Jump to content

Prodavatelj odbija dati ugovor


josko83

Preporučene objave

Poštovani,

molim za kratku pomoć i savjet kako eventualno dalje.

Radi se o sljedećem:

Moja obitelj je kupila psa od registriranog uzgajivača. Preuzeo sam psa na dan kada smo dogovorili primopredaju (3.7.). Prilikom mojeg dolaska dobio sam rodovnicu psa i putovnicu za životinje koja dokazuje protiv čega je cijepljen.

Nisam međutim dobio ugovor. Uzgajivač se izgovorio da nema nijedan bjanko ugovor sada kod sebe i da ćemo to poštom riješiti. Kako se cijela obitelj jako veselila, a posebno djeca, preuzeo sam psa bez potpisanog ugovora. Sada je prošlo već preko dva mjeseca i nije nam poslan ugovor, a na naše telefonske pozive uzgajivač ne odgovara.

Pas je plaćen od naše strane. Nemam račun, imam samo potvrdu koju smo zajedno potpisali da je plaćen predujam, polovica dogovorenog iznosa (ca. 7000 kuna). Mi smo razumije se kod preuzimanja psa platili i razliku od predujma do pune cijene.

Inače, pas nije bio jeftin, ali podržavamo legalan uzgoj, napor uzgojivača, a ugovor (koji nemamo) nas štiti od eventualnih genetskih bolesti koje bi se na psu kasnije tokom života otkrili. U tom slučaju imamo pravo na novo štene iz prvog legla.

Pitanje:

Imam li pravo i mogućnost pokrenuti sudsku tužbu i po kojoj osnovi? Ne bih htio da do toga dođe, ali prije nego što im pošaljem posljednji mail, želim znati da li se mogu pozvati na neku odredbu zakona i da li me zakon štiti u ovoj situaciji za koju sam dijelom i sam kriv ne insistirajući na potpisu ugovora prije preuzimanja psa?

Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Josko, pa vi imate ugovor, jedino je on sklopljen u usmenom obliku.

 

Čl. 286. st. 1. ZOO-a - "Ugovor se može sklopiti u bilo kojem obliku, osim ako je zakonom drukčije određeno."

 

Međutim, sada dolazimo do ovog vašeg dogovora i što ste konkretno dogovorili glede oblika ugovora. Čl. 289. st. 1. i 3. ZOO-a -

 

"Ugovorne strane mogu se sporazumjeti da poseban oblik bude pretpostavka nastanka i valjanosti njihova ugovora.

 

Ako su ugovorne strane predvidjele određeni oblik samo da osiguraju dokaz svoga ugovora ili da postignu što drugo, ugovor je sklopljen kad je postignuta suglasnost o njegovu sadržaju, a za ugovaratelje je u isto vrijeme nastala obveza da ugovoru dadu predviđeni oblik."

 

Čl. 290. st. 2. ZOO-a - "Ugovor koji nije sklopljen u ugovorenom obliku nema pravni učinak ako su strane valjanost ugovora uvjetovale posebnim oblikom."

 

Znači, ako ste prilikom ovih pregovora, baš izričito dogovorili da će biti sklopljen ugovor u pisanom obliku i da je upravo taj pisani oblik uvjet valjanosti ugovora (što inače ne vidim iz vašeg posta da bi bilo tako), a prodavatelj se sada na to oglušuje, onda ugovor (ovaj usmeni) nema pravni učinak. I možete mu vratiti psa, te zahtijevati povrat novca koji ste za njega platili (ali mislim da vam to nije cilj). Ako pak ovakvog dogovora nije bilo, ugovor svejedno postoji, ali je on sklopljen u usmenom obliku i kao takav je valjan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani G-man,

prije svega veliko hvala na trudu i brzom pojašnjenju.

Ukratko:

Prilikom kaparenja je rečeno od strane uzgajivača da se sklapa pismeni ugovor. Prilikom preuzimanja šteneta se uzgajivač izvlači da nema prazne formulare ugovora u stanu te da će nam ugovore poslati poštom. Prije mjesec dana se uzgajivač javio da mu pošaljemo adresu kako bi nam poslao ugovore. O ovom posljednjem imamo i pismeni dokaz u obliku sms poruke. Dakle, razvidno je da je od početka riječ o pismenom ugovoru. To je i uobičajena praksa prilikom kupnje šteneta kod registriranih i - da se tako izrazim - ozbiljnih uzgajivača. No, od tada nam se uzgajivač više ne javlja na naše pozive.

E sad, dolazim do onog vašeg "možemo vratiti psa te zahtijevati povrat novca".

Razumije se da vraćanje psića ne dolazi u obzir. Ta on je već postao članom obitelji. Ali želimo pismeni ugovor kako je dogovoreno od samog početka.

Ako sam vas dobro shvatio, imam zakonske osnove tražiti od uzgajivača ili dostavu pismenog ugovora kao što je od početka dogovoreno, ili da ću vratiti psa i tražiti novac natrag.

Moje pitanje je: čime mogu uzgajivaču (u pravnom smislu) priprijetiti? Da li bi to bio kazneni postupak zbog prevare ili je nešto drugo? Naime, želim uzgajivača još jednom osobno kontaktirati mailom i priprijetiti sudskim postupkom u nadi da će se opametiti i poslati ugovor prije nego što u priču uključim odvjetnika i pokrenem bilo kakav pravni postupak.

Zahvaljujem na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZOO

Pisana potvrda usmeno sklopljenog ugovora

Članak 287.

(1) Svaka strana može od druge zahtijevati pisanu potvrdu usmeno sklopljenog ugovora sve dok druga strana ne ispuni obvezu iz ugovora.

(2) Strana koja zahtijeva pisanu potvrdu ugovora dostavit će drugoj najmanje dva primjerka potpisanog ugovora s pozivom da joj vrati primjerak pošto ga potpiše.

(3) Ako pozvana strana u roku od osam dana od primitka poziva ne preda potvrdu drugoj strani ili pošti preporučenim pismom, ova može zahtijevati da sud utvrdi postojanje ugovora i naknadu štete pretrpljene zbog toga što nije izdana pisana potvrda.

(4) Ugovor sklopljen u usmenom obliku valjan je iako pisana potvrda nije dana.

 

pismeno (preporučeno i sa povratnicom ) od prodavatelja traži pismeni ugovor.

dali imaš potvrdu za plaćenu razliku(ili svjedoka). ako nemaš nisi isplatio psa pa nisi dobio ugovor.

ugovotr ćeš dobiti kod konačne isplate ugovorene cijene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete postupiti ovako kako je Bovu napisao (doduše ovaj članak 287. ovdje ne bi došao u obzir, jer je ugovor izvršen u potpunosti, samo nema pismenog traga da je izvršen), ali svakako pismeno (poštom preporučeno s povratnicom), zatražite pismeni primjerak ugovora, u kojem još dodatno navedite da ukoliko u roku od 15 / 30 dana ne zaprimite pismeni primjerak ugovora, da ćete biti prisiljeni poslužiti se svim pravnim mehanizmima koje vam zakon jamči da osigurate ostvarivanje svojih prava, te da ćete ga prijaviti Hrvatskom kinološkom savezu, a ujedno i ozbiljno razmisliti o raskidu ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija