Jump to content

uknjižba prava vlasništva u ZK


brann

Preporučene objave

Imam nekoliko za vas nadam se jednostavnih pitanja.

 

Jeli se prilikom podnošenja prijedloga za uknjižbu prava vlasništva nad nekretninom potrebno podnijeti potvrdu o plačanju poreza budući da je nekretnina steknuta na temelju kupoprodajnog uvogora?

 

Potom...nekretnina je kupljena od dvije osobe u jednakom djelu. I sad prilikom podnošenja prijedloga za uknjižbu vlasništva jeli treba spomenuti i tog drugog kupca,(u biti dali mogu i za njega uknjižiti pravo vlasništva) jeli treba navesti u kojem djelu hocemo da se uknjiži naše pravo vlasništva(dakle da se uknjiži samo 600 m2 od 1200m2 ili će oni to samo iščitati iz ugovora)?.

 

Treba li se navesti OIB i za prodavatelje nekretnine?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U prijedlogu za upis navedite oba kupca kao predlagatelje.

Upis nece biti odbijen iz razloga sto nije placen porez na promet nekretnina,ali bi trebali priloziti potvrdu o prijavi porezne obveze.

Upisujete se u omjeru svog prava,onako kako ste ugovorili,pretpostavljam 1/2,znaci da nastaje suvlasnistvo.

Pravo na podnošenje prijedloga propisano je odredbama Zakona o zemljišnim knjigama.U vasem slucaju prijedlog može staviti osoba koja bi time stekla, promijenila ili izgubila to knjižno pravo,a to su prodavatelj i kupac,ako se prijedlog podnosi po punomoćniku, prijedlogu treba priložiti punomoć u propisanom obliku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za upis prava vlasništva temeljem kupoprodajnog ugovora nije bitno dali si prijavio i platio porez ili ne .

ako nisi prijavio poreznu obvezu (nedostaje potvrda porene uprave) u vlasničkom listu će stajati zabilježba da nije prijavljen porez.

zabilježba se briše zahtjevom i naknadnom dostavom poreznog rješenja.

 

kupoprodajni ugovor mora sadržavati sve zakonom određene podatke da bi se mogao izvršiti prijenos vlasništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jasno,i ne samo kupoprodaja jer je odlukom Ustavnog suda Republike Hrvatske ukinut članak 22. tada važećeg Zakona o porezu na promet nekretnina (Narodne novine, broj: 53/90, 59/90, 61/91, 26/93i95/95). Osporenom zakonskom odredbom bilo je propisano da se bez dokaza o plaćenom porezu na promet nekretnina ne može upisati prijenos prava vlasništva na nekretnini u zemljišnim knjigama. U obrazloženju Odluke navodi se da se naplata poreza na promet nekretnina i s tim u svezi obveza da svatko sudjeluje u podmirenju javnih troškova u skladu sa svojim gospodarskim mogućnostima može osigurati drugim primjerenijim sredstvima. Stoga, plaćen porez na promet nekretnina nije više pretpostavka uknjižbi prava vlasništva u zemljišnim knjigama..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Poštovani, prvi put sam na ovom forumu pa se ispričavam ukoliko pitanje nije postavljeno

na pravom mjestu.

 

Naime, radi se o tome da sam vlasnik katastarske čestice oko koje se vodio dugogodišnji sudski spor u kojem je presuda nedavno donešena u moju korist. Međutim kako je sam proces trajao skoro 20 godine, na toj čestici su se formirali "putevi" koje je općina u jednom trenutku asfaltirala. Moje pitanje je da li "danas" postoji pravna mogućnost putem koje bih mogao tražiti odštetu za izgubljene dijelove te čestice? Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija