Jump to content

Zakonitost višestrukog naplaćivanja dugova do visine nasljedstva?


deyawu

Preporučene objave

Imam dosta veliki problem sa divnom poreznom upravom (a moguće i sa drugim službama) oko nasljedstva pa da podijelim s vama u nadi nekakvog rješenja.

 

2009. mi je preminula majka, koja je imala frizerski obrt. Iza sebe je ostavila samo žiro račun obrta, na kojem je bilo sitno ispod 10,000kn. Nikakva druga ostavština, niti novčana, niti auti, niti nekretnine. S tim smo novcem platiti njen pogreb (oko 5,500kn) i podmirili dugovanje obrta prema Gradu Rijeci (oko 3,500kn) te nam je ostalo manje od 1,000kn gotovine.

 

Prošle godine, negdje u 7. mjesecu smo brat i ja dobili poziv od porezne da im se javimo vezano za oporezivanje nasljedstva. Kako znamo da smo po zakonu oslobođeni plaćanja poreza ukoliko je nasljedstvo manje od 50,000kn, odazvali smo se pozivu (velika greška). Na poreznoj su nam objasnili da nas u biti nisu zvali zbog poreza na nasljedstvo, već zbog poreznog duga po obrtu pokojne majke te su nam tu htjeli natovariti cca 25,000kn njenih dugova. Predali smo im dokaze o plaćanju pogreba i dugovana Gradu Rijeci novcem od nasljedstva te nam je rečeno da damo zahtjev za zastarom kako bi nam se to dugovanje otpisalo.

 

Ovaj mjesec dobivamo rješenje da nam se zahtjev za zastarom odbija te da smo dužni platiti oko 8,000kn poreznog duga po obrtu pokojne majke. Kada sam otišao direktno u poreznu i razgovarao sa nadstojnicom, rekla je da se ne uvažuju troškovi pogreba i plaćanje dugovanja Gradu Rijeci, već da smo mi dužni platiti to dugovanje u cijelosti. Rečeno mi je da se zastara prekinula, jer su oni poslali opomenu za dug po kojoj smo se mi odazvali (odazvali smo se na prevaru, jer smo pozvani da totalno drugu stvar).

 

Dakle, od cca 10,000kn nasljedstva, oko 9,000kn je potrošeno na pogreb i plaćanja dugovanja obrta. Da li je zakonito da sad porezna naplaćuje svojih 8,000kn dugovanja, čime bi se trošak dugovanja po obrtu premašio iznos nasljeđenog novca? Da li je po zakonu da svaka strana koja potražuje dugovanja po obrtu pokojne majke međusobno isključuje podmirena dugovanja drugih strana te zahtjeva podmirenje svojih potraživanja? Jer ako je to tako, mi sa svojih 10,000kn nasljedstva onda moramo svima platiti do iznosa nasljedstva, što ako se ispostavi da je bilo toliko dugovanja, može biti i 100,000kn.

 

Molio bih savjet stručne osobe sa citatima zakona te šta u ovoj situaciji napraviti. Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nasljednik odgovara za dugove ostavitelja do vrijednosti naslkjeđene imovine.

trošak sahrane i plaćeni dugovi ostavitelja računaju se u plaćeni dug po obvezi nasljednika.

porezna vas pozvala i niste razmišljali a priznali ste dug.

pozivali ste se na zastaru i time priznali dug. zastare nije bilo zbog opomene, osim ako je nastupila apsolutna zastara duga.

na razgovoru u poreznoj trebali ste se očitovati da niste nasljedili imovinu koja bi bila potrebna za plaćanje duga.

čekajte ovrhu pa uložiti žalbu, po uputi o pravnom lijeku.

pismeno se očitujte poreznoj upravi da ste nasljedili 10.000,00 od čega ste platili sahranu i dug prema gradu (preporučeno sa povratnicom).

bilo bi pametno potražiti pomoć stručneosobe (možda troškovi budu manji od troškova prema poreznoj).

 

http://www.iusinfo.hr/DailyContent/Topical.aspx?id=15189

http://www.iusinfo.hr/dailycontent/Topical.aspx?id=8741

http://burza.com.hr/pitanja/krediti-i-dugovi/2012/09/111687-odgovornost-nasljednika-za-dug-ostavitelja/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija