Jump to content

Promjena prezimena svih članova obitelji


josephwolf

Preporučene objave

Poštovani!Novi sam član vašeg foruma i tu sam jer mi treba pomoć!Naime ja i supruga imamo sina (2 godine), u braku smo isto toliko te ja imam stan. Svi članovi obitelji imaju moje prezime, sin po rođenji, supruga nakon vjenčanja. Zbog zla koje mi je otac, čije prezime nosim, cijelog života činio, supruga, ja i sin želimo promijeniti prezime u prezime mog djeda po majci. Sad me zanima kakav je pravni postupak promjene prezimena svih članova obitelji, naravno supruga i ja smo složni 100 %! Kako peomjeniti prezime djetetu, kako promjeniti vjenčani list i ugovor o kupnji stana!?Najlijepše Vam hvala na odgovoru!!!Živi i veseli bili!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za vas i suprugu - čl. 6. Zakona o osobnom imenu - "Svaka osoba ima pravo promijeniti osobno ime. Podnositelj zahtjeva za promjenu osobnog imena dužan je priložiti uvjerenje suda da se protiv njega ne vodi kazneni postupak."

 

Za dijete - čl. 7. istog zakona - "Maloljetnom djetetu promijenit će se osobno ime na zahtjev oba roditelja ili posvojitelja, a na zahtjev skrbnika uz suglasnost nadležnog centra za socijalnu skrb. Za promjenu osobnog imena maloljetnom djetetu starijem od 10 godina potreban je njegov pristanak."

 

Kome se podnosi i tko odlučuje - čl. 6. istog zakona - "O zahtjevu za promjenu osobnog imena rješava nadležni ured državne uprave u županiji odnosno Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba prema prebivalištu podnositelja zahtjeva."

 

Što se tiče promjene u matici - čl. 9. istog zakona - "Rješenje o promjeni osobnog imena dostavlja se odmah po njegovoj izvršnosti nadležnom matičnom uredu radi upisa u maticu rođenih." Ako to matičar ne napravi ex offo, možete tražiti sami promjenu i u matici vjenčanih.

 

Ovo za ugovor nisam najbolje razumio, ali ako mislite da se u ugovoru samo promijene vaša imena, to napravite u sporazumu s drugom stranom ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani G-man!

 

Zahvaljujem na odgovoru, što se tiče ugovora, mislio sam dali treba napraviti neki aneks da se vidi da je isti vlasnik i prije i poslije promjene prezimena ili treba nešto drugo?

 

Ovo što ste mi napisali o Gradskom uredu gdje se podnosi zahtjev, to je CZSS, sud, neki poseban Ured? Nisam razumio.

 

Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...što se tiče ugovora, mislio sam dali treba napraviti neki aneks da se vidi da je isti vlasnik i prije i poslije promjene prezimena ili treba nešto drugo?

 

Može i aneksom.

 

Ovo što ste mi napisali o Gradskom uredu gdje se podnosi zahtjev, to je CZSS, sud, neki poseban Ured? Nisam razumio.

 

Znači, riječ je o Uredu (za opću upravu) državne uprave u XY županiji (županiji u kojoj imate prebivalište), odnosno Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba (ako prebivate u ZG-u). Ukucajte u google Ured državne uprave u XY županiji, odnosno Gradski ured za opću upravu Grada ZG-a, i izbacit će vam adresu, a neke stranice imaju i pojašnjenje procedure koja vas interesira. Ako nemaju, onda ćete tamo pitati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

promjena prezimena je također promjena imena, jer se ime sastoji od imena i prezimena, zarne?!

 

Čl. 2. st. 1. Zakona o osobnom imenu - "Osobno ime se sastoji od imena i prezimena."

 

A što se tiče nasljeđivanja, dali netko tko promjeni prezime ulazi u nasljeđe skupa sa braćom koja nose staro (prvobitno prezime)?

 

Naravno da ulazi, pa niste prestali postojati, samo ste promijenili ime.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija