Jump to content

Utvrđivanje vlasništva - povrat neuručenog pismena


djuroSzlikovski

Preporučene objave

U postupku smo tužbe radi utvrđivanja prava vlasništva kojom pokušavamo dobit pravo upisa na nekretninu koju smo kupili "neuseljivu" dok je još vlasnica bila živa. Problem je što jedan od zakonskih nasljednika koje tužimo, a koji bi nam trebao dozvoliti upis vlasništva živi u inozemstvu na nepoznatoj adresi. Pokušali smo preko raznih ministarstava doći do adrese ali bezuspješno. Sada je i Ministarstvo pravosuđa pokušalo službenim putem preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova dostaviti pismeno, ali se isto vratilo uz obrazloženje da je stranka promijenila adresu koju smo naveli i koja je bila njegova zadnja poznata adresa u toj zemlji. Ne znamo koje mogućnosti ima sudac u postupku u ovakvoj situaciji i na čemu da inzistiramo ili na što da se pozovemo kako bi ubrzali postupak koji se već dugo razvlači zbog navedenog problema ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sukladno clanku 84.st.2.tacke 4 i 5.ZPP,sud će postaviti tuženiku privremenog zastupnika osobito u slucajevima,ako je boravište tuženika nepoznato, a tuženik nema punomoćnika,ako se tuženik ili njegov zakonski zastupnik, koji nemaju punomoćnika u Republici Hrvatskoj, nalaze u inozemstvu, a dostava se nije mogla obavit..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

U predmetnom slučaju tražili smo postavljanje privremenog zastupnika temeljem spomenutog članka 84. st.2. točke 4. i 5. ali smo dobili negativno rješenje uz obrazloženje da nismo dokazali uvjet iz članka 84. st.1. kako bi postavljanje zakonskog zastupnika trajalo dugo:

 

Član 84.

Ako se u tijeku postupka pred prvostupanjskim sudom pokaže. da bi redovan postupak oko postavljanja zakonskog zastupnika tuženiku trajao dugo, tako da bi zbog toga za jednu ili obje stranke mogle nastati štetne posljedice, sud će tuženiku postaviti privremenog zastupnika.

 

Nije mi jasno što smo i kako trebali dokazivati obzirom da se radi o osobi koja je već neko vrijeme nedostupna i na nepoznatoj adresi u Kanadi. Osoba ima oko 70-ak godina i naveli smo kako produženjem postupka raste i mogućnost nesretnih okolnosti i više sile, te mogućeg preuzimanja parnice od strane nasljednika tuženika (ili tužitelja), čime bi postupak bio dodatno produžen. Koliko znamo predmetna osoba ima samo sina koji također živi u Kanadi i također mu je nepoznata adresa. Tko bi u ovakvom slučaju trebao biti njegov zakonski zastupnik, te kako ga i na koji način sud postavlja ? Da li se žaliti na ovako rješenje i što dalje učiniti ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pokušali smo na sudu doći do informacije na koji način sud postavlja zakonskog zastupnika ali naravno ništa konkretno nam nije sugerirano osim više puta da ne možemo mi sebi voditi taj slučaj nego neka si nabavimo odvjetnika... pa evo ponovo molim za pomoć ako netko zna tko bi u ovakvom slučaju trebao biti zakonski zastupnik jednog od tuženika kojem nije moguće uručiti pismeno obzirom da živi na nepoznatoj adresi u Kanadi, te kako ga i na koji način sud postavlja ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija