Jump to content

Prijava protiv općinskog službenika


lu22

Preporučene objave

pozdrav, molim za odgovor

dali ja kao običan građanin imam pravo pokretanja "postupka za razrješenje dužnosti općinskog pročelnika" i "prijave za povredu službene dužnosti" protiv istoga. naime, očigledno je da nadležni općinski pročelnik već duže vrijeme u više predmeta krši propise, te bih protiv njega pokrenuo gore navedene postupke. interesira me dali na to imam pravo i kome prijavljujem - načelniku općine ili kome drugome?

unaprijed zahvaljujem na odgovorima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Materija je regulirana Zakonom o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi - http://www.zakon.hr/z/259/Zakon-o-slu%C5%BEbenicima-i-namje%C5%A1tenicima-u-lokalnoj-i-podru%C4%8Dnoj-samoupravi

 

Riječ je, u principu, o vrsti stegovnog (disciplinskog) postupka - povredi službene dužnosti u obavljanju službe.

 

Prema ovome što ste napisali, moglo bi se raditi o teškoj povredi službene dužnosti, počinjenoj od strane pročelnika, a propisane u čl. 46. citiranog zakona.

 

Prema čl. 47. cit. zakona, o ovakvoj vrsti povrede odlučuje u prvom stupnju nadležan službenički sud, a postupak pokreće temeljem odredbe čl. 57. cit. zakona - općinski načelnik.

 

Dakle, vi kao običan građanin nemate mogućnost direktno inicirati taj postupak, ali možete izjaviti pritužbu na rad pojedinog službenika ili namještenika općinskom načelniku, pa će on razmotriti pritužbu i vidjeti što dalje.

 

"Postupak razrješenja" ne postoji, već ukoliko po provedenom "disciplinskom" postupku, bude utvrđena odgovornost službenika za povredu službene dužnosti, tada mu se kao najteža moguća kazna može izreći kazna prestanka službe, i tada mu po sili zakona prestaje služba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovru,

zanima me još dali u slučaju kada "izjavim pritužbu na rad pojedinog službenika", dali me je općinski načelnik dužan izvjestiti o poduzetim radnjama i u kojem roku (30 dana?). odnosno ukoliko načelnik "odbaci" moju pritužbu ili ne odgovori na nju, koja mi je sljedeća instanca na koju se mogu obratiti.

naime radi se o tome da je općinska pročelnica u pojednim "predmetima" očigledno krši važeće općinske odluke, ukazano joj je na to, ona prihvaća da je učinila grešku, ali i dalje postupa po svom.

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...dali u slučaju kada "izjavim pritužbu na rad pojedinog službenika", dali me je općinski načelnik dužan izvjestiti o poduzetim radnjama i u kojem roku (30 dana?). odnosno ukoliko načelnik "odbaci" moju pritužbu ili ne odgovori na nju, koja mi je sljedeća instanca na koju se mogu obratiti?

 

Čl. 26. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi - http://www.zakon.hr/z/132/ -

 

"Tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave dužna su omogućiti građanima i pravnim osobama podnošenje predstavki i pritužbi na svoj rad kao i na rad njihovih upravnih tijela te na nepravilan odnos zaposlenih u tim tijelima kad im se obraćaju radi ostvarivanja svojih prava i interesa ili izvršavanja svojih građanskih dužnosti.

 

Na podnijete predstavke i pritužbe čelnik tijela jedinice lokalne samouprave, odnosno upravnih tijela tih jedinica dužan je građanima i pravnim osobama dati odgovor u roku od 30 dana od dana podnošenja predstavke, odnosno pritužbe.

 

Tijela iz stavka 1. ovoga članka dužna su u službenim prostorijama na vidnom mjestu osigurati potrebna tehnička i druga sredstva za podnošenje predstavki i pritužbi (knjiga za pritužbe i sl.) i omogućiti usmeno izjavljivanje predstavke i pritužbe."

 

Nažalost, neka viša instanca citiranim zakonom - nije predviđena. Međutim, mišljenja sam kako se taj problem može riješiti obraćanjem nadležnom tijelu državne uprave u županiji, a temeljem odredbe čl. 21. st. 1. t. 5. Zakona o sustavu državne uprave - http://www.zakon.hr/z/221/, prema kojem navedeno tijelo nadzire (u sklopu upravnog nadzora), među ostalim i "odnos službenika i namještenika prema građanima i drugim strankama".

 

Naime, radi se o tome da je općinska pročelnica u pojednim "predmetima" očigledno krši važeće općinske odluke, ukazano joj je na to, ona prihvaća da je učinila grešku, ali i dalje postupa po svom.

 

S obzirom na napisano, ovdje bih vam još ukazao na činjenicu da i sam načelnik ima mogućnost razrješenja pročelnice, a temeljem odredbe čl. 53a st. 2. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi -

 

"Općinski načelnik, gradonačelnik, odnosno župan može razriješiti pročelnike iz stavka 1. ovoga članka:

 

1. ako pročelnik sam zatraži razrješenje,

 

2. ako nastanu takvi razlozi koji po posebnim propisima kojima se uređuju radni odnosi dovode do prestanka radnog odnosa,

 

3. ako pročelnik ne postupa po propisima ili općim aktima jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, ili neosnovano ne izvršava odluke tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, ili postupa protivno njima,

 

4. ako pročelnik svojim nesavjesnim ili nepravilnim radom prouzroči jedinici lokalne i područne (regionalne) samouprave veću štetu, ili ako zanemaruje ili nesavjesno obavlja svoje dužnosti koje mogu štetiti interesima službe u obavljanju poslova jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave."

 

Naravno, to ne znači da će on to i automatski napraviti, ali ako u pritužbi dovoljno dobro precizirate o kakvim je propustima riječ, možda će i razmisliti o toj opciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija