Jump to content

Nužni dio i pravo plodouživanja?


purplerain

Preporučene objave

Postovani,

 

moj nedavno preminuli djed je napravio oporuku u kojem ostavlja svojoj kceri 50% kuće, dok drugih 50% ostavlja meni, unuci (ja sam kćer njegove druge takodjer preminule kćeri) s pravom plodouživanja te iste kuće. Ta kuća je bila jedino njegovo vlasništvo. Njegova živuća kćer potražuje isplatu njenog dijela odmah. Da li njegova kćer ima zakonsko pravo odmah potraživati isplatu svog dijela (makar to znacilo i prodaju te kuce) ili ju ja imam pravo isplatiti kada to sama želim (uz napomenu da tu kucu ne prodajem, vec ju koristim za sebe).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste napisali da li je rješenje o nasljeđivanju pravomoćno, tj. da li djedova kćer traži isplatu u toku ostavinskog postupka ili ste već postale vlasnice svojih dijelova.

 

Bilo kako bilo, kćer ima pravo tražiti što hoće, a vi to niste dužni prihvatiti.

 

Ako ste već suvlasnice, onda druga suvlasnica može pokrenuti postupak razvrgnuća suvlasničkih odnosa. U tom postupku možete se dogovoriti da vi isplatite drugu suvlasnicu (a ako dogovorite cijenu, bit će određen i rok u kojem to morate učiniti), a ako dogovor ne uspije, sud kuću može prodati i kupovninu podijeliti.

 

U svakom slučaju ne možete otezati isplatu u beskonačnost, ali vas niti druga suvlasnica bez sudskog postupka na to ne može prisiliti.

 

Jedino me malo čudi da ste dobili pravo plodouživanja, jer je plodouživanje ugovorni odnos s vlasnikom, a pri nasljeđivanju ostavitelj može odrediti pravo korištenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pravo plodouživanja se upisuje u vlasnički list. kuću možeš koristiti(bez naknade), iznajmit je i ubirati plodove najma.

suvlasnica ima obvezu održavanja svog djela kuće i plaćanja svih režija.

u biti djed je kuću ostavio tebi na raspolaganje dok si živa.

smatram da nemaš interes otkupiti dio kuće kad je možeš koristiti za svog života.

 

vrijednost nekretnine opterećena plodouživanjem je znatno umanjena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bas suprotno. Imam interes, takav je i dogovor izmedju mene i djeda. Imam namjeru cim prije isplatit djedovu kćer, ali pošto sam trenutno nezaposlena, nemam odakle. To je djed znao i zato je išao na plodouživanje, odnosno da se isplati njegova kćer kad ja budem u mogućnosti, jer je znao da ce njegova kćer željeti novac odma, pošto je sama nekretnina ne zanima.

 

Mene zanima da li moze djedova kćer doći i sudski potraživati da se isplati njen dio. Znam da može potraživat, ali da li je to jače od mog plodouživanja? Kuću ne bi željela prodati, ali drugačije ne mogu isplatiti njen dio. Pa me zanima da li sam "osigurana" plodouživanjem?

 

Hvala vam na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija