Jump to content

Pomoc uknjizba


Shaq

Preporučene objave

Pozdrav,

 

otac kupio kuću prije 25 godina, no ugovor u kojem stoji da prodavatelj plaća porez nije ovjeren. Zivimo u toj istoj kuci cijelih tih 25 godina, no u zemljisniku se ona vodi kao drustveno vlasnistvo bez ikakvog prava koristenja na ime bivseg vlasnika.

 

Molim Vas da mi savjetujete kako pokrenuti postupak knjizenja i da li će otac morati platiti porez na promet nekretnina iako u doduse neovjerenom ugovoru stoji da je prodavatelj bio duzan platiti porez.

 

Ukoliko cu ipak morati platiti poret sto je vrlo vjerojatno da li je moguce da se porez obracuna prema cijeni iz tog ugovora ili bar po parametrima iz te godine kada je kuca kupljenja ili ce se morati platiti po procjeni cijena koje vrijede u skorasnje vrijeme.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mišljenja sam kako (s obzirom na navedeno), u konkretnom slučaju vrijedi predmnjeva iz čl. 362. st. 3. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima - "Smatra se da su vlasništvo Republike Hrvatske sve stvari iz društvenoga vlasništva na području Republike Hrvatske glede kojih nije utvrđeno u čijem su vlasništvu niti djeluje predmnjeva vlasništva iz stavka 1. i 2. ovoga članka, a tko tvrdi suprotno, treba to dokazati", što bi značilo kako ćete biti dužni da se, ovisno o točnom sljedniku (vezano uz narav zemljišta), obratite ili Građansko-upravnom odjelu nadležnog Državnog odvjetništva ili Gradu/Općini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija