Jump to content

izbačen iz građevinske zone


prevareni

Preporučene objave

:couple:

Kupio sam parcelu na otoku Ugljanu,općina Preko.U uredu za prostorno planiranje Zadarske županije rečeno mi je da je parcela u zoni gradnje. Nakon godine dana,donesen je novi prostorni plan i moje gradilište najednom to više nije.Parcela je inače 500 m od mora,ima svu infrastrukturu,a preko ceste se nalaze kuće sagrađene prije donošenja novog plana.

Molim za savjet šta da radim,kome da se obratim.Imam li kakve šanse?

uređeno: od Mrljavac
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svaka izmjena prostornog plana ide istim putem kao i donošenje. To znači prijedlog izmjene, javna rasprava, suglasnost ureda državne uprave u županiji o njegovoj usklađenosti sa prostornim planom županije, a suglasnost Ured državne uprave u županiji izdaje po prethodno pribavljenom mišljenju županijskog zavoda za prostorno uređenje.

Nije mi jasno kako je neko područje koje je bilo građevinsko ispalo iz građ. zone. U pravilu se postojeće građ. zone ne diraju (to su izgrađena građ. područja), već se proširuju, eventualno ako su te zone preizgrađene, postavljaju se nekakvi uvjeti, ali ne i potpuna zabrana gradnje. Bilo bi apsurdno da netko poželi kuću s urednom građ. dozvolom adaptirati ili učiniti rekonstrukciji, a to ne može jer kuća nije više u građ. zoni.

Pretpostavljam da je to područje po prijedlogu plana bilo predviđeno kao građ. zona, ali je kasnije ispalo zbog izmjene Zakona o prostornom uređenju (to je bilo 2004.g.) kad je područje u širini od 1000m od obalne crte proglašeno zaštićenim područjem u kojem se ne može graditi ako nije donosen urbanistički plan uređenje i uz to potvrđen od strane Ministarstva.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Ne znam Vam pomoći u problemu, ali netko je spomenuo je li moguće građevinsko preplanirati u zeleno? Nažalost je.

Primjer: banda u Rijeci predvidi komad zemljišta kao građevinsku zonu jer jedan trgovački lanac želi sagraditi trgovački centar. Međutim, na tom je zemljištu čovjek sagradio kuću i ne želi je prodati, odnosno želi da mu kupe sličnu kuću ili daju protuvrijednost, jer to je jedina nekretnina koju ima i nema gdje drugo stanovati.

Trgovački lanac mu ne želi platiti. Onda grad Rijeka prenamijeni zemljište u zeleni pojas i želi rušiti kuću. Onda čovjek uđe sa zakočenim kalašnjikovim u gradsko poglavarstvo da novinari saznaju o njegovoj nevolji. Onda ga osude na, čini mi se jednu (ili možda dvije) godine zatvora. On je sada u zatvoru, kuća će mu biti ili već je srušena, njegovo zemljište će ponovo prenamjeniti u građevinsko i onda sagraditi trgovački centar.

Priča iz Hrvatske.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

Vidim da imate sličan problem kao i ja.

Ljubazno bih molila, da mi objasnite kakav je to zahtjev i što se sve mora napisati i/ili predati uz to.

Isto Vas pitam iz razloga što i ja imam nešto malo zemlje na otoku Ugljanu/Ugljan, koje navodno nije u zoni gradnje(zemlja nije kupljena nego nasljedstvo od tate, a ostatak rodbine baš nije neke volje da izađe u susret, jer ih nije briga s obzirom da su sebi pomažnjavali super lokacije i vrlo vrijedne komade zemlje).

Kako to provjeriti i što je najpametnije poduzeti.

Hvala unaprijed na odgovoru ako imate dobre volje :cry:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

može se govoriti o nepotpunom izvlaštenju u ovom slučaju jer je ograničeno raspolaganje vašim pravom vlasništva.

Naime, više ne možete graditi pa bi mogli tražiti da vam daju naknadu za razliku u izgubljenoj vrijednosti zemljišta kada je bilo građevinsko i sada kada nije.

to je trenutno sve što bi mogli dobiti.

Za ovo naprijed trebate biti dobri sa nekim u općini i ministarstvu jer sve njihove urb. planove potvrđuje ministarstvo i jedino tada vrijedi.

Ma to je borba s vjetrenjačama ako ste mali čovjek

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...

Sorry na glupoj poruci.Da skinem prašinu s teme.

Ja sam prevareni s početka priče, ali sam izgubio lozinku (prošlo je 6 god.)U međuvremenu je donesen zakon o legalizaciji po kojem će sve kuće oko mene biti legalizirane,a moja će zemlja ostati kao zeleni otok u naselju.Zna li netko da li se nešto promijenilo ili sam sad u još gorem položaju?

Molim pomoć!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne trebam legalizirati, jer nemam nikakav objekt. Zanima me da li mogu na neki način zemljište pretvoriti u građevinsko bez izmjene prostornog plana?

 

Ne možete. Postupak prenamjene zemljišta isključivo je vezan za izmjene prostornog plana.

Usput, vezano na neke gornje upise, za naglasiti je da zona mješovite namjene (za koju se najčešće govori kao o građevinskoj) nije isključivo zona dozvoljene gradnje. Naime, zona mješovite namjene je zona za primarno stambenom namjenom ali u toj zoni moguće je planiraniti npr. zaštitne zelene površine. To se obično radi na državnom ili gradskom vlasništvu ali teoretski moguće je i na privatnom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kažu mi u ministarstvu da se ne može proširiti građ. zona dok postojeća ne bude izgrađena 80%. Ima li neka rupa u tome ili je to nemoguće zaobići?

 

Ima rupa ali cijela priča ovisi o pripovjedačima. ;)

Naime, točno je da izgrađeni dio građevinskog područja naselja mora biti min. 80% u odnosu na ukupno građevinsko područje naselja. Ako to nije, građevinsko područje ne može se širiti.

Način kako ovo zaobići je - kompenzacija. U postojećem građevinskom području smanjiti građ. područja a negdje drugdje ga proširiti. Pri tom ne mislim da se nekome izbaci njegovo građ. područje da bi netko drugi na drugom mjestu nešto dobio. Može se, primjerice ukinuti neko područje Z (zaštitna zelena površina koja također spada u građevisnko područje naselja i uzima se u obzir kod gore spomenutog izračuna) a negdje drugdje se proširi građ. područje. Za napomenuti je da u ovom ex Z području ne znači da će se moći graditi. Moze se za to područje ostaviti prazna ploha (npr. oznaka ostalo poljoprivredno tlo, šume i šumsko zemljište) i opet se ne može graditi.

Uglavnom, riječ je o "gimnastici" koja se prakticira iako je zapravo na granici "zakonitosti".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na zalost, opcija koju sam gore spomenuo nije nešto na što vi (presudno) možete utjecati. To mora biti dogovor između nositelja izrade Plana (jedinice lokalne samouprave) i izrađivača Plana. Treba se ovakve opcije i sjetiti jer to nije nešto što je općepoznato. Naime, ako je jedinici lokalne samouprave u interesu širenje građevinskog područja u nekom naselju, onda se to može na ovaj način napraviti. Iako je ovo dosta nategnuto (u pogledu Zakona) Ministarstvo, cini se, daje suglasnost na ovu "kemiju".

Evo još malo dodatka.

Trebalo bi napraviti slijedeće:Provjeriti u nekoj zoni u kojoj se namjerava širiti građevinska zona, postoje li građevinske dozvole izdane za čestice koje se nalaze u neizgrađenom dijelu građevinskog područja naselja. Ako postoje, onda se te zone mogu pretvoriti u izgrađeno čime se povećava onaj, gore spomenuti postotak. Također otvara se mogućnost kompenzacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija