Jump to content

Ovrha na računu


n0b0dy

Preporučene objave

Pred godinu dana primio sam sudsko rješenje o solidarnoj isplati. Skupa sa mnom još i dva tuženika. Nisam ništa poduzimao do neki dan kada mi je blokiran račun. Drugoj dvojici nije blokiran račun, oba su umirovljenika. Ja sam bez posla 6 mjeseci i nemam nikakvih prihoda. Živim sa suprugom koja radi. U vlasništvu sam automobila starog 15 godina i stana. Imam nešto ušteđevine u banci. Glupo mi je plaćati i 2/3 djelova za druga dva tuženika.

Ovrhu je pokrenuo odvjetnik tužitelja koji je valjda mislio da će se odmah naplatiti. Što mi je činiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

naplatit će se prodajom stana i oduzimanjem ušteđevine.

ako stan glasi samona tvoje ime,

supruga podnese tužbu za utvrđivanje i podjelu brane stečevine.

priznaš suvlasništvo na stanu (i ako je stan tvoja osobna imovina) i u ušteđevini.

takomožeš spasiti dio imovine.

ili digni kredit i isplati dug.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

naravno da bi bilo pošteno da se od Vas naplati samo ova 1/3, no u ovom konkretnom slučaju moguće je da to neće baš tako ići.

 

S razlogom Vas muči ova riječ solidarno. Naime, to znači da vjerovnik (tužitelj) ima pravo naplatiti od bilo koga od vas trojice cijeli iznos. Znači sva trojica garantirate za cijelo. Solidarni ste. Ako jedan od Vas plati cijelo, sva trojica se oslobađate obveze. No vodite računa da onaj koji plati i za drugu dvojicu, tj. plati njihov dio, ima pravo regresa prema njima tj. da mu nadoknade ono što je za njih platio.

 

To ide najprije pisanim zahtjevom za regresom s ukazivanjem na mogućnost tužbe u slučaju nepostupanja u smislu sadržava tog zahtjeva. Mogu Vam potpisati i zadužnicu za taj iznos. Ako zaista dogovorom ne ide, onda tužba. Nema druge.

 

Glede Vaše nekretnine. Nije loš savjet uvaženog kolege Bovu-a. No složio bih se samo glede ušteđevine (za koju preporučam da podignete s računa odmah). Glede nekretnine, ja bih Vam savjetovao da odmah upišete založno pravo na suprugu u visini vrijednosti te nekretnine. To je vrlo jednostavno i brzo gotovo, a ugovor izgleda ovako: http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/75719-Upis-zalo%C5%BEnog-prava-na-osnovu-pozajmice

Cijena je također dobra: 100 kn bilježnik (original i 2 ovjerene preslike), 200 kn uknjižba prava zaloga. Tako da ne treba pokretati nikakve parnice i mučit se na sudu.

 

No obzirom da su druga dvojica dužnika umirovljenici, vrlo je vjerojatno da je tužitelj predao zahtjev za naplatu duga HZMO-u, pa će se drugoj dvojici obustavljati 1/3 mirovine. To znači da tužitelj neće biti zainteresiran da ide dalje na Vašu nekretninu. Barem ja ne bih bio da sam na njegovom mjestu. Pogotovo što je u pitanju iznos koji navodite.

 

U svakom slučaju, izračunajte koliko bio bio Vaš dio duga, tj. Vaša 1/3 i toga se držite. Ako se taj dio prekorači, pišite dopis drugoj dvojici kako sam ranije iznesao.

 

Druge brige oko ovoga ne biste trebali imali.

 

Evo, nadam se da sam Vam barem malo pomogao.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najprije se zahvaljujem vrlo iscrpnom odgovoru. Ali nažalost naplata se dogodila prije dva dana i to sa moga računa ušteđevine. Tako da mi stvarno ostaje samo mogućnost tužbe ove dvojice sudužnika. Iako neznam što će biti sa jednim od dvojice, jer i tome je blokiran račun vjerovatno drugim ovrhama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bitno je da imate ovršni naslov protiv obojice. Također da glasi na solidarno. Ne brinite se o tome što će biti. Ako ima imovine bit će nešto, osim toga imat će i nasljednike, pa će se možda i tu nešto iskemijati.

 

Ne dajte se u svakom slučaju!

 

Puno uspjeha!

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija