Jump to content

izvlašćivanje rješenjem o faktičkom posjedu


obivan

Preporučene objave

Poštovani,

 

Rješenjem o nasljeđivaju iza pokojnog oca , dobivam nasljedstvo jednim dijelom i van knjižno. Nekretnina i dio zemljišta godinama su se u zemljišnim knjigama vodili na davno pokojnu osobu, budući da moji preci nisu sređivali papire u zemljišnim knjigama.

 

Stric koji je također nasljednik ulazi odmah fizički u posjed i nasilno nam sprječava korištenje nasljedstva.(različite prijetnje). Ne živi u mjestu nasljedstva i dolazi povremeno.

 

U stalnom kontaktu s njegovom suprugom i kćeri ( nikad se nije želio javiti i kontaktirati ) i u nadi da će s vremenom njegovo psihičko stanje poboljšati - liječen je) prolazi vrijeme. Informaciju su : Ma ne bi mi tebe zakinuli....Klasa optimist...

 

Približavanjem termina dosjelosti 20 godina od smrti ostavitelja, u 10.mjesecu 2013. ponovo zovem i pitam kada ćemo riješiti pitanje vanknjižnog vlasništa (stric je većinski vlasnik), spremna snositi svoj dio troškova, dobivam odgovor da je stric i dalje bolestan i da se ništa ne poduzima i da se strpim da će se javiti.

 

Slučajno, uvidom u z.k. otkrivam da je stric sredio vanknjižno vlasništvo prošle godine u 3.mjesecu i cijelo nasljedstvo koje je pripadalo i meni i ostalim nasljednicima uknjižio u z.k. i katastru sebi u omjeru 1/1. na temelju rješenja suda i faktičkom posjedu.

 

Uvidom u spis vidiljivo je u odnosu na naše rješenje o nasljeđivanju da je u posjed ušao nepošteno, nezakonito i neistinito, iako zakon zahtjeva kvalificirani posjed.

 

Razumljivo je da je sud donio odluku na temelju podataka koje im je predlagatelj dostavio.

 

Od dva navedena svjedoka u postupku se pojavio samo jedna meni nepoznata osoba,mi ostali nasljednici nismo ni spomenuti,ni pozvani, ni informirani..

(Je li moguće da iako ako živimo relativno daleko trebamo stalno provjeravati da li je nešto oglašeno na oglasnoj ploči suda ili u N.N.?

Zar postoji samo taj način da se zakoniti nasljednici obavijeste da suvlasnici prisvajaju njihovu imovinu?- ( da znam za eventualne buduće situacije)

 

Odlazim na posjed koji je koristio gotovo 20 godina (nisam prolazila par godina,) i zatičem ga potpuno uništenim.

Od susjeda doznajem da je ostale zemlje iznajmljivao u zakup i tako stjecao dobit o kojoj također nemam informaciju do sad.

 

Moja greška je što sam bila nemaran, a najviše naivan suvlasnik, ali da li se ikako može dobiti parnični postupak s brisovnom tužbom koja mi je predložena da je pokrenem - da poništimo uknjiženo stanje (jer se posjed prodaje i nemamo baš puno vremena ).

Da li je uništavanje posjeda jedan od argumenta koji bi išao u korist poništenja faktičkog posjeda i brisanja sadašnjeg stanja u zemljišnjim knjigama.

 

Može li me izvlastiti osoba - faktički posjed - koja je posjed potpuno uništila, iznosila lažne dokaze , sud dovela u zabludu nepotpunim i lažnim podatcima.

 

Postupak pretpostavlja za mene osobno velike troškove. Ima li koji argument ili pravni institut koji bi nam mogao ići u prilog? Isplati li se ulaziti u parnični postupak ili se bolje prijaviti na audiciju za Dudeka ako će se snimati nova serija?:)

 

Što pretpostavlja izvanredna dosjelost na nekretnini, budući da postoji i redovna.

 

Hvala unaprijed...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija