Jump to content

ugovor o doživotnom uzdržavanju uz korištenje nekretnine supružnika do smrti


siroljub

Preporučene objave

Poštovani,

 

Molim Vas za pravni savjet. Moj otac je u posjedu nekretnine koju bi u slučaju svoje smrti želio ostaviti svojoj supruzi na korištenje do njezine smrti, pri čemu bi vlasništvo nekretnine želio ostaviti mojem bratu i meni. Savjetovano nam je da bi u tom slučaju trebalo napraviti ugovor o doživotnom uzdržavanju uz određeni dodatak kojim bi se reguliralo da njegova supruga ima pravo na korištenje stana u slučaju njegove ranije smrti. Na koji način treba oblikovati ugovor? U tom slučaju bi navodno trebalo napraviti nešto i u gruntovnici - što točno? Hvala i pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jednostavnije rješenje je da se to sve napravi u oporuci. Vama i bratu otac ostavlja u vlasništvo stan, svakome po 1/2 dijela (pretpostavljam), ali istovremeno u korist majke na istom stanu osniva osobnu služnost tako dugo dok je živa.

 

Edit s moje strane - ovu soluciju uzmite u obzir samo ukoliko smatrate da majka (supruga) neće potraživati nužni dio, tu bi onda mogao nastati problem ako otac napravi oporuku kako sam vam sugerirao. Tada postupite kako Matrix kaže.

 

Ali isto tako moguće je da će se postaviti i pitanje je li stan bračna stečevina. Ako jeste, majka (supruga) bi mogla (i vrlo vjerojatno hoće) tražiti izuzeće 1/2 dijela stana iz vašeg ugovora o doživotnom uzdržavanju sa ocem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za suprugu otac da osnuje pravo sluznosti,sto ce se upisati u zemljisne knjige("c"list)kao teret nekretnine.

Temeljem ugovora o doz.izdrz.brat i vi stjecete pravo vlasnistva na konkretnom stanu ali pod suspenzivnim rokom,znaci da se stjecanje odgadja do trenutka smrti vaseg oca,s tim da bi stan stekli opterecen supruginim pravom sluznosti(ukoliko bi nadzivila vasheg oca)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na koji se točno način osniva pravo služnosti? Da li on to može napraviti sam ili je potrebno njezino sudjelovanje u smislu pristanka (potpis?)...

 

Obzirom će služnost biti zasnovana pravnim poslom, onda će biti potrebno i njeno sudjelovanje.

 

..ili prisutnosti prilikom upisivanja u zemljišne knjige?

 

To će moći napraviti ili vaš otac ili ona podnošenjem zahtjeva za uknjižbu prava služnosti kao tereta u listu C (teretovnici) pripadajućeg ZK uloška.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija