Jump to content

Alimentacija, ovrha i OIB


dalinex

Preporučene objave

ovrhu sam dns predala po nalogu CZSS - i to nad prihodima i primanjima - jer se iz porezne ne vidi da radi - jasno radi na crno.

 

S obzirom da je svota prešla 100.000,00 kn bez zakonskih zateznih ... plus što kao sudužnik plaćam rate kredita već 4 godine smatram da imam pravo postupiti po:

 

"U članku 216. Obiteljskog zakona navodi se da ako roditelj ne uzdržava dijete, baka i djed po tom roditelju dužni su ga uzdržavati prema odredbama članka 210. i 211. ovoga Zakona.

 

Članak 210. Obiteljskog zakona propisuje da su roditelji dužni dijete koje se redovito školuje uzdržavati i nakon punoljetnosti. Isto tako punoljetno dijete koje je završilo školovanje, a ne može se zaposliti roditelji su dužni uzdržavati godinu dana nakon školovanja. Roditelji su dužni uzdržavati i punoljetno dijete koje zbog bolesti, mentalnog ili tjelesnog oštećenja nije sposobno za rad, sve dok ta nesposobnost traje.

 

Slučaj naplate alimentacije od djeda i bake primjenjuje se u ponajviše u slučajevima kada nema drugih mogućnosti naplate uzdržavanja, odnosno kada roditelj koji treba pridonositi uzdržavanju djeteta ne može uzdržavati dijete jer je nezaposlen, nesposoban za rad, ne može mu se ući u trag ili iz nekih drugih razloga."

 

Nije htio 2,5 godine sestri potpisati punomoć da u drugom gradu sprovede spor zbog naknadno pronađene nekretnine nakon smrti svoje majke, tako da me i njegova sestra gnjavi i moli da ga privolim ... možda je sada jasnije što hoću.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovrhu sam dns predala po nalogu CZSS - i to nad prihodima i primanjima - jer se iz porezne ne vidi da radi - jasno radi na crno.

 

Ako su vam ovo doista savjetovali u CSS-u, onda vam je moj savjet da njih više nikada ne pitate za savjet.

 

Baka i djed mogu odgovarati za uzdržavanje, to je točno - međutim oni odgovaraju za one obroke uzdržavanja koji se odnose na razdoblje od podnošenja tužbe pa nadalje. Za proteklo razdoblje, odgovara i dalje isključivo otac.

 

Znači, ako želite da dobivate uzdržavanje od bake i djeda - prvo ih morate tužiti.

 

Druga opcija je ova koju je Bovu iznio - otići na nadležno DORH. Vidim da ste spomenuli kako je bivši već pravomoćno osuđen, sigurno je dobio uvjetnu osudu s tzv. dvostrukim uvjetom - da vam plati zaostatke i da buduće obroke uzdržavanja redovno plaća. Otiđite lijepo u DORH, ispričajte im ovo i tražite od njih da pokrenu postupak opoziva uvjetne osude. Pa će možda tada bivši, kada mu zaprijeti zatvor (gle čuda!), odjednom naći novce i platiti.

 

Treća opcija je tražiti od države tzv. privremeno uzdržavanje, a sukladno čl. 352. Obiteljskog zakona. Provjerite ispunjavate li uvjete za isto ovdje - http://www.zakon.hr/z/88/Obiteljski-zakon

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovako, što se tiče podnesene ovrhe to sam morala pokrenuti jer su bile neke izmjene te su mi u CZSS rekli da to podnesem, pričekam presudu, pa onda sa presudom kod njih, te će mi nastaviti isplaćivati privremeno uzdržavanje, koje još po zakonu imam 6 mjeseci. Rok je 3 godine i ja sam već na kraju što se toga tiče.

 

Kaznenu presudu je dobio da mora platiti, rok kušnje godinu i pol dana što je u 09/2014, te kazna zatvora 3 godine ukoliko to ne plati.

 

Jasno mi je da baka i djeda odgovaraju za one obroke od kada ovršna presuda postane pravomoćna. Jer koliko vidim on misli da će postupkom noja (glava u pijesak) problem ili nestati ili ću ja odustati.

 

Spomenula sam i kredit na kojem sam sudužnik i kojeg otplaćujem već 4 godine umjesto njega - ne pada mi na pamet odustati ni od kune za moju djecu (3 dečka).

 

Dakle, vraćam se na prvo pitanje - zbog čega pravomoćnom i ovršnom sudskom presudom općinskog suda, pravomoćnom kaznenom presudom ne mogu na MUP-u ili Poreznoj dobiti podatke o njegovom ocu (majka je pokojna). Da li ja moram ponovo sudu podnositi neki zahtjev da bi on službenim putem i temeljem presuda mogao prosljediti OIB koji moram navesti kao podatak tuženika - ovršenika - djeda?

 

G-man - hvala za savjet u vezi DORHA. Kao svjedok sam bila ispitana na kaznenom - iako to možda nije u redu ili po pravilu struke - sutkinja mi je onako sažalo rekla - taj se neće nikada uozbiljiti. No sa ovim vašim objašnjenjem - opozivom uvjetne - sad sam tek shvatila poantu. Puno puno hvala :)

 

bovu - gdje bi mi bili bez vas :) hvala beskrajno na trudu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
ovako, što se tiče podnesene ovrhe to sam morala pokrenuti jer su bile neke izmjene te su mi u CZSS rekli da to podnesem, pričekam presudu, pa onda sa presudom kod njih,

Vaše informacije radi, zadnje izmjene su bile znatno prije nego je uopće postala pravomoćna odluka po kojoj otac nije plaćao 3.5g, pa ostaje nejasno o kakvim je izmjenama riječ, odnosno, što ste to novog sada trebali u pogledu oca djeteta.

Još je manje jasno kako mislite pokušati s ovrhom djedu, a odluke da on uzdržava dijete nema pravomoćne i neizvršavane.

 

Prema vašem daljnjem pisanju, ostaje dojam da niste razumjeli o uzdržavanju djeteta od djeda/bake. Oni su obveznici uzdržavanja otkada postane pravomoćna odluka da su dužni dijete uzdržavati upravo on/oni, a dan otkad su obvezni ne može biti utvrđen niti 1 dan ranije od tužbe podnesene protiv njih. Dakle, važno je -koja je i kakva odluka postala pravomoćna. Tu tužbu trebate ponijeti, dobiti i imati odluku, ovršnu i pravomoćnu da bi uopće dalje išli ka nekoj eventualnoj kasnijoj ovrsi u djedovom smjeru.

 

I naravno, možete računati da bi djed bio na to obvezan isključivo i samo za razdoblje nakon tužbe kojom je tužen kao osoba podredno dužna uzdržavati, ne i ranije, niti je odgovoran za dosadašnja neplaćanja svog sina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija