Jump to content

Podjela imovine za vrijeme braka


Doxi

Preporučene objave

Godine 2011. moja pokojna baka mi je na teritoriju okolice Zagreba poklonila zemljište veličine 1755 m2.Iste godine su mi moja majka i pokojni otac darovali stan veličine 40 m2 koji se također nalazi u Zagrebu.Dvije godine poslije sam se oženio.A ove godine sam zemljište i stan prodao za što sam sveukupno dobio 220.000 eura.Odmah nakon prodaje sam dignuo kredit od 80.000 eura i pridodao ga ovim novcima od prodaje stana i zemljišta.Dakle, ukupno je s moje strane 300.000 eura.Moja supruga je ubrzo uzela kredit od 100.000 eura koji je dodala sveukupnoj količini novaca koju imamo tako da se broj eura povečao na 400.000.Za te novce planiramo kupiti zemljište na teritoriju zagrebačke županije i izgraditi kuću veličine cca 600 m2 koja bi se sastojala od 8 stanova koji bi svaki pojedinačno ima kvadraturu od cca 60 m2.Jedan od tih stanova bi uzeli sebi, a ostale bi dali u najam.

Mene zanima slijedeća stvar-na koji način će se riješiti pitanje vlasništva nad tom kućom.Kuća je stečena u braku, a poznata je stvar da sve što je stečeno u braku supružnici djele na pola bez obzira koliko je tko dao za to.Međutim, veći dio te kuće ja planiram dati od novaca kojeg sam stekao od prodaje nekretnina koje su mi bile darovane puno prije braka-220.000 eura.I kao što sam to već bio napomenuo, odmah nakon prodaje sam dignuo kredit od 80.000 eura koji zbrojen sa gore navedenom cifrom iznosi 300.000 eura.Dakle, ja ću dati 3/4 ukupnog djela novaca za izgradnju te kuće, a moja supruga 1/4 u iznosu od 100.000 eura kredita kojeg je nedugo nakon mene digla.Stoga, formalno-pravno gledano, tko bi se nad kojim udjelom vlasništva te buduće kuće prema zakonu trebao uknjižiti?Odnosno, hoće li vlasništvo biti 1/2-1/2 ili će se udio vlasništva formirati prema količini novaca kojeg su supružnici dali za izgradnju te kuće pa bi samim time vlasništvo trebalo biti 3/4-1/4?Hipotetski gledano, ako se moja supruga i ja dogovorimo da će kuća glasiti 3/4 na mene i 1/4 na nju i ako se shodno tome na taj način uknjižimo i u gruntovnicu, postoje li ikakve šanse ukoliko nakon nekog vremena dođe do razvoda(što se neće sigurno dogoditi)da moj supruga ostvari pravo da se uknjiži na čitavu polovicu te kuće?

Druga stvar koja me zanima je vezana uz bračnu stečevinu i podjelu iste.Kao što sam već bio napisao, planiramo izgraditi kuću koja bi imala 8 stanova.Jedan stan bi uzeli sebi, a ostale bi iznajmili.Stanove planiramo iznajmljivati po cijeni od 200 eura mjesečno, što bi mjesečno iznosilo 1400 eura, a godišnje bi iznosilo blizu 17.000 eura.Sav novac od iznajmljivanja stanova bi redovito ulagali i držali u investicijskim fondovima gdje je kamatna stopa poprilično visoka(8-10%), a možda se odlučimo i na to da određeni dio novca ulažemo u životno osiguranje.U svakom slučaju, cilj bi nam bio da se novac nakon nekog vremena što više umnogostruči.Što bi dalje s njim radili, to još nismo planirali.Hipotetski govoreći, ako danas-sutra dođe do razvoda(žao mi je što opet moram spominjati tu riječ), hoće li moja supruga imati pravo na pola od tih novaca, ili će imati pravo na količinu istog koliko ima pravo i na udio kuće-1/4?

Btw-možda će me neki od Vas pitati zašto nisam zahtijevao da se potpiše predbračni ugovor ili zašto još uvijek ne tražim potpisivanje istog budući da još nije kasno za sklapanje ugovora, ali po mojem mišljenju predbračni ugovor nije baš najbolje riješenje za takve stvari.Takvim ugovorom možda mogu suprugu lišiti svoje imovine, ali isto tako će se kao poslijedica pojaviti lišavanje međusobnog povjerenja.A to, u najvećem broju slučajeva, završava razvodom.Drugim riječima, potpisivanjem takvog ugovora supružnici zapravo potpisuju razvod u ratama.Tako da sam tu opciju u potpunosti isključio kao moguće riješenje za ovu situaciju.

 

 

Iskreno se nadam da sam detaljno objasnio sve svoje nedoumice i da ste koliko-toliko shvatili što vas želim pitati.Samim time se nadam vašem što skorijem odgovoru.Ukoliko vam je za vaš potpuni odgovor potrebo još nekoliko informacija s moje strane, slobodno me pitajte.

 

 

Unaprijed hvala!

 

 

 

 

Lijepi pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

imovna stečena prije braka i zajedničkog života je osobna imovina, kao i imovina kupljena novcem koji je stečen prodajom osobne imovine.

imovina (ili dio)kupljen kreditom moji se otplaćuje u braku za vrijeme zajedničkog života je zajednička imovina (bračna stečevina) i dijeli se na jednake dijelove.

zarada od osobne imovine je osobna imovina.

zarada od zajedničke imovine je zajednička imovina.

 

dokaze o prodaji osobne imovine i kupovini druge imovine tim novcem treba čuvati kao dokaz (za.... nedaj bože)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima li muž pravo na pola imovine koju je njegova žena stekla za vrijeme braka?Ili samo žena ima pravo na muževu imovinu?

 

Sva imovina stečena radom (bilo kojeg bračnog druga) za vrijeme trajanja bračne zajednice jeste bračna stečevina, u kojoj oba bračna druga imaju 1/2 udjela, ukoliko bračnim ugovorom nisu drugačije odredili.

 

I ako vam ne bi bio problem da mi odgovorite na koji način da izvršimo uknjižbu.Da li se po zakonu potrebno uknjižiti 1/2-1/2 ili je moguće i 3/4-1/4?

 

Onako kako se dogovorite. Izračunajte otprilike i ako se oko izračuna slažete, nema problema. Doduše, zlu ne trebalo - sačuvajte dokaze o "porijeklu" novca kojim ste kupili nekretninu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija