Jump to content

Punomoć dana u inozemstvu, treba li Apostile pečat?


Dormin

Preporučene objave

Molim Vas pomoć,

 

vrijedi li u jednoj hrvatskoj banci punomoć po računu koju je ovjerilo strano pravosudno tijelo, npr. Opšinski sud u Nišu?

Dakle tamo je, u Nišu, čovjek koji ima račun u sada hrvatskoj banci, ali još iz vremena Jugoslavije, dao punomoć, dakle samostalno i proizvoljno sastavljena punomoć slobodnog teksta, za podizanje sredstava i zatvaranje računa.

 

Kako znati da je ta punomoć autentična i da je to stvarno dokument Opštinskog suda u Nišu?

 

Treba li Apostile pečat biti na toj punomoći, zašto, ako ne treba zašto ne treba?

Kako znati i da je taj Apostile autentičan žig?

 

Zašto ne postoji u hrvatskoj tijelo koje verificira autentičnost dokumenata stranih sudova, notara i sl.?

Ili postoji?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Apostille je nadovjera.

u hrvatskoj ovjere potpisa vrse javni biljeznici, međutim kad dokument treba upotrijebiti izvan granica lijepe nase tada on treba apostille jer ono potvrduje da je javni biljeznik ovlastena osoba da ovjeri potpi i apostille je međunarodno priznat i ne treba ga prevoditi što bi moglo biti slučaj s ovjerenom ispravom.

 

na vasoj punomocui bi svakako trebao apostille kako ne biste imali dodatnih problema.pitanje je jos dali ce sadrzaj te punomoc odgovarati tekstualno banci za radnje koje planirati obaviti...nrp.da li je napisan broj racun, naziv banke

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nenene. nedavno sam imao takav slučaj. u srbiji ne postoje javni bilježnici, potpise ovjeravaju, kako ste napisali, "opštinski sudovi" :-D i to je valjana ovjera. e sad, inače na takvoj ili bilo kakvoj ovjeri potpisa iz inozemstva treba biti apostille, ali rh sa srbijom ima nekakav međunarodni sporazum kojim si međusobno priznajemo ovjere. zato vam apostille na ovjeri iz niša nije potreban-ali zato morate imati prijevod teksta ovjere, izdan od strane ovlaštenog sudskog tumača. i onda je sve ok.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja znam da u Srbiji ne postoje javni bilježnici, ali treba li dokument Opštinskog suda u Nišu imati Apostille nadovjeru, e to mene zanima.

Isto tako znam da Apostille ne legalizira sadržaj dokumenta, on samo autentizira ovjeru službenog tijela koje je potvrdu izdalo.

 

E sad, možete li mi reći koji je to sporazum, dakle točno, ne rekla-kazala, koji su potpisale Hrvatska i Srbija, koji ukida potrebu za legalizacijom dokumenata ovjerenih od strane sudova.

 

Haška konvencija iz '61 godine je uvela Apostille nadovjeru, i Hrvatska je potpisnica, zapravo bivša Jugoslavija a Hrvatska je postala notifikacijom o sukcesiji međunarodnih ugovora 8. listopada 1991.

Evo OVDJE je konvencija, koga zanima!

Pozdrav i hvala Vam što ste angažirani.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija