Jump to content

Samovoljno manja alimentacija


Christina

Preporučene objave

Poštovani,

 

imam sljedeće pitanje: otac djeteta s kojim sam razvedena od 10. lipnja 2005. godine, samovoljno je smanjio iznos alimentacije koju uplaćuje. Prvi puta je to bilo u 2. mjesecu 2013, te sada u 1. mjesecu 2014. Svaka alimentacija redovito kasni.

Dijete ima također povećane potrebe s obzirom da je obolio od dijabetesa tip 1 od 9. godine. Usprkos svega ja nisam tražila povećanje alimentacije.

Konkretno, prema presudi alimentaciju bi trebao plaćati u iznosu od 1.000 kn mjesečno.

Mogu li ja pokrenuti ovrhu na dio alimentacije koji nije uplatio za navedena dva mjeseca i kako?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko sam ja upućena on mora uplaćivati onoliku svotu koliku je sud odredio na zadnjoj raspravi. Ako sudski nije iznos alimentacije promijenjen mora se držati isključivo sudske presude. Za ovrhu mislim da morate ići kod odvjetnice, a on će morati platiti zaostatke sa kamatom. Moj bivši suprug također kasni s uplatama ili ih uopće ne uplati već da meni na ruke u 2-3 navrata što meni nikako ne odgovara jer sam nezaposlena. Razgovarala sam sa socijalnom radnicom o administrativnoj zabrani i rekla mi je da ću to malo teže postići s obzirom da on ipak plaća kolko tolko isto tako mi je rekla ako mogu da se dogovorim s njim da odemo na sud i da potpiše dobrovoljno da će plačati alimentaciju putem administrativne zabrane na što je moj bivši muž pristao jer je moja odvjetnica prije 6 godina govorila da tražimo 2000 kn i da ćemo dobiti 1800, ali ja nisam htjela već sam pristala na njegovu ponudu. S obzirom da zna tko mi je odvjetnica i on ju je htio angažirati u brakorazvodnoj parnici, ali sam ja prije nazvala rekla sam mu ako ne pristane sam na administrativnu da ću opet angažirati odvjetnicu i tražiti veću alimentaciju, kao i kamate. Uglavnom konkretan odgovor na vaše pitanje je da samo sud može odrediti da li će manje plaćati i koliko će plaćati, a manje od 1000 kn neće sigurno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uglavnom konkretan odgovor na vaše pitanje je da samo sud može odrediti da li će manje plaćati i koliko će plaćati, a manje od 1000 kn neće sigurno.

Ta "cca a okrugla cifra" (a točnije rečeno minimalan iznos kojeg je dužan plaćati roditelj koji s djetetom ne živi) je "sigurna" isključivo ako je to jedino dijete koje je dužan uzdržavati. U mnogim slučajevima je moguće da bude određena i do -50% (ne i manje od toga).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija