Jump to content

Duzina pritvora


miljacka

Preporučene objave

Dobar dan! Moj suprug je optuzen za pljacku s jos trojicom,medutim,jedan od njih je u BiH i jos mu nije urucena optuznica,a ostala dvojica su pustena jamcevionom, Uglavnom,mom suprugu nude godinu i 7 mjeseci,mene zanima koliko njega mogu drzati u istraznom bez sudenja? Posto do sudenja nece doci dok onaj cetvrti ne preuzme optuznicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači, radi se o osnovnom obliku kaznenog djela razbojništva iz čl. 230. st. 1. KZ-a. Maksimalno trajanje istražnog zatvora određeno je visinom zapriječene kazne, a kako u konkretnom slučaju maksimalna kazna iznosi 10 godina, istražni zatvor može najviše trajati (sukladno čl. 133. st. 1. t. 4. ZKP-a) - 2 godine do donošenja presude suda prvog stupnja (nepravomoćne presude). Tada postoji još opcija (ako vijeće tako procijeni) da se produži za daljnjih maksimalno 6 mjeseci do pravomoćnosti presude.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo što mu nude je sankcija - dakle on prizna krivnju i zauzvrat dobije 1 godinu i 7 mjeseci zatvora. Naravno da bi mu se vrijeme provedeno u istražnom zatvoru uračunalo u izrečenu mu kaznu i naravno da bi i sud imao na umu tu činjenicu i pazio na nju prilikom odlučivanja o produljenju istražnog zatvora, ali vi ste postavili pitanje koliko je maksimalno zakonom moguće vrijeme koje bi on proveo u istražnom zatvoru i tako sam vam i odgovorio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je točno, i moja pretpostavka je da je to "igra" tužiteljstva, imajući u vidu činjenicu kako je ovaj četvrti nedostupan, pa će najvjerojatnije doći do razdvajanja postupka.

 

Dakle, oni vam nude 1 godinu i 7 mjeseci, ako vaš suprug pristane i prizna krivnju, može se ići i na presudu na temelju priznanja, i tada naravno tužiteljstvo više ne bi imalo razloga ni osnove da traže produljenje istražnog zatvora. Svakako vam sugeriram (ako već niste) odvjetnika (po mogućnosti specijalistu za kazneno pravo), koji je u konačnici, i zakonski nužan kod pregovaranja optuženika i tužiteljstva o uvjetima priznavanja krivnje i kaznenopravnoj sankciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema tu uvjetne osude. Ako se on dogovori na opisani način s tužiteljstvom, onda će biti pušten na slobodu sve do pravomoćnosti rješenja o upućivanju na izdržavanje kazne zatvora (uz naravno, uračunavanje vremena provedenog u istražnom zatvoru) ili pak može tražiti da odmah počne sa izdržavanjem kazne, dakle da se samo promijeni njegov status - iz pritvorenika u osuđenika, a vrlo vjerojatno i kaznionica u kojoj će izdržavati kaznu. Sve je stvar dogovora. S obzirom da je stranac, mogao bi kaznu izdržavati i u BIH.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Državno odvjetništvo, u pravilu zna pretjerivati s kaznom, ali treba vidjeti sve okolnosti slučaja (prije svega visinu štete - ostvarene protupravne imovinske koristi, te je li riječ o prvom kaznenom djelu ili se radi o recidivistu itd. itd.) da bi se mogao dati konkretan zaključak o opravdanosti ove kazne koju DO predlaže. Konzultirajte se obavezno sa odvjetnikom specijalistom za kazneno pravo. Djelomična uvjetna svakako dolazi u obzir, ali konačnu riječ imat će sud.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imamo mi jednog od najboljih odvjetnika u drzavi za kazneno pravo i tvrdi da je kazna prestroga za to dijelo. Samo,ja sam pitala vas za misljenje jer sam ipak htjela cuti i tude znanje i razmisljanje. Mi svakako ne pristajemo na ponudeno i borit cemo se za manju kaznu,stovise,upravo spremamo zalbu ustavnom sudu. A da,u pitanju je prvo kazneno djelo,a vjerujte i jedino jer ako ikad vise pokusa uciniti ista protuzakonito,ja cu odlezati jer cu mu zafitiljiti metak u sljepocnicu. :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što sam rekao - DO zna pretjerivati s prijedlogom sankcija. Ionako vrijedi ono što će reći sud.

 

S obzirom imate odvjetnika specijalistu kaznenjaka, pustite njega neka radi svoj posao. Uostalom, zato ga i plaćate.

 

A s ovim potonjim što ste napisali, nemojte se ni šaliti. Ja razumijem da je to šala, ali netko drugi možda i ne bi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija