Jump to content

Ugovor o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju, darovni ugovor


Maja23234

Preporučene objave

Poštovani, moji roditelji sklopili su samnom ugovor o doživotnom uzdržavanju gdje su većinu nekretnina ostavili meni. Istovremeno su napisali I oporuku gdje su ponovili sve iz ugovora I dodali koje nekretnine ostavljaju mom bratu, a koje drugim osobama. Moj brat je izjavio da očekuje pola od svih nekretnina i sad moje roditelje brine da će on sigurno pokušati pobiti ugovor o doživotnom uzdržavanju. Inače on uopće ne brine o roditeljima. Moji roditelji bi željeli biti sigurni da ću ja dobiti sve kako oni žele pa bi sada možda napravili barem za dio nekretnina darovni ugovor. Molim vas ako mi možete pojasniti 1. da li se ugovor o doživotnom uzdržavanju može pobiti? 2. da li da sklopimo ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili darovni ugovor pa da se odmah sve prepiše na mene? Koja opcija je povoljnija što se tiće financija? Da li se mora platiti porez na nekretnine? 3. nakon što se nekretnine prepišu na mene ja bih sklopila onda s njima ugovor da oni do smrti mogu uživati u tim nekretninama, to se može bez problema vjerujem? Puno hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Svaki se ugovor može pobijati. Ne možete sastaviti ugovor koji se ne bi mogao pobijati. Razlika je u tome može li se uspješno pobiti ili ne. Ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju se jako teško pobijaju, a ni oporuke nije lako pobiti. Ako nije postojala dokaziva mana volje kod primatelja uzdržavanja/oporučitelja i ako uzdržavatelj uredno izvršava svoje obaveze, praktično ih je nemoguće pobiti.

 

U svakom je slučaju, ovdje kao i kad je riječ o drugim pravni stvarima, korisno skupljati i čuvati račune i svaku drugu dokumentaciju iz koje je vidljivo da uzdržavatelj ispunjava svoje obaveze.

 

2. Ne plaćate porez na stjecanje nekretnina temeljem ugovora o uzdržavanju ili darovnog ugovora jer ste kao dijete uzdržavanih odnosno darovatelja oslobođeni poreza, ali ugovor morate prijaviti poreznicima koji će donijeti odluku u skladu s tim.

 

3. To možete i u okviru samog ugovora o uzdržavanju. Kod ugovora o doživotnom uzdržavanju to se podrazumijeva, budući da ne postajete vlasnik nekretnina pri potpisivanju ugovora.

 

S obzirom na želje vaših roditelja, darovni ugovor je najlošije rješenje jer se darovano uračunava pri izračunavanju nužnog dijela, a vaš brat je nužni nasljednik. Isto vrijedi i za oporuku, nužni nasljednik može tražiti nužni dio u odnosu na cijelu ostavinu.

 

Imovina koja je predmet ugovora o uzdržavanju uopće se ne računa u ostavinu i ne može biti predmet ostavinskog postupka.

 

Prema tome, navodi u oporuci u vezi imovine koja je predmet ugovora o uzdržavanju ne škode, ali i nemaju nikakvog učinka.

 

U ovom slučaju ne vrijedi da od viška glava ne boli. Ako bi vaši roditelji darovali istu imovinu koja je predmet ugovora o uzdržavanju, onda takav darovni ugovor ne bi imao učinka (barem ne u slučaju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju), jer bi ponovno raspolagali imovinom koja je već prehodno bila predmet drugog raspolaganja (u slučaju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju zapravo bi raspolagali imovinom koja više nije njihova), ali bi se mogao koristiti kao argument da su sklapanjem takvog ugovora zapravo faktično raskinuli ugovor o uzdržavanju. Slično je i ako biste sklopili posebni ugovor o pravu na uživanje. Bi li takav argument prošao na sudu, teško je reći, ali bi sasvim sigurno to oslabilo vaš položaj.

 

O ovim pitanjima je bilo puno objava na Legalisu, npr.

 

http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/56542-dosmrtno-ili-doživotno-uzdržavanje

 

pa upotrijebite tražilicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju se teško mogu pobiti .

sa uspjehom ga mogu pobiti primatelji uzdržavanja ako druga strana ne izvršava svoju obvezu iz ugovora.

u ugovor o doživotnom (imovina iz ugovora mjenja vlasnika nakon smrti primatelja uzdržavanja) ili dosmrtnom uzdržavanju (imovina mjenja vlasnika po potpisivanju ugovora i upisu vlasništva) potrebno je navesti imovinu koju pružatelj uzdržavanja dobije kao naknadu od primatelja uzdržavanja (opis iz vlasničkog lista) i upist u vlasnički list sklapanje ugovora. bilo bi najbolje da ugovor ovjeri nadležni sud.

ugovor o doživotnom uzdržavanju isključuke nasljeđivanje pa i nužni dio.

on je kao i kupoprodajni ugovor.

porez se plaća i iznosi 5% od vrijednosti imovine iz ugovora. po ugovoru za doživotno uzdržavanje se smanjuje za 5% za svaku godinu života primatelja uzdržavanja, od sklapanja ugovora.

pravo uživanjana nekretnini vlasnik nekretnine može upisati kad hoće i kom hoće (nije potreban ugovor). zahtjev za upis prava u vlasnički list nekretnine podnosi se u gruntovnici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na odgovoru. Da rezimiram. Ukoliko ostavimo ugovor o doživotnom uzdržavanju, nekretnine navedene u ugovoru ne ulaze u ostavinu i moj brat ne može tražiti nužni dio.

Ukoliko moji roditelji i ja poništimo ugovor o doživotnom uzdržavanju i istovremeno sklopimo ugovor o dosmrtnom uzdržavanju situacija je ista jedino što s ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju nekretnine mogu odmah prepisati na sebe.

 

Što se tiče poreza, ukoliko nisam krivo shvatila, čini mi se da sam dobila dvije različize informacije

KroničnaStranka kaže da ne plaćam porez, a bovu da porez iznosi 5% od vrijednosti imovine navedene u ugovoru.

Inače bovu vi ste spomenuli da se plaća 5% manje poreza za svaku godinu koliko traje ugovor.Ugovor je sklopljen ove godine, a ja o roditeljima brinem već 10 godina. Da li bi bilo dobro da se to navede u ugovor o dosmrtnom (ili doživotnom uzdržavanjuako bi se sklopio novi s tim dodatkom) pa onda jednog dana ako je potrebno potktijepi svjedocima.

 

Inače u sklopljenom ugovoru o doživotnom uzdržavanju (koji smo sklopili kod suda) kod jedne nekretnine nije navedena čestica, već samo 'kuća u gradu (u obiteljinazvana xy)'. Ukoliko se to ne ispravi vjerojatno može biti problema. Mi smo namjeravali ovaj trenutno važeći ugovor poništiti i istovremeno sklopitinovi ugovor pa da sve čestice budu ispravne, ali sada kao što sam već navela razmatramo i druge opcije. Hvala još jednom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz Zakona o porezu na promet nekretnina:

 

VI. POREZNA OSLOBOĐENJA

 

1. Opća oslobođenja

 

Članak 11.

 

Porez na promet nekretnina ne plaćaju:

 

.....

 

7. bračni drug, potomci i preci te posvojenici i posvojitelji koji u odnosu na primatelja uzdržavanja stječu nekretnine na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju,

 

.....

 

http://ccenterclient.porezna-uprava.hr/view.asp?file=ugodozuzd.XML

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija