Jump to content

Partnerski odnos s poslodavcem


Vombat

Preporučene objave

Pozdrav,

 

Treba mi par savjeta s obzirom da se upuštam u nešto novo u čemu nemam dosadašnjeg iskustva.

Ukratko, radim u privatnoj tvrtci koja se bavi projektiranjem i izvođenjem strojarskih instalacija. Paralelno uz taj posao radim privatno na istraživanju i razvoju elektronskih modula u čemu vidim svoju budućnost u poduzetništvu. Nakon dosta razgovora sa svojim poslodavcem te upoznavanjem istoga o mojim planovima i idejama od njega dobivam punu podršku za daljnji razvoj. Trenutno imam detaljno razrađene poslovne planove za osnivanje malog pogona za razvoj elektroničkih modula, te mi je poslodavac ponudio da pomoću tih poslovnih planova i projektnih prijedloga tražim poticaje Europske unije za osnivanje laboratorija za elektroniku unutar tvrtke u kojoj sam zaposlen.

 

Pitanje je slijedeće:

 

Privatnih sredstava za ispunjavanje mojih planova nemam, nisam voljan podizati privatni kredit ili otvarati trenutno svoju tvrtku jer ću samo imati dodatne troškove.

Poslodavac mi nudi da kompletnu djelatnost obavljam preko tvrtke u kojoj radim ali mi se postavlja pitanje što nakon određenog vremena kad proizvedene module krene tvrtka prodavati?

Predlaže mi da potpišemo nekakav ugovor ili sporazum o postotcima od prodaje i sl.

 

Uglavnom, globalno pitanje:

Što kad imate ideju u koju drugi vjeruju, nemate novca za samostalnu realizaciju, poslodavac vidi i svoj interes te je spreman ulagati a želite zaštiti sebe u budućnosti?

 

Nadam se vašim odgovorima i savjetima!

 

Lijep Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve što ste napisali, moguće je, ali je samo i jedino gruba ideja koju treba dodatno razraditi i formulirati kao ugovor. Takvi ugovori obično imaju od nekoliko desetaka do nekoliko stotina stranica. I koštaju. Ovakva "partnerstva" ili u engleskoj terminologiji joint-venture ugovori (ugovor o zajedničkom poslovnom poduhvatu) jedno su od najkompliciraniijih područja u poslovnoj i pravnoj praksi. Posebno priču komplicira ako se poslovanje odvija unutar postojeće tvrtke kojoj to nije jedina djelatnost. Iako će većina reći da to nije nikakav problem, realnost je da u RH nema puno pravnika (uključivo odvjetnike) koji su to u stanju dobro odraditi. Slična je situacija s računovođama i revizorima.

 

Alternativa je krenuti grlom u jagode do prve svađe među partnerima. Onda sud, natezanje i troškovi koji višestruko nadmašuju u početku solidno odrađen posao.

 

Dakle, jedini pametan savjet je: Naći dobrog odvjetnika s iskustvom na tom području i provesti sate s njim dok ne definiraju svi odnosi, predvide potencijalni problemi i sporovi i i dogovore rješenja na obostrano zadovoljstvo.

 

pozdrav,

 

ivanka

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija