štete koja će se očitovati u popravku slomljenog zuba, neki drugi vid imovinske štete ne vidim po ovome kaj si napisao). S time da ćeš u toj varijanti (dakle bez kaznenog postupka) morati dokazivati sve - znači i štetni događaj i štetnika i osnove te visinu nanesene štete.

 

Ako pak želiš da ovaj dečko koji te ozlijedio i kazneno odgovara, onda podnesi privatnu tužbu u kaznenom postupku za kazneno djelo tjelesne ozljede, s time da ovdje imaš rok za podnošenje od 3 mjeseca, računajući od dana kada si saznao za djelo i počinitelja. Nakon završetka tog postupka možeš ići u parnicu za naknadu štete, i tada će ti posao biti olakšan ako imaš osuđujuću presudu iz kaznenog postupka, jer se tada u parnici raspravlja isključivo o osnovama i visini nanesene štete, dok štetu i štetnika imaš već dokazanog kroz kaznenu presudu, koja obvezuje parnični sud po tim pitanjima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovakva je situacija.... posjetio sam svoga odvjetnika jučer i raspravljali smo o tome dobrih pola sata! rekao mi je da se prvo probamo nagoditi, sutra idem ponovo odvjetniku i sastavit ćemo nagodnu koju ćemo mu poslati.... ako ne pristane a bio bi lud da ne pristane jer je na uvjetnoj kazni a ako ja pokrenem kaznenu prijavu protiv njega on ide u zatvor do daljnjeg, onda ide tužba.... objasnio mi je da je to čisti slučaj, fizički napad iz zasjede i pokušaj nanošenja teže fizičke ozljede jer se nije udaljio od mene nego su reagirali zaštitari noćnog kluba....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako ja pokrenem kaznenu prijavu protiv njega on ide u zatvor do daljnjeg

 

Nije baš tako, tek po provedenom kaznenom postupku, sud će ili morati opozvati (i to samo ako mu izrekne kaznu veću od 1 godine, što nema šanse da se desi u ovom slučaju) ili moći opozvati uvjetnu osudu (ako mu izrekne kaznu do 1 godine ili u slučaju izricanja drugih sankcija, što teško da će se desiti). Al opet, i ja mislim da se lik neće baš tako kockati, nije zatvor, pa čak i hipotetski, šala. Puno ovisi i o tome kolku ćeš odštetu tražit od njega, ak pretjeraš, nema šanse da će pristati. To opet ovisi o odvjetniku kojeg si angažirao, jer nažalost većina njih "pumpa" vrijednost predmeta spora zbog nagrade koja će im pripasti po Tarifi (veća vrijednost predmeta spora, više oni dobe). Po ovome kaj si napisao (znači natučenje oka, nosa i razbijen zub), mislim da je realno tražiti oko 5.000,00 kuna, osim ukoliko ti je zub totalno uništen, pa si morao ugraditi implantat (koji je cirka 1.000,00 eura).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav eto i me zanima nešto o tužbi za fizički napad. Danas od strane susjeda koji je iz čista mira zaletel u našu kuću nogom razvalio drvena vrata, fizički napal mamu, djeda koji se odvezeni kolima hitne pomoći, mene, tatu i brata. Ozljede nisu teške samo hematomi od udaraca šake, no mene je udario baš nezgodno u kralježnicu i od onda bol ne prestaje. Doktorica na hitnoj kaže da postoji mogućnost oštećenja živca. Uglavnom mene zanima za kaj ja i svi koji su napadnuti mogu tužiti tog susjeda??? Njega je policija odvezla na trežnjenje na 12h i pokrenuta je prekršajna prijava protiv njega i policajac nam je reko da ćemo biti pozvani na sud po hitnom postupku. Dali da mi čekamo s privatnom tužbom završetak prekršajnog postupka??? Dali protiv njega možemo predati kaznenu prijavu za neko KD??? da i kazneno odgovara??? Jer to nije prvi puta da nas je napal, do sad je bilo samo verbalno dovikivanje i uvrede, čak je i nekoliko puta znao pljunuti na mamu dok je čistila ispred kuće!! isto tako i od strane njegovih roditelja ono da će nas ubiti, nas treba zagutiti, da nismo vrijedni života! policija je već nekoliko puta izašla zbog njega, ali nažalost ništa nije poduzeto. molim pomoć

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači, cela obitelj ti ima problema s "pacijentom". OK, i takve primjerke ljudskog roda se može itekako dovesti u red, samo bude trebalo vremena i živaca, na to morate biti svi u familiji spremni ako krenete jednom u razračun cijele ove priče. Ajmo redom -

 

Dali da mi čekamo s privatnom tužbom završetak prekršajnog postupka???

 

Ak pitaš za naknadu štete, onda vam je svima bolje pričekati da prođe ovaj prekršajni i kazneni dio, koji bi trebali proći čisto (znači s njegovom osudom), i nakon toga podnijeti tužbu za naknadu štete.

 

Dali protiv njega možemo predati kaznenu prijavu za neko KD??? da i kazneno odgovara??? Jer to nije prvi puta da nas je napal, do sad je bilo samo verbalno dovikivanje i uvrede, čak je i nekoliko puta znao pljunuti na mamu dok je čistila ispred kuće!! isto tako i od strane njegovih roditelja ono da će nas ubiti, nas treba zagutiti, da nismo vrijedni života! policija je već nekoliko puta izašla zbog njega, ali nažalost ništa nije poduzeto. molim pomoć

 

Ovdje niz kaznenih djela dolazi u obzir - prije svega prijetnja smrću - čl. 139. st. 2. Kaznenog zakona, djelo se progoni po prijedlogu koji osoba kojoj su upućene prijetnje mora podnijeti u roku od 3 mjeseca od kada je saznala za djelo i počinitelja. Savjet - svi u familiji kojima je prijetio podnesite kaznenu prijavu.

 

Dalje - tjelesna ozljeda iz čl. 117. st. 1. KZ-a, djelo se progoni po privatnoj tužbi za čije podnošenje imate rok od 3 mjeseca od kada ste saznali za djelo i počinitelja. Međutim, ovdje bih skrenuo pozornost da možete svi u familiji koje vas je ovaj "pacijent" napao, podnijeti kaznenu prijavu za pokušaj kaznenog djela teške tjelesne ozljede iz čl. 118. st. 1. KZ-a - ova varijanata ti je bolja jer se ovo djelo progoni po službenoj dužnosti, a imajući u vidu prethodno spomenute prijetnje smrću, biti će ga vrlo lako dokazati. Napominjem da ga za ovo djelo prijavite svi u obitelji koje vas je napao (fizički).

 

Sljedeće - kazneno djelo iz čl. 141. st 1. KZ-a - narušavanje nepovredivosti doma i poslovnog prostora, koje čini onaj "tko neovlašteno prodre u tuđi dom ili zatvoreni ili ograđeni prostor koji pripada tom domu ili se na zahtjev ovlaštene osobe otuda ne udalji". Djelo se također progoni po prijedlogu, za koji vlasnik doma (kuće ili stana) ima rok od 3 mjeseca od kada je saznao za djelo i počinitelja.

 

Ako vam je nanio štetu, znači ak je nekaj razbio ili oštetio (a rekao si da je razbio vrata), tada možete podnijeti prijavu i za kazneno djelo iz čl. 235. st. 1. KZ-a - oštećenje tuđe stvari, koje čini onaj "tko ošteti, uništi, izobliči ili učini neuporabljivom tuđu stvar". Djelo se također progoni po prijedlogu, rok je isti - 3 mjeseca.

 

Bit priče je u sljedećem - svi u familiji kojima se prijetilo i koji su fizički napadnuti, svi vi otiđite direktno u državno odvjetništvo (ne na policiju), prijavite ga za prijetnju smrću i pokušaj teške tjelesne ozljede, naglasite da se izuzetno bojite, jer je očito da on ovo početno verbalno teroriziranje diže na jednu višu razinu - neposrednu, fizičku razinu, razinu koja nimalo nije bezazlena i da ste u velikom strahu za svoj život. Jednostavno, sve ovo postaje preveliki rizik. Lik je tempirana bomba za koju nitko ne zna kada će grunuti, i inzistirajte na promptnoj reakciji. Također, vlasnik kuće ili stana nek podnese i prijavu za narušavanje nepovredivosti doma te ukoliko ima kakvih oštećenja imovine, neka podnese prijavu i za oštećenje tuđe stvari. Svakako naglasite u državnom odvjetništvu da je policija podnijela optužni prijedlog Prekršajnome sudu protiv dotičnog, tako da se može prevenirati slučaj Maresti (neću vam o tome sada, oni znaju o čemu se radi), jer državno odvjetništvo u takvim situacijama, traži od prekršajnog suda da "zastane" sa svojim rješavanjem predmeta, da u konačnici ne bi došlo do presuđene stvari (Maresti). Inače, ako u međuvremenu budete pozvani na prekršajni sud, tamo isto naglasite kako ste podnijeli kaznenu prijavu i zbog kojih djela, tako da i prekršajni sudac zna u kojem će smjeru voditi predmet.

 

I konačno - kaznenu prijavu podnesite odmah sutra, jer kod situacija ovakvog karaktera, prilikom procjenjivanja kredibiliteta navoda osoba koje podnose kaznenu prijavu jedno od ključnih momenata je brzina reakcije - znači koliko je vremena proteklo od događaja koji prijavljujete do same prijave. Rekao si da se to desilo danas, zato ti i savjetujem da svi u familiji to napravite već sutra. Ova djela koja sam ti naveo, nije ovo "teški" kriminal ak me shvaćaš, ali ih ima poprilično i mogao bi dotični "naučiti lekciju" da se ne može ponašati kao šerif. Ne moram ti govoriti kako ćete se "lijepo provoditi" ti i tvoja obitelj za vrijeme trajanja kaznenog postupka, ali tu ti naglašavam da na bilo kakvu njegovu reakciju sličnog tipa, obavezno odmah reagirajte novom prijavom. Pa nek onda "frajer" iskušava i dalje svoju sreću. Zato sam ti i rekao da će trebati vremena i živaca, ali na kraju priče moći ćete ga se riješiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

može još samo jedno pitanje u vezi odvjetnika. Na koji naći bi oni trebali naplaćivati svoj honorar??

 

Prema Tarifi o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika (Narodne novine br. 142/12). Međutim, danas nažalost velika većina odvjetnika radi i mimo te Tarife, kak bi se reklo "ispod stola". Ali tebi za kazneni postupak odvjetnik nije potreban, jer će kao ovlašteni tužitelj nastupiti državni odvjetnik, kojemu je to posao. Jedino kasnije, ako bi tužio za naknadu štete, biti će ti potreban odvjetnik, po mogućnosti specijalista za naknade štete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija