Jump to content

Prijepis zemljišta iz druge države (BiH)


Hinjavac

Preporučene objave

Poštovanje,

 

Imam problem, odnosno nadam se da nije problem. Idemo probat ukratko objasnit pa ako bude nekih problema probat ću i ostatak objasniti.

 

Situacija je sljedeća, djed ima zemlju u BiH i na njemu je 1/1 svi papiri uredni sve uredno. E sada koji je najlakši/najbezbolniji(najjeftiniji) način da tu zemlju prepišem na sebe. Da idem prvo na majku prepisat pa na sebe darovnim ugovorom ili? Da li uopće može ići darovni ugovor BiH državljana na HR državljana? Da li netko zna koliko proces traje i šta je sve potrebno od papira.

 

 

Hvala puno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve ovisi o pravu BiH. Iako bi trebalo biti isto kao i kod nas.

 

Kod nas je potrebna suglasnost ministra pravosuđa, ako se radi o stjecanju na temelju pravnog posla. Ali treba provjeriti u BiH.

 

u pravu si G-man,bitne razlike nema,da bi temeljem pravnog posla mogli steći nekretninu u BiH,strani državljani moraju najprije zatražiti, a potom i dobiti saglasnost Ministarstva vanjskih poslova BiH, koje prije donošenja odluke zatraži mišljenje Ministarstva pravosuđa.

Odobrenje se u pravilu izdaje ako postoji uzajamnost, tj. ako državljani BiH mogu pod istim uvjetima stjecati nekretninu u zemlji tražitelja odobrenja.

Kada se odlučite za postupak stjecanja prava vlasnistva određene nekretnine, s vlasnikom sklapate ugovor(darovni,kupoprodaja) koji se ovjerava kod notara (vlasnik nekretnine mora ovjeriti svoj potpis, a nije loše ako to učini i stjecatelj), te ga zajedno s fotokopijom stjecateljove putovnice također ovjerene kod notara, kao i ostalom pratećom dokumentacijom dostavljaju Ministarstvu vanjskih poslova.

Za vrijeme čekanja odobrenja savjetujem vam da u nadležnim zemljišnim knjigama na osnovu ugovora izvršite predbilježbu(nije uvjetovana odobrenjem) upisa prava vlasništva, kako bi zaštitili svoja prava i interese do ishodjenja potrebnog odobrenja bez kojeg nema upisa prava vlasnistva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm nakon skoro 2 sata googla osjećam se mutavi nego što sam bio u vezi moga slučaja.

 

Ovako imam Hrv osobnu, putovnicu, rodni list, domovnicu.

Majka ima BiH osobnu, rodni list i domovnicu.

Djed ima Hrv osobnu, ima i Bih osobnu, ponavljam ima Hrv osobnu.

 

Zemljište je u Bih.

 

E sada može netko ako Vam se da zdravo seljački napisat upute šta moram kome napisat, zahtjev papir poslat.

 

Hvala puno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bespotrebno isticete tko cije drzavljanstvo ima,nekretnina se nalazi na podrucju BiH,a vi kao eventualni stjecatelj nekretnine niste BiH drzavljanin.

Smatram da vam se u prednoj objavi nije mogao detaljnije objasnit postupak za koji ste zainteresirani,pocnite od sklapanja ugovora pred notarom,koji ce vam sve u detalje objasnit,kako i sto dalje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija