Jump to content

pitanje ili nedostatak Ovršnog zakona-Samo za stručnjake


anonimno

Preporučene objave

Tvrtka D.O.o ima potraživanje prema ovršeniku manje od 5.000 kn.Ovršenik je podružnica njemačkog osnivača u Hrvatskoj.Tvrtka dobije nepravomoćnu presudu protiv strane podružnice i krene u ovrhu.Dobije i rješenje o ovrsi,ali pitanje je jel moguće da presuda bude nepravomoćna,a rješenje o ovrsi pravomoćno???????

Recimo Tvrtka krene u prodaju ovršenikove zaplijenjene i procijenjene POKRETNE stvari,recimo ZRAKOPLOVA.Dakle zrakoplov je procijenjen na nekoliko milijuna kuna.Međutim sudac donese zaključak o dražbi,a da nema na uvid klauzulu pravomoćnosti rješenja o ovrsi.

Pristupi ovrsi i radnik Pero koji je radio za stranu podružnicu,no nije dobio plaće za nekoliko mjeseci,pa je dobio presudu koja je postala pravomoćna,ali mu rješenje o ovrsi nije postalo pravomoćno na dan DRAŽBE.

PITANJE: Kupac je kupio tu pokretnu stvar,novac je na žiro računu suda,ali niti tvrtki niti Peri rješenje o ovrsi nije bilo pravomoćno na dan dražbe,MOGU LI IPAK DOBITI KUPOVNINU PERO I TVRTKA?????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovršna je presuda do 5000,00 kn a nije pravomoćna

tj

takva sudkska odluka i žalba ne zadržava izvršenje

 

nadalje

 

svaka privremena i prethodna mjera je ovršna a nije pravomoćna

 

upsi u sudski registar je ovršna a ne pravomoćna odluka

 

upis u zemljišne knjige je ovršna a ne pravomoćna

 

itd

je napisao:

daj objasni to malo boje, jer vec sam naisao na to da moze biti ovrsna a ne pravomocna...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovršnost odluke

Članak 23.

(1) Sudska odluka kojom je naloženo ispunjenje tražbine na neko davanje ili činjenje ovršna je ako je postala pravomoćna i ako je protekao rok za dobrovoljno ispunjenje. Rok za dobrovoljno ispunjenje teče od dana dostave odluke ovršeniku ako zakonom nije drukčije određeno.

(2) Sudska odluka kojom je naloženo ispunjenje tražbine na neko trpljenje ili nečinjenje (propuštanje) ovršna je ako je postala pravomoćna, osim ako je u ovršnoj ispravi određen poseban rok za usklađivanje ponašanja ovršenika s njegovom obvezom.

(3) Odluka donesena u upravnom postupku ovršna je ako je postala ovršna po pravilima koja uređuju taj postupak.

(4) Na temelju ovršne odluke koja je postala ovršna u jednom dijelu, ovrha se može odrediti samo u odnosu na taj dio.

(5) Ovrha će se odrediti na temelju sudske odluke koja nije postala pravomoćna i odluke donesene u upravnom postupku koja nije postala konačna ako je zakonom propisano da žalba ili koji drugi pravni lijek ne zadržava ovrhu.

Ovršnost prvostupanjskih sudskih odluka

 

Članak 23.a

(1) Prvostupanjska sudska odluka kojom se fizičkoj osobi koja ne obavlja registriranu djelatnost nalaže isplata tražbine čija glavnica ne prelazi 1.000,00 kuna, odnosno kojom se fizičkoj osobi koja obavlja registriranu djelatnosti u pravnoj stvari u vezi s tom djelatnošću ili pravnoj osobi nalaže isplata tražbine čija glavnica ne prelazi 5.000,00 kuna postaje ovršna u roku od osam dana od dana dostave osobi kojoj je naložena isplata. Žalba protiv takve odluke ne odgađa ovrhu.

(2) Ako se u sudskoj odluci nekoj od osoba iz stavka 1. ovoga članka nalaže samo da naknadi troškove postupka u iznosu koji ne prelazi iznose navedene u toj odredbi, žalba protiv takve odluke o naknadi troškova postupka ne odgađa ovrhu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste mi konkretno odgovorili.Vjerodostojna isprava je nešto drugo od ovršne isprave.Nije točno da postaje presuda pravomoćna danom donošenja već nakon proteka paricijskog roka za žalbu.Dakle pogledajte si Vi gospodo više od ZPP-a,poreznog ,ovršnog ili kojeg drugog zakona.Ako ne znate razlikuje se formalna od materijalne pravomoćnosti.Ono što je bilo pitanje jel moguće da presuda jest nepravomoćna,a rješenje o ovrsi pravomoćno???????Svatko tko ima imalo prakse zna kako izgleda klauzula pravomoćnosti i tko se potpisuje na nju.Redovito pravomoćnost nastupa protekom roka za žalbu ,a potpis na taj pečat daje službenik najčešće ili parnične pisarnice ili ovršne u konkretnom smislu.

je napisao:

Blago tebi koji ne razlikuješ horizont od teme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Također tebi je toga dosta pobrkano u toj b......glavi.Ovršni postupak se pokreće prijedlogom za ovrhu,a sud donosi rješenje o ovrsi.Bilo da je riječ o vjerodostojnoj ispravi protiv koje je prigovor pravni lijek i koje je danas prebačeno na javne bilježnike.A protiv ovršne isprave je žalba.No ne želim u to ulaziti,mene zanima AKO JE NA DAN DRAŽBE RJEŠENJE O OVRSI NEPRAVOMOĆNO I TO DRAŽBI POKRETNE STVARI,A PRESUDA JE PRAVOMOĆNA JEL PRODAJA PRAVOVALJANA?????????MOLIM SAMO ONE KOJI ZNAJU DOTIČNU MATERIJU,A NE OBIČNE NESTRUČNJAKA KOJI NEMAJU POJMA O LEX ARTISU PRAVA....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

imam na čemu i zahvaliti,na odgovoru jednog š...... koji ne zna kad je presuda pravomoćna. A znaš da je uvreda kažnjiva po KZ.Ja sam pod b... glavu mislio na tvoju bistru glavu.Što se tiče zahvalnosti nemam ti na čemu zahvaliti jer ti uopće ne znaš šta ja pravomoćnost.Odvjetnik mi ne treba jer sam ja odvjetnik i imam ovaj slučaj.A vidim da nitko mi ne zna odgovoriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

inače da odgovorimo na pitanje pod 1

 

može biti rješenje o ovrsi pravomoćno koje je doneseno na temelju nepravomoćne presude!

 

 

 

 

moram priznati da me oduševio pristup oko moj b.... glave i kad se sebe netko naziva odvjetnikom jer mu tako piše na vizitki, a sačuvaj me bože pravnika koji misle da to jesu jer imaju index pravnog fakluteta

 

PS pitanje ja nisam postavio, a odgovor znam gdje mogu potražiti

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svoje slikovite dosjetke zadrži u ladici svojeg znanja osobito kad kažeš da si laik,jedna latinska sentenca ne dokazuje da išta znaš,već potvrđuje da doista ti škodi što ne znaš pravo.

Ne znam jesi li u šumi,ali vjerovatno i jesi i to vjerovatno na grani drveta s kojeg visiš pa ga ne vidiš.A šta ti uopće znaš o res iudicati i pravomoćnosti,što uopće odgovaraš kad si laik. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... ako ga i kvalitetno postavite.

 

Postavili ste pitanje na pocetku ove teme na nacin koji se moze viseznacno tumaciti, sa izazovom "ajmo strucnjaci". Vjerojatno Vas to zabavlja, nesto poput kviza. Vjerojatno i niz odvjetnika, pravnika, sudaca, sudskih vjezbenika ... i svih iz pravne struke lako pada na taj stari stos. Igrat cemo se rijecima, pa ajmo strucnjaci, vi to rijesite.

 

U stvarnosti, pitanje je mozda postavljeno sa pravne strane gledano na Vama odgovarajuci nacin, ali Vi niste pitali sto je to sto ja kao laik vidim, nego odmah sebe dizete u visine pri cemu zaboravljate cak i neke osnovne elemente ugodne komunikacije.

 

Svidja mi se Vas stil, podsjecate me na odvjetnike iz americkih serija ... na Vasu zalost, nisam toliko ratoboran.

 

Lijepi pozdrav, B.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znači problem nastaje u ambivalentnosti mojeg direktno postavljenog,a ne implicirajućeg pitanja.Pa da rezimiramo i postavimo sve na svoje mjesto supsimirajući pravnu situaciju u smislu da sve facti ovog toliko kontradiktornog slučaja budu posložene na svoje supstancijlno sjedište.

Riječ je o ovršnom postupku.Presuda parničnog postupka nije pravomoćna,ali glavnica nije veća od 5 tisuća kuna,pa između dva trgovačka društva ,trgovački sud donosi rješenje o ovrsi na temelju nepravomoćne sudske presude suda prvog stupnja,u ovom smislu trgovačkog kao prvostupanjskog.Trgovački sud dostavlja spis općinskom sudu kao stvarno nadležnom za provedbu ovrhe,jer se imovina ovršenika nalazi na njegovom području.Nakon toga izlazi sudski ovršitelj temljem zaključka sudca na popis i procjenu i vraća se sa osmjehom i zapisnikom punim POKRETNIH stvari,a posebno ovrhovoditelju pada u oči jedna pokretna neregistrirana stvar.

Nakon prijedloga ovrhovoditelja,sudac donosi zaključak i održava prvu dražbu i zamislite ,došli kupci punih novčanika.I nakon otvaranja dražbe i deset minuta počeka sretni Štef dobiva u posjed stvar i sretan ju stavlja na kamion i odvozi kući.Međutim nakon 4 mjeseca Štef još nije dobio papire da mu je dosuđena pokretna stvar,jer rješenje ovrhovoditelja nije bilo pravomoćno na dan dražbe i šta sada???????????????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

UKRATKO:

I tvrtka i radnik Pero mogu dobiti kupovninu. Po izvršenoj dražbi ne ide se automatizmom u namirenje, prvo treba ročište, pa rješenje.

Radnik Pero se može žaliti na odluku suda (rješenje) kojom je određen iznos koji njemu pripada za namirenje. U tom slučaju može se dogoditi da iznos kupovnine bude na računu suda sve dok se točno ne utvrdi koliko novaca ide svakom pojednom ovrhovoditelju. Može doći do otvaranja parnice, pa će trajati.

Kupac postaje vlasnik kupljene nekretnine, poslije dražbe,nakon što mu se rješenjem dosudi pokretnina. Kupac već po završetku dražbe nema više nikakve s ovrhovoditeljima i nije bitan za odnos Pere i tvrtke. Pero se može probati dogovoriti i vansudski s tvrtkom da se jedno drugome neće protiviti iznosima utvrđenim u rješenju o namirenju.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... sto je to sto kao laik vidim u cijeloj prici ?!

 

Prvo : niz propusta sa obje strane, kako kod ovrhovoditelja tako i kod ovrsenika, ali i kod osoba koje su ucestvovale na drazbi !

 

Drugo : kod javne drazbe sastavlja se zapisnik o izvrsenoj prodaji pokretnina. Kupcu pokretnina treba kopija zapisnika, sa tom kopijom napravi se pozurnica kojiom se trazi od suda koji je i donio zakljucak o prodaji da se kupcu izda rjesenje kojim on postaje stvarni vlasnik pokretnine kako bi on mogao dalje sa njom raspolagati (obicno se radi o osobnim vozilima...).

 

Trece : propusteni su rokovi koji su mogli biti iskoristeni te pravni lijekovi koji nisu upotrijebljeni.

 

Cetvrto : ovrsenik ocito nije poznavao svoja prava prilikom cijelog postupka, ili ih se nije pridrzavao ili ih nije koristio u svoju korist.

 

Peto : ja sam bio taj nad kojim je vrsen cijeli niz ovrha nakon izgubljenih parnica, ali mi je u 8 (od 11)slucajeva moralo biti sve vraceno, odnosno morala mi je biti nadoknadjena steta. Sada vodim protuovrhe jos u preostala 3 slucaja.

 

Lijepi pozdrav, B.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod zaključka o prodaji nema pravnog lijeka, ali se on mogao upotrijebiti PRIJE donošenja zaključka o prodaji. Kada je jednom Zaključak oprodaji donesen, odlučeno je o vremenu dražbe, načinu prodaje, mjestu dražbe, vrijednostima pokretnina, itd.

 

Ovršni zakon :

 

Članak 143.

 

(1) Kupac je dužan položiti kupovninu i pokretnine uzeti odmah nakon zaključenja dražbe, odnosno prodaje neposrednom pogodbom.

 

(2) ...

 

(3) Sudski ovršitelj predat će pokretnine kupcu i ako nije položio kupovninu, ako na to, na svoju opasnost, pristane ovrhovoditelj u granicama iznosa koji bi mu pripao iz postignute cijene. Ako kupac ne položi kupovninu u roku koji mu je određen, ovrhovoditelj može zatražiti od suda da u istom postupku naloži kupcu da mu plati cijenu te nakon pravomoćnosti i ovršnosti toga rješenja protiv njega predložiti ovrhu.

 

(4) Kupac u svakom slučaju postaje vlasnik kupljenih pokretnina njihovim preuzimanjem

 

 

Pitanje : ovršnim zakonom je definirano stjecanje vlasništva nad kupljenom pokretninom na javnoj dražbi. Dakle, kupac je samom dražbom (na kojoj je položio kupovninu) postao vlansikom. Nisu mu potrebna nikakova daljnja rješenja suda, ali o toj kupnji mora imati barem fotokopiju zapisnika sa dražbe, koja mu služi ujedno kao i dokaz vlasništva kojim može raspolagati kako hoće.

 

Zašto onda čekati ročište ? Kupcu to više nije potrebno.

 

Lijepi pozdrav, B.

 

P.S. Moram krenuti dalje. Lijepi pozdrav svima, bilo mi je zadovoljstvo, B.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A što je sa ovrhovoditeljima,kako da se oni namire iz te svote,kad sudac neće održat ročište i donijeti rješenje.Dokada to sudac može tako odugovlačiti???Šta ovrhovoditelji trebaju poduzeti u takvom slučaju?Sudac je odredio prodaju temeljem nepravomoćnog rješenja o ovrsi?Šta je sa novcem na žiro računu suda?To je gotovo neizlazna situacija...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... jos imam malo vremena prije polaska.

 

Ja sam jedan takav svoj slucaj rijesio na NEUOBICAJEN nacin : dakle, podnio sam PRIGOVOR temeljem cl. 7. st. 1 na postupanje suda prema kojem je sud izvrsio povredu Ovrsnog zakona prema cl. 7, st. 6 :

 

Podnesci, ročišta i spisi

 

Članak 7.

 

(1) U ovršnom postupku i postupku osiguranja sud postupa na temelju podnesaka i drugih pismena.

 

(2) ...

(3) ...

(4) ...

(5)

 

(6) U ovršnom postupku i postupku osiguranja nema mirovanja postupka.

 

... pri cemu sam zatrazio dodatno izuzece suca koji je povrijedio cl. 7. st. 6 ovrsnog zakona.

 

U roku od 7 dana dobio sam Zakljucak, u roku od 10 dana sjeli su mi novci na ziro-racun.

 

Da nije istiito, bilo bi glupo.

 

Nadalje, u tom prigovoru obavezno treba naznaciti cinjenicu da je mozda zbog nedostatnih podataka doslo do zastoja ... (nikada nisam sud direktno optuzio za stavljanje postupka u mirovanje, nisam toliko blesav) ... te sam im ponovno dao sve moguce podatke (ziro-rn, datume drazbe, zapisnike o prodaji, ...).

 

Da stvar bude ljepsa, nigdje ne pise da takav prigovor ne smijete podnijeti a clankom 7. izricito se sudu nalaze da postupa prema podnescima.

 

EH, sad fakat moram jurit. Lijepi pozdrav, B.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija