Jump to content

oduzimanje skrbništva nad 15 godišnjem djetetom i smještaj u dom


-KLEOPATRA

Preporučene objave

zanima me pošto roditelji jako zanemaruju potrebe djeteta a i svoje roditeljske dužnosti može li treća osoba(kćer)pokrenuti postupak oduzimanja skrbnjištva i smještanje u dom?

 

što se općenito može napraviti kako bi se pomoglo djetetu?

 

sestra i ja smo pobjegle sa upisom u srednju školu u đačke domove,nakon toga smo se zaposlile i unajmile svoj stan,no sa našim bratom koji ima 15 godina priča je drukčija

 

prije 9 godina roditelji su se razveli,djeca su pripala majci,ali su nakon 1 godine razdvojenosti roditelji počeli da opet žive skupa,no njihov odnos je i dalje svađe,vrijeđanje,agresija,osvećivanje,bacanje stvari i zanemarivanje djece i njihovih potreba,neodgovorno trošenje novca i nezainteresiranost za promijene u korist mog brata.

 

brat ne ide u školu poslje završenog 6 razreda,sada ima 15 godina i umjesto da ide u srednju školu i druži se sa vršnjacima on nema završen ni 7 ni 8 razred osnovne i neide ni u večernju školu,totalno je nezainteresiran,pasivan,u depresije je,cijeli dan je u sobi za kompjuterom,gleda sadržaje nepogodne za njegovu dob,puši i pije potajno,zanemaruje osobnu higijenu,sav je bljed i loše izgleda,nema prijatelje,sa nikime ne komunicira osim sa roditeljima već 3 godine,nema ambicija i duhovno je mrtva osoba.Ima jako kratak fitilj i lako poludi i počne vikat i lupat vratima.Nitko nad njime nema autoritet i odbija psihologe i svaku vrstu pomoći...

 

socijalna služba nije učinila mnogo,jer ta obitelj se ne može promijeniti

 

što se tu može napraviti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. pisanim se putem obratiti czss-u (jer se drugo često "nije dogodilo" ili "nije baš tako grozno kako se čini" ili "nismo pretpostavljali da je baš tako" i sl), slati poštom uz dokaz da jeste ili osobno urudžbirati i sačuvati urudžbeni broj (i ne obeshrabriti se ako to pokušaju izbjeći). U podnesku navedite sve što ste naveli (i ono o sestri i vama) + podsjetite da ste se im se već obraćali usmeno (i kada), što pokušali poduzeti uz njihovu pomoć (ako je bilo), ali bez rezultata po maloljetno dijete koje s roditeljima svakodnevno živi.

 

2. Čuvajte kopiju i urudžbeni broj, jer se s time obraćate kao prilogom nadležnom ministarstvu i pravobraniteljici za djecu. Ne morate jedno po jedno i čekati, već istovremeno zatražite njihovu aktivnost i pomoć.

 

To nije "tuženje", nego put do nekog tko ih može "potaknuti" tj. natjerati da rade posao kojeg bi trebali odraditi. Da dijete ne završi više od 6 razreda osnovne škole, radi sve ono što ste naveli (ili desetinu toga) jer "se obitelj ne može promijeniti" i živi u tim okolnostima, nije prihvatljivo...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija