Jump to content

Tužiti Veleposlanstvo RH u Kini?


ddragoje

Preporučene objave

Izgubila sam putovnicu u Kini.

Prijavila sam izgubljeno u Glavnoj policijskoj stanici - odjel za strance i vizni režim, dobila potvrdu o izgubljenoj putovnici s kojom sam išla u Hrvatsko veleposlanstvo.

 

Zaposlenica u policijskoj stanici - odjel za strance i vizni režim je rekla da s tom potvrdom moram u Hrvatsko veleposlanstvo da nam izdaju privremeni putni list s kojim ćemo se vratiti nazad njoj i tek onda predati zahtjev za izdavanja nove vize koje može trajati od 7-30 dana.

 

Otišla sam u veleposlanstvo, dobila sam putni list za koji su mi garantirali da je dovoljan da mogu izaći iz Kine i vratiti se u RH-u.

 

Došla sam na aerodrom (imala sam povratnu kartu i on-line chek-in), vjerujući Hrvatskom veleposlanstvu da je dovoljan taj list; međutim nisu me pustli jer nemam potvrdu tj. novu privremenu vizu od Kineske policije o kojoj je govorila zaposlenica u glavnoj policijskoj stanci.

 

Izgubljeno vrijeme, novac, putna karta i živci.

 

Moje je pitanje slijedeće, mogu li obzirom na učinjenu štetu meni, tužiti Hrvatsko veleposlanstvo u Kini, koje nije odradilo svoj posao kako treba, koje nije znalo da bez te potvrde koje traži policija ne mogu izaći iz zemlje, a tvrdili su suprotno i garanitirali da će sve proći u najboljem redu jer nisam prva kojoj je putovnica izgubljena. Tvrdili su da se to već ponovilo i da su ljudi izašli iz Kine bez problema, a na meni se sve slomilo.

 

Tko meni može nadoknaditi sve što sam dodatno morala platiti, ponovni smještaj u Beijingu i ponovno kupovanje putne karte, koja je jako visoka, te tko će mi pravdati dane na poslu na kojem se ne mogu pojaviti zbog njihove greške?

 

hvala,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne ulazeći uopće u ocjenjivanje opisanog slučaja, želim vam skrenuti pažnju na jedan "detalj": prije bilo kakve tužbe ili prijave protiv bilo koga za bilo što zapitajte se da li svoje navode možete dokazati. Nije važno govorite li istinu i da li ste u pravu, nego možete li to dokazati pred sudom.

 

Nekako mi se čini da će biti "iskaz protiv iskaza". To nije dovoljan dokaz.

 

Kad bi ponašanje naše administracije bilo utuživo samo na temelju tvrdnji stranaka da su dobili pogrešne usmene izjave od nadležnih činovnika, naša administracija bi već odavno bila bolja od bilo koje druge na svijetu (ili - još vjerojatnije - država bi već odavno bila u bankrotu zbog odšteta za takve postupke).

 

Osim toga - za postupke državnih organa jedne države ipak prednost moraju imati informacije koje dobijete od nadležnih službenika te države. Molim bez ljutnje - ovo je naknadna pamet, ja bih na vašem mjestu postupio isto kao i vi - ali tako je.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

"...nemam potvrdu tj. novu privremenu vizu od Kineske policije" - ukoliko je izdavanje ove potvrde u nadleznosti kineske policije to onda nema veze s veleposlanstvom RH.

Veleposlanstvo vam je izdalo putni dokument koji vam omogucava povratak u HR u roku od 30 dana. To znaci da mozete uci bez problema u HR. No, za izlazak iz Kine nadlezne su kineske vlasti, tako da ste se prije trebali raspitati kod njih sto traze za izlazak iz zemlje u slucaju izgubljene putovnice. Hrvatsko veleposanstvo ne moze odgovarati za cinjenje kineske granicne kontrole koja vas nije pustila iz zemlje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne radi se o odgovornosti za činjenje kineske granične kontrole, nego za davanje pogrešne informacije.

 

Jedan od bitnih zadataka diplomatskih predstavništava je da budu na usluzi građanima zemlje koju predstavljaju, a to uključuje i informiranje o zakonima zemlje u kojoj se predstavništvo nalazi. Praćenje tih zakona također je u opisu diplomatskog (odnosno konzularnog) posla.

 

U konkretnom slučaju gospođa je pogriješila utoliko što je dala prednost informaciji veleposlanstva u odnosu na informaciju tijela vlasti države u kojoj je bila.

 

Vaš pristup je tipičan pristup hrvatskog birokrata koji priča o proceduri i nadležnostima i vješto prebacuje loptu s bitnog na nebitno, a zaboravlja koja mu je svrha postojanja - da bude (kvalitetan) servis građanima i državi (tim redom; a procedura i nadležnost su samo "tehnika" u tom poslu).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija