Jump to content

Uprava groblja odbija izdati potvrdu za ostavinsku raspravu!


zvoneMZ

Preporučene objave

Kad je otac umro, majka je kupila grobnicu (odnosno pravo ukopa, kako se to već zove) na Mirogoju. Ona je umrla prije 4 godine i nikad nije održana ostavinska rasprava. Sad sam saznao kako je ostala ta grobnica i trebam pokrenuti ostavinsku raspravu, no danas su mi u upravi groblja (koje je u sastavu Holdinga) odbili izdati potvrdu za ostavinski postupak, jer je ostalo neplaćenih računa za godišnje naknade (oko 1400 kn). Na moj prijedlog da to platim, no u nekoliko rata (nezaposlen sam, kao i supruga, imamo dijete koje je tek krenulo u srednju školu, meni je 1400 kn duplo više od mjesečnih prihoda u kuću) i dalje odbijaju izdati potvrdu i faktički koće pokretanje ostavinske rasprave.

Imaju li na to pravo (jer oni za naplatu tražbine mogu pokrenuti, bilo ovrhu, ili im po ugovoru nakon 10 godina neplačanja sve to automatski pripada) a ako nemaju, koja su mi sredstva na raspolaganju da dođem do te potvrde?

Na moje inzistiranje da mi pismeno daju odbijenicu i razlog, zašto mi ne daju potvrdu, rekli su da mi ne žele dati ni to, da je to njihova "poslovna politika."

Unaprijed hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo se upravi groblja s istim zahtjevom obratite pismeno, uz prijetnju da ćete ih tužiti ako to ne učine. Raspravljanje s činovnicima je gubljenje vremena jer oni za svoje izjave ne snose nikakvu odgovornost, a osim toga i ne možete dokazati što su vam rekli (osim ako ne vodite dva svjedoka sa sobom).

 

Za dugove ostavitelja odgovaraju nasljednici (do iznosa naslijeđene imovine), pa je očito da izdavanje potrebe ne može biti uvjetovano plaćanjem pristojbe, budući da nisu utvrđeni nasljednici. Nigdje ne piše da ste vi nasljednik zamo zato što pokušavate pokrenuti ostavinski postupak (savim teoretski gledano, da se razumijemo). Pronađite bilo kakav dokument iz kojeg je vidljivo da je pokojnica imala grobnicu (kupoprodajni ugovor, staru uplatnicu i sl.) i to priložite uz prijedlog za pokretanje ostavinskog postupka, te tražite da sud službenim putem pribavi dokumentaciju od uprave groblja, uz obrazloženje da vam je potvrda uskraćena kao što ste opisali. Ako vas pismeno odbiju, i takav dopis je dovoljan za sud. Ako i ne pronađete nikakav dokument, pokušajte tako.

 

Drugi put bi bio tužba radi činidbe (izdavanja potvrde). ali to bi doista bilo pretjerano i preskupo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija