Jump to content

Poštivanje volje pokojnika, odnosno sadržaja oporuke


Pulhica

Preporučene objave

Brinula sam se o starijoj osobi koja je imala malu mirovinu, bila bolesna i trebala je brigu o sebi i stanu u kojem je živjela.Oporukom stan u kojem je živjela ostavlja meni, auto, imanje na selu, račun u Drezdenskoj banci i izrijekom naznačuje da njegova djeca nemaju pravo ništa tražiti od mene (kao sve je moje) jer su oni za života isplaćeni od strane ostavitelja. Djeca su strani državljani koji godinama s pokojnikom nisu kontaktirala i pokojnik nije s njima imao nikakve kontakte. Kad sam dobila poziv za ostavinu priložila sam pokojnikovu vlastoručno pisanu oporuku kao i oporuku sa gotovo istim sadržajem, ali potpisana sa dva svjedoka. Javni bilježnik koji je dobio taj ostavinski postupak, bio je po pokojnikovom pričanju njegov prijatelj. Javni bilježnik je znao da postoje njegova djeca i ja to nisam ni u jednom trenu krila. Znala sam adresu kćeri i to preko dopisa koji mu je stigao iz Uprave za konzularne poslove koji ga obavještavaju gdje mu kći živi. Za sina nisam ništa znala i to sam izjavila.Javni bilježnik sve je iskontaktirao putem diplomatske pošte i donio rješenje mimo volje pokojnika (barem ja tako mislim) i podijelio 2/4 meni, 1/4 sinu i 1/4 kćeri. U rješenju nigdje nije naznačen račun u Drezdenskoj banci. Što da radim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što da radim?

 

Za početak - žalite se na rješenje o nasljeđivanju. U žalbi istaknite prigovore koje ste i ovdje naveli. Ne razumijem zašto je JB išao kontra oporuke, ali to je svakako morao obrazložiti u rješenju. Ako je obrazloženje u tom dijelu manjkavo, tu onda možete i "srušiti" rješenje. Iako se možda bude moralo i u parnicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve i da dokaze da je u oporuci "ugovoreno uzdrzavanje",nemoze proizvesti pravne ucinke ugovora o dozivotnom izdrzavanju.

<<Okolnost da naložena dužnost nasljedniku ima po svom sadržaju oblik davanja koja mogu biti predmet obveze davatelja uzdržavanja ne čini oporuku u tom dijelu ugovorom o doživotnom uzdržavanju. >>

Vrhovni sud Republike Hrvatske - VSRH Rev 825/1991

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija