Jump to content

Razvod, skrbništvo i ostali problemi


mariovt

Preporučene objave

Najjprije bi Vas želio sve pozdraviti i pohvaliti portal i njegove moderatore te sve korisnike koji sudjeluju u pomoći drugim osobama....

A sada o mome problemu tj, odakle krenuti

Imam 37 godina i zadnjih 6 godina živima sam sa svojim dijetetom(ne baš sam ali o tome u nastavku). Nakon šest godina braka supruga nas je napustila i otišla samovoljno živijeti sa čovijekom sa kojim je i ne znam koliko dugo imala afere. Samovoljno je napustila i mene i dijete - kćer koja je tada imala 5 godina i tako nas ostavila same, mene bez bračnog partnera a dijete bez majke što mi je tada bio neopisivi šok jer sve se je odigralo u svega desetak dana, od normalnog braka do napuštanja supruge i njenog odlaska iz kuće. U odgoju kćeri su mi pomagali moji roditelji u čijoj smo kući na katu i živili i još uvijek živimo. Mogu reći da je dijete uz mene imalo nadam se sretno djetinjstvo jer sve sam bio njoj podredio a da ne spominjem koliko je teško bilo krenuti u školu i sve sam sa njom to riješavati i o svemu se brinuti. Sada je ona prekrasna curica koja ima 11 godina i ide u 5 razred osnovne. od prvoga razreda je skroz odličan đak i sve razrede je prošla sa 5. Majka joj živi da tako kažem na početku naše ulice i nikada joj nisam branio da dijete ide kod nje, čak sam je i stalno da kažem tjerao ali i un atoč tome su se jako malo viđali- svega par puta mijesečno što je bilo oko 15-20 sati mijesečno a prvih 4 godine kako je otišla dijete nije ni kada htijelo prespavati kod nje iako nisam nikada nišrta branio- ma kakva god da je mama joj je.Da ne spominjem da nikada sa njom nije sudjelovala u učenju niti je ikada u školi bila vezano za dijete, a ujedno nije ni financijeski sudjelovala nikada u pomoći za odgoj dijeteta niti sam ja to od nje tražio.....znala je ponekad kupiti neku robu i tako to. Ja svih godina nikada nisam nikakav ostupak pokretao nigdje jer sam se bojao da sud dijete ne dodjeli mami jer su svi govorili da su sudovi skloniji mama iako ni ona nikada nije tražila nikakvo pravo na dijete. Sada je od njenog odlaska prošlo 6 godina, te je zadnjih 2,5 godine sa nama moja partnerica koja ju je zavolila kao i dijete nju, te sam se odlučio konačno riješiti stvari.

Molim Vas pomoć odakle krenuti, kome se najprije obratiti i na koji način, sudu, CZSS, ili nekom trečem. Napominjem da je "bivša" supruga došla u kuću koja je bila komplet namještena - od roditelja, te nemamo nikakvu zajedničku imovinu, osim polovnog auta koji smo kupili ods novaca iz svatova......tako da kod razvoda ne bi nada se trebalo biti vproblema a ona nije ni nigdje radila u prvih 5,5 godina braka a onda sam joj ja riješio posao u firmi gdje radi i danas........

Izvinjavam se na ovako dugom pisanju ali sam Vas želio točnije upoznati o cijelokupnoj situaciji......

Zahvaljujem se unaprijed na pomoći

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako sam vas dobro shvatio - vi ste zapravo još u braku? "Na papiru" barem?

 

Ako je tome tako - najlakši i najbrži mogući put jeste sporazumni zahtjev za razvod braka, u kojem sa uskoro bivšom suprugom definirajte apsolutno sve - od pitanja s kojim će roditeljem kćerkica živjeti (vama), pitanje termina viđanja drugog roditelja s kćerkicom i pitanje uzdržavanja. Također, ne bi škodilo da i dogovorite i pitanje bračne stečevine (imovinskih odnosa).

 

Doduše, obzirom je kćerkica maloljetna, morat ćete proći i postupak posredovanja pred CSS-om, ali u slučaju sporazumnog razvoda, to bi isto tako trebalo proći puno brže negoli u slučaju tužbe.

 

Dakle - sjest sa suprugom i dogovoriti se ljudski.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

G-man - Da na papirima samo još u braku i čak i po adresi prebivališta je još uvijek na adresi mojih roditelja tako da joj i dosta pošte dolazi na moju adresu......kakav je to zahtijev za sporazumni razvod braka, jeli to neki posebni formular, kome se predaje.....Što je to dogovaranje pitanja bračne stečevine-imovinskih odnosa......

 

Bovu - u vanbračnoj zajednici sa partnericom nemam dijece, a i ona je kod mene cca 2,5 godine i također nije prebivalište na mojoj adresi ako to imam kakve veze.....

Što znači: možda bi bila bolja tužba sa obzirom na napuštanje bračne zajednice i dijeteta....

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

......kakav je to zahtijev za sporazumni razvod braka, jeli to neki posebni formular, kome se predaje.....

 

Komad papira na kojem ste sa bivšom dogovorili sve vezano uz razvod braka (prethodno navedeno). Predaje se sudu, a obzirom da imate maloljetno dijete, svejedno ćete biti dužni proći postupak posredovanja pred CSS-om.

 

Što je to dogovaranje pitanja bračne stečevine-imovinskih odnosa......

 

Rješavanje pitanja imovine stečene za vrijeme trajanja bračne zajednice (tzv. bračna stečevina).

 

Ali Bovu je zapazio jednu stvar - pitanje djece postavljeno je vezano uz vašu bivšu, ne uz vas. Jer ukoliko ona ima dijete u ovoj novoj vezi, paralelnoj vašem (još uvijek aktualnom) braku - zbog zakonske presumpcije, vi se smatrate djetetovim ocem. Što bi posljedično moglo izazvati dosta dodatnih komplikacija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija