Jump to content

Svaki mjesec novi Ugovor na određeno- do kad poslodavac smije to raditi?


Elizabeth Swan

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

zaposlena sam u firmi (radi se o ugostiteljstvu), gdje mi se svaki mjesec produžuje Ugovor....a ostajem iz mjeseca u mjesec dok ne nađem novi posao :/ Zamolila bih ako mi možete pomoći u odgovorima:

 

1.) Do kada poslodavac smije davati takav Ugovor (u prošlosti mi je mijenjan iz jednog radnog mjesta na drugo, pa tako opet.., da bi od siječnja 2013. bio stalno za to jedno radno mjesto (Voditelj smjene prodaje i recepcije) i svaki mjesec isti dobivam na potpis.

 

2) Zanima me s koliko poslova poslodavac smije opteretiti radnika po jednom Ugovoru, a koji glasi npr.na Voditelja smjene recepcije i prodaje, dok paralelno tome u svojoj smjeni od 12 sati radnik odrađuje posao usluživanja pića (konobar) kao i usluživanja hrane (pansiona), putničku agenciju... Također, rad u vešeraju u noćnim smjenama. Što se tiče usluživanja hrane i pića radnik ima sanitarnu, no zanima me smije li poslodavac nedefiniranjem ostalih radnih mjesta koje radnik obavlja to njemu i nametati.

U Ugovoru o radu stoji: Radnik će obavljati poslove VODITELJ SMJENE PRODAJE I RECEPCIJE, a prema opisu poslova koji su prilog ovog Ugovora. (U prilogu zatim, između opisa poslova za navedeno radno mjesto, stoji jedna natuknica: - po potrebi procesa rada obavlja poslove vezane za usluživanje hrane i pića, - obavlja i druge poslove po nalogu neposrednog rukovoditelja, te direktora društva)

Poslodavac može privremeno rasporediti Radnika i na drugo radno mjesto, kao i u drugo mjesto rada kad to zahtjevaju poslovni razlozi ili u drugim važnim slučajevima.

.....

Također stoji da se plaća isplaćuje najkasnije do 15. u mjesecu za prethodni mjesec. (što bi značilo da do 15.03. radnik mora primiti plaću za veljaču, a plaća sa 01.04. još uvijek nije uplaćena. (Poslodavac istovremeno ima zaposlene osobe na Ugovor o stručnom osposobljavanju, te vjerujem da i to nešto znači u podmirivanju njegovih obaveza prema radnicima na vrijeme??!)

3) Zanima me kako je moguće da poslodavac i dalje radi odnosno do kada radi i kada određena institucija reagira odnosno ima uvid u kršenje Zakona ako to napravi, ne isplati plaću, doprinose....?

 

4) Može li neisplata plaće biti uvjet za izvanredno otkazivanje Ugovora o radu, koji podnosi radnik?

 

Hvala unaprijed na svakom odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Čl. 10. http://www.zakon.hr/z/307/Zakon-o-radu

 

2. Pokriveno je s ovim - "po potrebi procesa rada obavlja poslove vezane za usluživanje hrane i pića, - obavlja i druge poslove po nalogu neposrednog rukovoditelja, te direktora društva"

 

3. To ovisi o toj instituciji i radnjama koje je ona poduzela/ne poduzela, a u konačnici moguće i sudu.

 

4. Ali višemjesečna neisplata, ne samo jedna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru :)

Baš danas sam imala sastanak na temu neisplate plaće sa poslodavcem, koji mi je rekao da plaću za veljaču nećemo vidjeti do uskrsa, a za ožujak negdje do kraja svibnja, te da se izjasnim u roku dva dana hoću li raditi po tim uvjetima, jer njima nezdovoljni radnici ne trebaju. :o Zar ima netko tko bi sa osmijehom pristao na ovo? Omalovažavanje, nepoštivanje radnika na svom vrhuncu. Ono što sad znam je da nemaju poštovanja prema nikome i ničemu, te da su zapeli u vremenu robovlasništva, a samim tim izjavama doveli me do nečega što sam odavno trebala napraviti, otići.

 

Zanima me jedno:

Po isteku Ugovora koji imam, koja prava imam nakon toga: ostatak godišnjeg, otpremnina...ima li još nešto da ne znam?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lijep pozdrav! Evo ovako, mene također zanima do kada poslodovac ovako može postupati sa ugovorom na određeno.. Zaposlio sam se 1.12.2010. te svaki mjesec mi je produžavan ugovor na mjesec dana do 31. 12. 2011. znači godinu i mjesec dana sam radio, zatim sam ponovno pozvan na posao 23.1.2012. Dakle imao sam prekid od 23 dana, od tada dakle 23.1.2012. radim do danas 3.4.2014. i cijelo vrijeme na ugovor po mjesec dana. Tehnički gledano ja sam napunio tri godine neprekidnog rada 1.12.2013. godine, uz tih 23 dana prekida ugovora...

E sada, prema zakonu o radu ja sam trebao dobiti ugovor za stalno, pošto se prekid manji od dva mjeseca ne kvalificira kao prekid radnog odnosa u tih tri godine...

 

Ugovor o radu na određeno vrijeme

Članak 10. (NN 73/13)

(1) Ugovor o radu može se iznimno sklopiti na određeno vrijeme koje je određeno rokom, izvršenjem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja.

(2) Ako je ugovor o radu iz stavka 1. ovoga članka sklopljen u trajanju dužem od tri godine, poslodavac s istim radnikom ne može sklopiti sljedeći uzastopni ugovor o radu na određeno vrijeme.

(3) Ako je ugovor o radu iz stavka 1. ovoga članka sklopljen u trajanju kraćem od tri godine, ukupno trajanje sklopljenih ugovora o radu iz stavaka 1. i 4. ovoga članka ne može biti neprekinuto duže od tri godine, osim ako je to potrebno zbog zamjene privremeno nenazočnog radnika ili je zbog nekih drugih objektivnih razloga dopušteno zakonom ili kolektivnim ugovorom.

(4) Poslodavac s istim radnikom smije sklopiti svaki sljedeći uzastopni ugovor o radu na određeno vrijeme samo ako za to postoji objektivan razlog koji u tom ugovoru ili u pisanoj potvrdi iz članka 12. stavka 3. ovoga Zakona mora biti naveden.

(5) Svaka izmjena, odnosno dopuna ugovora o radu iz stavka 1. ovoga članka koja bi utjecala na produljenje ugovorenog trajanja toga ugovora smatra se svakim sljedećim uzastopnim ugovorom o radu na određeno vrijeme.

(6) Prekid kraći od dva mjeseca ne smatra se prekidom razdoblja od tri godine iz stavka 3. ovoga članka.

(7) Ako je ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen protivno odredbama ovoga Zakona ili ako radnik nastavi raditi kod poslodavca i nakon isteka vremena za koje je ugovor sklopljen, smatra se da je sklopljen na neodređeno vrijeme.

 

 

Kakva sada imam prava ako mi poslodavac ne produži ugovor npr u nekim od narednih mjeseci?

Mogu li ga tužiti u slučaju ne produžavanja ugovora?

 

Zahvaljujem kada bi mi netko odgovorio :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija