Jump to content

dva zastarna roka


anonimno

Preporučene objave

Molim za pojašnjenje jednog slučaja:

U Zakonu o mirovinskom osiguranju spominju se dva zastarna roka. Prvo se kaže da potraživanja zastarjevaju po isteku 5 godina, a onda da ako se u tih pet godina ne naplati dug, onda za 10 godina apsolutno zastarijeva.

???

I kaj sad ... jel dug zastari za 5 ili 10 god?

Naime, imam dug prema mirovinskom, prošlo je 8 godina od isteka godine u kojoj je nastao. U tih 8 godina nije bilo nikakvog prekida zastare.

Moje pitanje: Hoće li mi otpisati dug ako tražim otpis duga?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo, točno sam znao da će se javiti neki moralist!!! Ma kako su samo brzi!

Ne da mi se sad objašnjavati pozadina slučaja, ali samo da kažem da je krivnja barem podijeljena. No, to čak i nema veze, koliko sam vidio, na ovom se forumu javljaju i ljudi s težim "grijesima" nego što je dug mirovinskom, zato, molim, one koji znaju da mi odgovore na pitanje, a drugi nek zadrže mišljene za neku drugu priliku.

... A što se tiće mirovinskog i pravde i pravednosti, mogao bi izložiti slučaj svoje mame nakon 40 godina teškog rada i njenog iznosa penzije .... pa da vidim što bi imali za reći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedan je zastara za utvrđenje obveze (utvrđuje se rješenjem), drugi je zastara za ispunjenje obveze utvrđene rješenjem.

 

Ne praštaju nikome, ali pitanje je tko će naplatiti.

 

Od kako je porezna preuzela naplatu, više se ne zna tko pije, a tko plaća, koliko iznosi dug itd.

 

Kada porezna uprava naplaćuje oni tada donose rješenje o ovrsi. Međutim, postoje postupci koji su pokrenuti prije prijenosa na poreznu upravi, a koji su pokrenuli npr. HZMO, tako da je moguće da se vode dva postupka istovremeno za isti dug.

 

Obzirom da je sada porezna uprava preuzela naplatu, NEMA DOGOVORA.Traže do zadnje lipice sve. Jedina olakšica je da nisu baš tako ažurni, ali uredno obračunavaju zakonsku zateznu kamatu.

 

Savjet - prenesi na nekoga svoju imovinu, optereti plaću, postani socijalni slučaj, pa postoji mogućnost da ovršni postupak obustave, te da će netko zaboraviti ponovno pokrenuti ovrhu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Starina na iscrpnom odgovoru, no budi još ljubazan, neš mi nije jasno. Kako to misliš - ne opraštaju?! Pa nije to stvar opraštanja ili neopraštanja! Ako postoji zakonski rok zastare i dug je u zastari, onda ta MORAJU otpisati. Nije to nikakvo praštanje. A u zakonu lijepo piše - kad nastupi zastara gubi se pravo prisilne naplate. Ja nisam pravnik, ali, toliko je ipak jasno ko dan! Znam i ja da je porezna preuzela dug, ali i porezna podliježe zakonima. Jednom je na ovom forumu nekome odgovoreno na slično pitanje da porezna nakon osam godina, ako nije do sada, ne može pokrenuti prisilnu naplatu.

Meni samo nije jasno koja je razlika između zastare od 5 i zastare od 10 godina. Oprosti, ali tvoja prva rečenica mi je totalno nejasna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

....se dobro sjećam (ostarilo se) prvi rok od 5 godina odnosi se na samo utvrđenje obveze, dakle porezna uprava (HZMO i sl.) mora u roku od 5 godina od dana isteka kalendarske godine u kojoj je dug nastao donijeti rješenje kojim se obvezniku utvrđuje obveza plaćanja, obično u roku od 15 dana. Drugi rok od 10 godina odnosi se na zastaru naplate po rješenju., dakle već utvrđene obveze. Kada protekne rok od 10 godina prisilno se više ne može naplatiti potraživanje po pravomoćnom rješenju.

Mislim da je to to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija