Jump to content

uknjižba suvlasništva


dejanbobo1

Preporučene objave

Poštovani!

u mogućnosti sam kupit suvlasnički dio (radi se od više k.č.) od jednog gospodina koji ne stanuje u RH. Kad sam počeo raspitivat se za druga suvlasnička dijela doznao sam da je jedan suvlasnik pokrenuo razvrgnuće suvlasništva. I dalje sam zainteresiran za kupnju tog dijela neovisno o razvrgnuću. E sada mene zanima; dali ja mogu kupiti taj suvlasnički dio od tog gospodina koji ne živi u RH a nakon završetka razvrgnuća (nakon završetka parnice) samo se uknjižit na novo stanje???

nadam se da ste me razumijeli??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja bi na vašem mjestu ipak radije pričekao da završi pokrenuti postupak razvrgnuća suvlasništva, pa da potom vidite zapravo što kupujete.

 

Inače, ova vaša solucija ne bi prošla kod provedbe upisa, jer vi bi sklopili kupoprodajni ugovor koji bi se odnosio na suvlasnički udio, a nakon razvrgnuća radilo bi se o "novoj" stvari u samovlasništvu (i to ako bi se stvar podijelila geometrijski, jer iz vašeg posta ispada da je riječ o nekretnini). Dakle, ili pričekajte završetak postupka razvrnuća ili sklopite predugovor sa dotičnim gospodinom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Činjenica da je u toku postupak razvrgnuća suvlasništva ne priječi vas da kupite idealni dio koji je kao takav upisan na prodavatelja i da se na njega uknjižite. U tom slučaju postat ćete stranka u postupku razvrgnuća.

 

Ono što u tome može biti nezgodno i nosi rizik je timing jer uknjižba nije trenutna - može se desiti npr. da sud provede dražbu upravo u vrijeme kad vi sklopite ugovor, pa dok podnesete svoj kupoprodajni ugovor na uknjižbu, situacija u zemljišnim knjigama može biti promijenjena. Isto se može desiti ako prodavatelj približno istovremeno postigne sporazum o podjeli s drugim suvlasnicima i sklopi kupoprodajni ugovor s vama.To nije naročito vjerojatno ali je moguće. Trebate tražiti uvid u spis i vidjeti u kojem je stadiju postupak razvrgnuća, a u kupoprodajnom ugovoru možete unijeti određene zaštitne klauzule.

 

Ipak, rizik nesumnjivo postoji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija