Jump to content

Početak rapolaganja - molim vas, hitno mi je


vjeks

Preporučene objave

Dobio sam rješenje o rasplaganju. U njemu piše da rok za raspolaganje počinje teći kada rješenje postane izvršno.

Žalba je dopuštena u roku 15 dana gradonačelniku.

Nije napomenuto da žalba odgađa izvršenje. Radi se o zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, u kojemu nije navedeno (kao u Zakonu o državnim službenicima i namještenicima) da žalba ne odgađa izvršenje.

 

Pitanje je slijedeće:

1. Kada počine teći rok za raspolaganje? (datumom uručenja rješenja ili dostavom drugostupanjskog rješenja)

 

Zakon o radu je definirao da se za zaštitu prava radnika podnosi zahtjev za zaštitu prava i to u roku 15 dana od dana povrede prava (dostave akta), te se bez tog zahtjeva ne može pokrenuti upravni spor.

 

Pitanje je slijedeće:

2. Da li se u ovome slučaju, kada sam ja dobio rješenje na koje se mogu žaliti prema uputi o pravnom lijeku, što sam i učinio, da li se tu primjenjuju odredbe zakona o radu oko Zahtjeva za zaštitu prava, ili se ovdje radi o Zakonu o službenicima i namještenicima i čistom upravnom postupku?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni nije jasno, kako možemo gledati po Zakonu o državnim službenicima, kada je rješenje doneseno na temelju zakona o Službenicima i namještenicima u lokalnoj samoupravi, koji su različiti.

 

Meni treba točan članak koji o tome govori. Zar ne bi trebalo biti tako?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S takvim stavom Vjeks, bogami ću se upitati dal da ti drugi put pomognem ili ne. Ovaj put još hoću.

 

Evo, pogledaj si čl. 106. st. 1. http://www.zakon.hr/z/259/Zakon-o-slu%C5%BEbenicima-i-namje%C5%A1tenicima-u-lokalnoj-i-podru%C4%8Dnoj-samoupravi

 

I čl. 113. st. 1. http://www.zakon.hr/z/307/Zakon-o-radu

Hvala puno na pomoći.

Ja se ispričavam ako sam se možda pismeno nekako ''grubo'' izrazio, ali nije bilo nikome upućeno.

Ovi članci dakako puno govore. Meni je problem što od niza odvjetnika, svaki drugačije tumači, a mišljenjem ministarstva uprave je opet odgovoreno treće.

 

Još bi postavio koje pitanjce, ako nje problem.

 

Naime, da li otkazni rok počinje teći nakon raspolaganja ili vrijeme raspolaganja ulazi u otkazni rok?

Isto tako, zanima me, da li su prava u otkaznom roku ista kao i u raspolaganju?

 

Nadalje, na Rješenje o raspolaganju podnesena je žalba. Koji je rok za odgovor? Te koji je rok da pokrenem upravni spor? Da li trebam čekati odgovor čelnika tijela ili se smatra ako mi nije odgovoreno u roku 15 dana, da onda pokrećem spor bez obzira na sve?

Da li se ovdje primjenjuju odredbe oko Zahtjeva za zaštitu prava, ili se radi o čistom upravnom postupku i članku 5. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj samoupravi?

 

Još jednom hvala

 

Evo, stavit ću i mišljenje Ministarstva uprave:

 

Prema Zakonu o općem upravnom postupku rješenje doneseno u upravnom postupku izvršava se nakon što postane izvršno. Stoga službeniku stavljenom na raspolaganje u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi rok raspolaganja počinje teći danom izvršnosti rješenja o stavljanju na raspolaganje.

 

Prema Zakonu o općem upravnom postupku, žalba odgađa pravne učinke rješenja dok se stranci ne dostavi rješenje o žalbi, ako zakonom nije drukčije propisano.

 

S obzirom da u Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (Nar. nov., br. 86/2008 i 61/2011) nije drukčije propisano, žalba protiv rješenja o stavljanju službenika na raspolaganje odgađa pravne učinke rješenja dok se stranci ne dostavi rješenje o žalbi.

 

Prema tome, u slučaju kada je izjavljena žalba protiv rješenja o stavljanju službenika na raspolaganje, rok raspolaganja počinje teći danom izvršnosti rješenja tj. dostavom drugostupanjskog rješenja stranci.

 

O stavljanju na raspolaganje, kao i drugim pravima i obvezama službenika u upravnom tijelu grada, u prvom stupnju odlučuje pročelnik upravnog tijela, a u drugom stupnju gradonačelnik. Gradonačelnik je dužan odlučiti o žalbi u roku 30 dana od primitka žalbe.

 

U slučaju, za koji pitate, kada o žalbi nije odlučeno u propisanom roku, ne može se smatrati da je žalba odbijena. Žalba se odbija rješenjem.

 

S poštovanjem,

Ministarstvo uprave

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija