Jump to content

Razbojnicka pljacka?? Halooo???


Sarita2

Preporučene objave

Molim pomoc! Naime, sestra mi je uhvacena u kradjii u Dm-u. Vrijednost ukradene robe bila je cca 200kn. Kada ju je zastitar htio zaustaviti pruzala je otpor. Odmah je pozvana policija. Odvedena je u stanicu gdje su joj uzeli podatke, otisak prstiju i tereti se za razbojnicku pljacku cl. 231 st. 1.

 

Inacee, nikada nije bila prije kaznjavana. Ne znamo sto joj se pomotalo. Sada smo u soku i strahu jer ne znamo sto ce se dogoditi... Sud? Zatvor?

 

Ispada da je najgori kriminalac, sve to samo zato sto je pruzala otpor???

Molim vasu pomoc. Nije li malo pretjerano da joj se stavlja na teret razbojnicka pljacka?

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada ju je zastitar htio zaustaviti pruzala je otpor.

 

Nije li malo pretjerano da joj se stavlja na teret razbojnicka pljacka?

 

Nije pretjerano, Sarita. A inače, dečki koji rade kao zaštitari imaju izuzetno visok prag tolerancije na krađe, što znači da je vaša sestra doista "prešla granicu" i sad će za to i odgovarati.

 

Da je bila malo pametnija, i priznala sve - izvukla bi se bez apsolutno ikakva postupka, jedina loša stvar po nju bi bila zabrana ulaska u prodavaonice konkretnog trgovačkog lanca/dućana.

 

Ovako - ovisi o točnim posljedicama djela, ali i njenom držanju u samom postupku. Ukoliko je pretjerala s otporom, a poricati će djelo, ići će u zatvor (barem djelomična uvjetna osuda). Ako posljedice nisu bile strašne i ako prizna djelo, te izrazi kajanje - ići će uvjetna ili u najgorem slučaju, rad za opće dobro.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svejedno mislim da je to prestroga klasifikacija, samo zato sto je nekoga malo gurnula s rukom..

 

Subjektivan dojam. Za "malo guranje rukom" zaštitar ne bi regirao kako je reagirao.

 

Dali je moguce proci bez suda? Kakva je praksa?

 

Iz vašeg inicijalnog posta ispada da je policija već proslijedila kaznenu prijavu za razbojničku krađu, dakle - bez suda neće ići. A praksa - vidite posljednji pasus iz posta #5.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Teško je ovako procijeniti "otpor", budući ste i vi (normalno) subjektivni po tom pitanju. Po meni, ako sestra nije napala zaštitara, nego se samo pokušavala osloboditi, istrgati uz koprcanje sa rukama, stoji kazneno djelo teške krađe na osobito drzak način, iz čega prolazi puno manja kazna, budući je stvar male vrijednosti.

Budući je razbojništvo po kaznama izjednačeno sa razbojničkom krađom, sam bi intezitet te uporabe sile (po meni) trebao biti oziljnije istaknut, i usmjeren na napad prema zaštitaru, a što ne smatram da je puko bježanje i odgurivanje (naravno, ako je tako i bilo).

 

Ako je sestra krenula u aktivni napad na zaštitara, u cilju da ga onesposobi, tada razbojnička krađa stoji.

Ovo je samo moje mišljenje, i obrana bi mi išla u tom smjeru. Uzmimo u obzir i da je u pitanju ženska osoba, a da je sa druge strane profesionalni zaštitar.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mala vrijednost, trgovina, mislim da će se izvući uz uvjetnu ako joj je to prvo djelo. Sud će uzeti u razmatranje sve moguće okolnosti, a policija nekada zna i pretjerati i "nakrkati" pismena i prijave koja nemaju veze sa zdravom pameću.

Međutim, evidentno je da je seka pogriješila i dok ne dođe do suda, a doći će do suda, ne možete znati ništa. Kako će to sud okvalificirati i kakva će biti odluka, vidjet ćemo.

 

Da se radilo o klasičnom Razbojništvu, apartman u zatvoru bi joj bio osiguran-zagarantiran, a ovako možemo samo nagađati, ali tu se radi i o maloj vrijednosti ukradene robe, pitanje je i kako su zaštitari reagirali, možda se seka i uplašila................ Mislim da će dobiti uvjetnu kaznu, ali to je moje mišljenje.

 

Ukoliko možete (ako imate novaca), bilo bi pametno angažirati odvjetnika.

uređeno: od Mrljavac
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dali odvjetnika treba angazirati vec sada ili tek kad dodje poziv za sud?

 

Obzirom vam preostaje čekati - kada dođe poziv.

 

Receno joj je da ce je vjerovatno jos jednom zvati na razgovor pa ne znam sto to znaci...

 

Poziv na tzv. prvo ispitivanje okrivljenika, koji će doći ili od DORH-a ili od istražitelja kojem je DORH naložio provođenje spomenute dokazne radnje.

 

Iako ima puno nepoznanica, ključno će, po mom mišljenju biti, uz sestrinu obranu - zaštitarov iskaz (te eventualno drugih svjedoka, ako ih ima).

 

Što se tiče sile - ako je sila doista primijenjena prema zaštitaru od strane sestre, biti će razbojnička krađa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što Gman kaže, ako je bio pružen otpor, gotovo je izgledno da će biti razbojnička krađa.

 

Neće ziher obična krađa, jer bi se ta trebala pokretati privatnom tužbom s obzirom na vrijednost ukradene stvari, a to se trgovačkom lancu ne isplati.

 

Ja bi se prije ssvjedoka bazirala na inzistiranju izuzimanja nadzornih kamera, i to što prije, jer se iste poništavaju nakon 30 dana.

 

Policija ih zna "zaboraviti" izuzeti ako npr ono što je na njima ne ide u prilog kd razbojničke krađe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija