Jump to content

obavještavanje jamca o dužnikovu dugu


nevean

Preporučene objave

Moj muž je bio jamac za hypo leasing prilikom kupovanje auta 2000g. Dužnik je zadnju ratu platio u 8 mjesecu 2002. Moj suprug je o tome obavješen u 10 mjesecu 2007 ovršnim postupkom s kamatama za sve te godine kad nije ni znao da su dužniku raskinuli ugovor 2003 godine. To je na sudu već od 2007 godine, sutkinja odugovlači i konačno će donesti presudu u 8 mjesecu. Sudski vještak odredio je mom suprugu kamate od 2003 do 2007 8000 eura, kada on uopće nije znao da dužnik ne plaća dug. Pročitala sam u zakonu o obveznim odnosima da se mora obavjestiti jamca o dugu dužnika , u krajnjem slučaju kada su dužniku prekinuli ugovor 2003 godine i poslali sav dug na naplatu. Sutkinja je sve te godine odugovlačila a nama trošak rastao ako izgubimo parnicu. Očajni smo i bespomoćni, šta banke rade malom čovjeku.Naš odvjetnik ukazivao je na zastaru , neobavještavanje jamca, neosiguranje leasinga,

Mene zanima kako dug jamca može biti veći od glavnog dužnika, . U zakonu o obveznim odnosima piše da se mora obavjestiti jamca o dugu a ne mu zaračunati kamate 8000 eura za period kad nije ni znao da posoji dug i da je ugovor raskinut.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijelaz vjerovnikovih prava na jamca (subrogacija)

Članak 110.

Na jamca koji je namirio vjerovnikovu tražbinu prelazi ta tražbina sa svim sporednim pravima i osiguranjima njezina ispunjenja.

Dužnost obavješćivanja jamca o dužnikovu propuštanju

Članak 117.

Ako dužnik ne ispuni svoju obvezu na vrijeme, vjerovnik je dužan obavijestiti o tome jamca, inače će mu odgovarati za štetu koju bi jamac pretrpio zbog toga.

Oslobođenje jamca zbog vjerovnikova odugovlačenja

Članak 118.

(1) Jamac se oslobađa odgovornosti ako vjerovnik, na njegov poziv poslije dospjelosti tražbine, ne zahtijeva ispunjenje od glav¬nog dužnika u roku od mjesec dana od toga poziva.

(2) Kad rok za ispunjenje nije određen, jamac se oslobađa odgovornosti ako vjerovnik, na njegov poziv poslije isteka jedne godine od sklapanja ugovora o jamstvu, ne dade u roku od mjesec dana od toga poziva potrebnu izjavu za određivanje nadnevka ispunjenja.

Oslobođenje jamca zbog gubitka osiguranja

Članak 119.

(1) Ako vjerovnik napusti zalog ili koje drugo pravo kojim je bilo osigurano ispunjenje njegove tražbine ili ga izgubi svojom krivnjom i tako onemogući prijelaz toga prava na jamca, ovaj se oslobađa svoje obveze prema vjerovniku za onoliko za koliko bi mogao dobiti ostvarenjem toga prava.

(2) Pravilo stavka 1. ovoga članka vrijedi kako u slučaju kad je pravo nastalo prije sklapanja ugovora o jamstvu, tako i u slučaju kad je nastalo nakon toga.

 

zalog za kredit je bio auto.gdje je auto. gdje je prometna i knjižica vozila .

dali je dužnik prodao auti i kada .cijena.

ako postoji hipoteka na auto tražite je ili smanjenje duga za vrijednost auta.

smatram dabi mogli promjeniti odvjetnika .

 

na raspravi tražite dokaz da je banka obavjestila jamca o neplaćanju kredita od strane dužnika .

obavjest mora biti upučena preporučenom pošiljkom sa povratnicim i potpisom jamca da je pošiljku primio tj. da je obavješten o tome da dužnik ne vrača dug.

 

dobro prouči Zakon o obveznim odnosima i sudsku praksu (Vrhovni sud RH)

da bi se mogli braniti . to je najsigurnija obrana.

 

sva pitanja moraš iznijeti na raspravi ili u podnesku prije zaključenja glavne rasprave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija