Jump to content

Članak 129 st 1


osana

Preporučene objave

Poštovani! Molim za pomoć u tumaćenju ostavinske. Ukratko; Suprugov pokojni brat iza sebe nije ostavio djece niti supruge. U trenutku smrti oba roditelja ( svekar i svekrva ) su bili živi. Ostavinska rasprava pokrenuta i 20 dana od pokretanja ostavinske u prometu smrtno stradaju oba ostaviteljeva roditelja . Ostavinska je nastavljena i moj suprug pravomoćnim riješenjem proglašen jedinim nasljednikom bratove kuće. Ali ? kao nasljednik 2 reda? Može mi netko pojasnit, jeli u konkretnom slućaju u pitanju 1. ili 2 nasljedni red? ČL.129 st1 / Utrenutku ostaviteljeve smrti nasljednik stjeće nasljedno pravo i na njega po sili zakona prelazi ostavina umrle osobe, ćime postaje njegovo nasljedstvo./ Ako netko zna da mi pojasni!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da li se u konkretnom slucaju desilo ono sto odredjuje odredba clanka 12.stavka 2.

 

Dobro zapaženo, Matrix. Malo sam bio brzoplet.

 

Bio bi prvi nasljedni red (iza roditelja), a njihovu ostavinu čini i nasljedstvo iza brata. Sve na kraju ide, naravno jedinom živućem potomku, ali je pitanje forme kako će se provesti.

 

Jedino mi nije jasno, "Osana" spominje da je u rješenju suprug naveden kao nasljednik 2. nasljednog reda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na pomoći! I ja cijelo vrijeme mislim da se javni bilježnik zahebao , kad je fakat napisao / zakonski nasljednik 2. nasljednog reda/ a u obrazloženju riješenja , samo utvrdio da su roditelji ostavitelja bili živi u vrijeme pokretanja ostavinskog postupka.Isto i da je ostaviteljev brat pozvan na ostavinsku po pravu predstavljanja??? I što sad / tražiti ponavljanje ostavinske/ ili je ovo u okvirima zakona ili je greška, ili loše obrazloženo, vodjeno...Kuća je gruntovno prešla na supruga--a jeli sve odradjeno zakonski???Ili će biti nepotrebni petljancija! Ako znate za slićan primjer bila bi zahvalna na savjetu! Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da 2. nasljednog reda, a obrazloženje riješenja samo spominje da su svekar i svekrva bili živi u trenutku pokretanja ostavinskog postupka. Nešto slićno sam našla u ostavinskoj za poginulog branitelja, ali je njegova sestra nasljednica 1.reda. Neznam može li se ostavinska ponoviti ili je ostaviti tako kako je, ili tražiti ispravak,ili...Hvala za svaki savijet!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija