Jump to content

Koliko moram čuvati poslovnu dokumentaciju?


romano

Preporučene objave

Koliko dugo po zakonu moram čuvati Knjigu popisa ,Inventurne liste,knjigu izlaznih i ulaznih računa,otvorene stavke kupaca i dobavljača.

 

Slučaj je sljedeći : 1999 godine otvoren je trgovački obrt isti je zatvoren 2000 godine.

Dobio sam poziv od strane porezne uprave da im dostavim slijedeće dokumentaciju:

Popis zaliha i popis nenaplaćenih potraživanja i dugovanja.

Gore navedenu dokumentaciju nemam.Dali se mogu pozvati na zakonski rok čuvanja dokumentacije.Što mi savjetuje u kratkim crtama.Dali ko ima slična iskustva .Svaka pomoć bi mi dobro došla.

Unaprijed hvala

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osim što ćete pogledati u propisima konkretno rokove čuvanja poslovne dokumentacije te na temelju toga odlučiti kako ćete postupiti, postoji jedan detalj o kojem morate voditi računa u slučaju da Vam rokovi ne idu na ruku.

 

Naime, popis nenaplaćenih dugovanja i potraživanja je u osnovi sastavni dio Knjige ulaznih i izlaznih računa, tako-voljene-kratice URA/IRA.

 

S obzirom na to da se radi o poslovnoj knjizi koju obavezno morate imati kao dokumentaciju iz koje je vidljiv Vaš pregled plaćanja po osnovi primljenih R-1 i R-2 računa (s time da je u to vrijeme bilo odredjenih razlika u odnosu na današnje knjige URA/IRA) i primitaka po osnovi izdanih računa, ili ste takvu knjigu sami vodili ili ste imali knjigovodstvo koje Vam je to radilo.

 

U pravilu obrtnici/trgovački obrt/ sami vode KP (knjigu popisa) - primke/kalkulacije/PKV-PKT -, zatim evidencije utrška/prometa (knjiga popisa) ... dok Knjige URA/IRA i Knjigu primitaka i izdataka obično vode knjigovodstva.

 

U vrijeme kad ste imali trgovački obrt, pitanje je dakle, ako Vam rokovi ne idu u korist, tko Vam je vodio te knjige, i na koji način (ručno, putem računala) ...

 

Bez obzira na to što ste zatvorili obrt, ako Vam rokovi ne idu na ruku, moglo bi Vam se dogoditi da platite pooopriiiiiliiiiiiiičnuuuuuuuuuuu kaznu zbog neposjedovanja tih knjiga.

 

Zato, ili rokovi ... ili knjige ... ili knjigovodstvo.

 

Popis zaliha (inventurno stanje) će Vam u cijeloj priči biti nešto manji (ne puno manji) problem, to se obično dade dogovoriti s inspekcijom (porezna) npr. u stilu ... to sam ručno radio ... kutije ... seljenje ... otpis robe ... rokovi trajanja istekli ... bačeno ... i ako naiđete na osobu sa bar malo razumijevanja, nećete imati velikih problema (problema da, ali ne velikih, kazna za prekršaj iznosi cca 2000 kn). Govorimo opet, naravno o situaciji ako Vam rokovi ne pomažu.

 

Doduše, malo mi je čudno da Vas zovu za popise zaliha roba nakon više od 5 godina nakon zatvaranja obrta ...kao i za te knjige URAIRA ... da li je to u svezi sa nekim Vašim dugom na poreznoj ?

 

Sretno !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija