Jump to content

Kazneno djelo Zlouporaba naprava iz čl. 272 KZ-a


djoni2014

Preporučene objave

Dobar dan.

Osumnjičen sam da sam počinio kazneno djelo Zlouporaba naprava iz čl. 272 KZ-a. Zanima me što mogu očekivati u slučaju da budem proglašen krivim? Nisam nikad kažnjavan (nemam čak ni kaznu za prebrzu vožnju), a u zakonu stoji da je za to djelo predviđena kazna do 1 godine zatvora. Pročitao sam i da sud može zatvorsku kaznu do 3 godine promijeniti u novčanu pa me zanima kakva je praksa naših sudova u mom slučaju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se dakle, o kaznenom djelu iz čl. 272. st. 1. KZ-a.

 

Ovo što ste rekli vezano uz kaznu jeste istina, ali isto tako sudovi (zasada barem) nisu previše voljni koristiti tu opciju. Ali opet sve zavisi o konkretnom slučaju. Kod vas, pod uvjetom da vam je ovo prvo kazneno djelo te da priznate krivnju i izrazite kajanje (posljedica, srećom po vas, nema) - proći ćete sa ili uvjetnom ili radom za opće dobro.

 

Sugeriram vam (ukoliko je slučaj protiv vas čist, dakle jasni dokazi i vaše izričito znanje o kakvom se točno programu radi kada ste ga kupovali) da priznate krivnju i dogovorite se sa DORH-om o kazni, tako da će se moći donijeti tzv. presuda na temelju priznanja. I sve riješeno ekspresno te svi zadovoljni - vi, DORH, sud i društvo kao cjelina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da ste me krivo razumjeli. Nisam niti mislio negirati krivnju nego me zanima da li mi savjetujete da uzmem odvjetnika ako želim priznati krivnju i izraziti kajanje?

Znao sam što kupujem ali nisam znao da je sam čin kupnje takvog programa protuzakonit. Program nisam kupio zbog neovlaštenog upadanja u računala nego čisto iz znatiželje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Djoni, kod priznavanja krivnje i sporazumijevanja o kazneno-pravnoj sankciji (a što je pretpostavka donošenja tzv. presude na temelju priznanja), radi se o slučaju tzv. obvezne obrane iz čl. 66. st. 1. t. 10. ZKP-a, što znači da morate imati branitelja, a ukoliko ga sami ne angažirate, postaviti će vam se branitelj po službenoj dužnosti.

 

Stoga, i ne morate ga sami angažirati, ali ukoliko ćete postupiti na način na koji sam vam sugerirao (a iz vaših zadnjih postova ispada da hoćete), postaviti će vam branitelja po službenoj dužnosti. Naravno, nema zapreke da i sami angažirate branitelja, a koliko bi isto "koštao", to vam zavisi od branitelja do branitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija