Jump to content

Srušeno stablo


igla91

Preporučene objave

Članak 1047.ZOO

(1) Svatko može zahtijevati od drugoga da ukloni izvor opasnosti od kojega prijeti znatnija šteta njemu ili

drugome, kao i da se suzdrži od djelatnosti od koje proizlazi uznemirivanje ili opasnost štete, ako se

uznemirivanje ili šteta ne mogu spriječiti odgovarajućim mjerama.

(2) Sud će na zahtjev zainteresirane osobe narediti da se poduzmu odgovarajuće mjere za sprječavanje nastanka štete ili uznemirivanja ili da se ukloni izvor opasnosti, na trošak posjednika izvora opasnosti, ako ovaj sam tone učini..

Članak 104.ZV

(1) Stablo pripada onome iz čijegaje zemljišta izraslo deblo, bez obzira na to kuda se ono nadvilo, kamo se proteže korijenje i vise grane.

Članak 105.ZV

(1) Vlasnik smije iz svojega zemljišta istrgnuti žile i korijenje tuđega drveća i ostaloga raslinja kao i odsjeći grane tuđega drvetai dio debla koje se nalaze u zračnom prostoru iznad njegove nekretnine i zadržati ih za sebe, ilise pak služiti tim dijelovima tuđega drveta.

(2) Za štetu koju su njegovoj nekretnini prouzročile žile, korijenje ili grane tuđega drveća, a što se ne bi dogodilo da je njihov vlasnik postupao dovoljno obzirno, vlasnik susjednoga zemljišta ima pravo tražiti naknadu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Matrix vam je dao odgovor što se tiče vaših prava (glede grana) - čl. 105. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

 

E sad, ako vi mislite baš na rušenje stabla, jer je ono preopasno, mišljenja sam da odgovor ovisi o vrsti zemljišta na kojoj se hrast nalazi. Ako se radi o šumi (šumskom zemljištu), onda bi se trebali obratiti nadležnoj Šumariji. A ako je riječ o nekoj drugoj vrsti poljoprivrednog zemljišta ili građevinskog zemljišta, mišljenja sam da bi se tada trebali obratiti nadležnom Upravnom odjelu Grada/Općine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija