Jump to content

Susjedova kišnica


Lydiask

Preporučene objave

Poštovani, s obzirom da se kišnica sa krova susjedove štale i ostalih dograđenih šupa i drvarni slijeva u moje dvorište i pravi mi ogromnu štetu koju uvijek moram sama sanirati, na ogradi , kući ,, a u zadnje vrijeme mi i poplavlja dvorište, molim pomoć kako postaviti tužbu.Susjedov posjed je na višem dijelu od našeg, a mi smo ga unazad 6 godina, od kad smo u posjedu ove nekretnine, u nekoliko navrata molili da zbrine svoju kišnicu, na što nam je odgovorio da nije njega briga što smo mi na nižem od njega , oglušio se na bilo koji dogovor , i naravno više i ne razgovaramo, tako da normalna komunikacija nije opcija. Nisam pravnik, ali pokušala bih to sama riješiti , bez odvjetnika, s obzirom na čl.113 Zakona o vlasništvu i drugim pravnim stvarima. Napominjem da kišnica ( jer nema postavljene oluke) i oborinske vode ( koje su si s vremenom same napravile put i kanal ) ulaze direktno sa njegovog posjeda u naš posjed. Molim Vas za savjet kako postaviti tužbu, da li smetanje posjeda ili nešto drugo.....hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da od tužakanja nećete dobiti "zadovoljštinju".

 

Možda bi bilo pametnije da pozovete "majstore" koji će smisliti način-sustav na koji možete tu kišnicu iskoristiti, ili njemu vratiti................

 

Za takvu vrstu tužbe trebate odvjetnika, a "majstori" i materijal će vjerojatno biti jeftiniji, iako ne znam, malo ste vi toga napisali.

 

Pokušajte sa susjedom ozbiljno porazgovarati, a ne odmah razmišljati o tužbi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam ja odluku donijela brzo, već nakon 6 godina usmenih molbi.... nemam namjeru zbrinjavati niti koristiti susjedovu kišnicu, a još manje plaćati stručnjake, mislim da je to ipak njegova briga.... i niste me razumjeli, nije u pitanju zadovoljština niti tužakanje nego sprječavanje daljnje štete na mojoj imovini i saniranje već nastale... I na kraju, ne tražim ja više ideje, nego samo pomoć oko načina postavljanja tužbe, ali svejedno hvala na komentaru, u normalnim okolnostima sam i ja uvijek prvo za dogovor, ali ovdje to nije slučaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bojim se da ste na posjedovnu zastitu prekludirani,no to nije zapreka na podnosenje tužbe zbog uznemiravanja vlasnistva,odnosno tužba kojom se traži prestanak uznemiravanja,sto vlasnik zahtijeva od osobe koja ga u izvršavanju njegovih vlasničkih ovlasti samovlasno uznemirava na drugi način, a ne oduzimanjem stvari, da uznemiravanje prestane.U istoj tuzbi,tužitelj treba dokazati da je stvar njegovo vlasništvo i da ga tuženik uznemirava u izvršavanju njegovih ovlasti u pogledu te stvari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Matrix76 na iscrpnom odgovoru, puno mi pomaže, nije mi problem dokazati vlasništvo kao ni već nanesenu štetu. S obzirom da je navedeni susjed u suvlasništvu sa svojim bratom ( s kojim isto ne razgovara i ji ne živi na toj adresi) , da li kao tuženika navodim samo susjeda ili sve suvlasnike? Mogu li u istoj tužbi podnijeti i zahtjev z nakadu štete, kao i zabranu daljnjeg uznemiravanja na isti ii sličan način ? LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je jedan suvlasnik u posjedu nekretnine s koje potjece uznemiravanje vaseg vlasnistva,onda nije nuzno da tuzakate onog drugog.

Podrazumijeva se da buduceg uznemiravanja nece biti ako se isti izrekom presude obveze da otkloni nedostatke na svojoj nekretnini,u smislu prestanka uznemiravanja vaseg vlasnistva.

U tuzbi moze te postaviti zahtjev za naknadu stete,koju morate dokazati,no valja naglasiti da je naknada stete u domenu obveznog prava,sto podrazumijeva i rokove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija