Jump to content

Vraćanje dugova nakon smrti člana obitelji


mala1979

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

Majka mi je preminula prije tjedan dana. Imala je kredit u kojem je moj tata sudužnik, a ja jamac te smo dali i hipoteku na stan kao osiguranje.

Moje pitanje je sljedeće. Pošto su mojoj majci preko trajnog naloga uzimali iznos za kredit, da li je moguće da se isti prebaci na tatu - iako je njegova penzija duplo manja od njene. Da karikiram - njena penzija je cca 5000 kn i skidali joj 3500, a njegova je 3200. Dakle da mu uzimaju samo onaj nužni dio 2/3, da mu ostane 1/3 penzije za život i da se nekako taj kredit produži jer je bio na još 5 godina - pa da ga produže za tu razliku u uplaćenoj rati?

 

Isto tako me zanima, pošto majka nije imala nikakve imovine, a imala je još i dugove na kreditnim karticama da li se njih možemo odreći svi - i tata, i brat i ja?

 

Šta je sa tekućim koji je u minusu?

 

Hvala svima na pomoci

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kredit je osiguran hipotekom. ako ne platiš kredit ode stan na bubanj. banka će se naplatiti prodajom stana. ako kredit ne bude u cijelosti isplaćen tu su sudužnik i jamac.

za krtedit bi bilo bolje da se dogovorite i nastavite sa redovnim plaćanjem.

 

nasljednik vrača dug ostavitelja do vrijednosti nasljeđene imovine.

ako ostavitelj nema imovine za nasljediti pradpostavljam da neće biti pokretana ostavinska rasprava, nemanasljednika i nema ko vračati dug ostavitelja.

banka ćepokušati tvrditi da je nesljednik neko iz obitelji.

bez rješenja o nasljeđivanju niste nasljednici i niste u obvezi vračati dug. ali ako dug priznate dužni ste ga i vratiti.

nemorate se odricati nasljedstva samo nemojte pokrenuti ostavinsku raspravu.

ko pokrene ostavinski neka plati i trošak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav, nova sam ovdje ali imam sličan problem, pa molim savjet.

slučaj: 26.02.2003. sin=dužnik diže kredit, a otac mu je sudužnik i postoji još 1 jamac, kredit je na 10 godina i trebao je izaći sa 1.3.2013. u travnju 2007. otac sudužnik iznenada umire, obavi se po zakonu ostavina, ali majka i 3 kćeri/sestre ne znaju za taj kredit- nitko nije ništa rekao ni brat ni banka. na ostavini brat dobije 1 kuću( nasljedstvo oca po njegovom ocu),a sestre obiteljsku kuću na tri dijela u kojoj majka ima doživotno uživanje. brat se ženi 2008, prodaje sve svoje nasljedstvo 2009 i više nema ništa na se bi, prestaje plaćati kredit još 2012, ALI mi ništa ne znamo dok 26.3.2014. ne stigne prva i jedina obavijest od Hypo banke na ime pokojnog oca( koji je mrtav već 7 godina i svi njegovi računi u toj banci su zatvoreni i bez duga ) Da li majka i sestre nasljeđuju taj dug ? zašto banka nije prije obavijestila? što da nas 4 radimo , da li kod odvjetnika?..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija