Jump to content

brak sa stranom drzavljankom


bongozg
 Dijeli

Preporučene objave

pozdrav,

 

zanima me koji pravni sustav/obiteljski zakon se primjenjuje ako se ja (hrvatski drzavljanin) ozenim zenom iz druge drzave, a oboje pri tome zivimo u nekoj 3. drzavi, ili ce se ona nakon vjencanja preseliti u 3. drzavu?

 

da li postoje neka opcenita pravila kod utvrdjivanja cije pravo se primjenjuje?

 

pokusao sam guglati, ali nisam nasao konkretan odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 Dijeli

 • Online korisnici

 • Slične teme

  • objavio: r3surge
   Poštovani,
   namjeravam sklopiti brak sa državljankom Republike Filipini.
   Dodatne informacije:
   Ja sam punoljetna osoba sa invaliditetom. Ukinuta je radna sposobnost (prije punoljetnosti), no nikada nije dirana poslovna sposobnost. Dakle, u potpunosti imam poslovnu sposobnost. Evidentiran sam u socijalnoj skrbi i primatelj osobne invalidnine u iznosu 1500 kn. Oslobođen sam plaćanja zdravstvenog osiguranja i dopunskog. Pokriveno mi je sve temeljem invaliditeta. Pravno zapreka nema pri sklapanju braka.
   U biti sve sam shvatio osim dvije stvari koje mi nisu jasne. Odnose se na plaćanje obveznog zdravstvenog osiguranja strancu i dokazivanju o sredstvima za uzdržavanje. U kućanstvu su pored mene trenutno prijavljene 2 osobe (majka i brat), dakle 3. Kada bi bio sklopio brak bile bi to 4 osobe, no moguće je da se prijavi još jedna osoba. Bilo bi 5 osoba u kućanstvu. Iako bi brat promijenio prebivalište, pa bi opet bilo nas 4. Otac je dao punomoć majci na svoju mirovinu (služi doživotnu kaznu zatvora). Majka ima vlastitu mirovinu također.
   Gledajući zakone...
   Dakle po važećem Zakonu o strancima:
   Moja točka je broj 1.
   Nadalje:
   1. Dokazuje upisom u Maticu vjenčanih
   2. Posjeduje
   3. Oko ovoga imam pitanja!
   4. Oko ovoga imam pitanja također!
   5. Sve ok
   6. Sve ok
   Nadalje:
   Važeća je točka 1. pošto sam Hrvatski državljanin (i ostatak ukućana)
   I konačno:
   Glede dokazivanja o osiguranim sredstvima za uzdržavanje slijedi:
   Po važećem Pravilniku o statusu i radu stranaca u Republici Hrvatskoj:
    
   Sredstva za uzdržavanje stranca u Republici Hrvatskoj
   Članak 6.
   (1) Sredstva za uzdržavanje u smislu članka 4. stavka 1. podstavka 2. ovoga Pravilnika moraju biti u visini koja je kao minimum utvrđena Uredbom o načinu izračuna i visini sredstva za uzdržavanje stranca u Republici Hrvatskoj.
   (2) Dokazi iz stavka 1. ovoga članka moraju glasiti na ime stranca, člana obitelji kako je propisano člankom 56. stavkom 1. Zakona o strancima ili člana zajedničkog domaćinstva stranca.
   (3) Dokazom iz stavka 2. ovoga članka smatra se:
   – ovjerena preslika tri zadnje isplaćene plaće,
   – porezno rješenje,
   – izvadak od mirovine,
   – ugovor o radu, odnosno pisana potvrda o sklopljenom ugovoru o radu ili odgovarajući dokaz o radu iz kojeg mora biti razvidna visina plaće stranca, ukoliko stranac radi manje od 3 mjeseca,
   – dokaz o stipendiranju,
   – rješenje o upisu u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava od nadležnog ministarstva te dokaz o ostvarivanju sredstava s navedene osnove.
   (4) Stranci koji reguliraju privremeni boravak u svrhu korištenja nekretnine ili u druge svrhe najduže do 6 mjeseci u godini dana, stranci koji reguliraju privremeni boravak u svrhu srednjoškolskog obrazovanja ili studiranja, kao i obrtnik koji prvi put regulira dozvolu za boravak i rad iz članka 76. stavka 1. točke 5. Zakona o strancima, osim dokaza iz stavka 3. ovoga članka, mogu priložiti i potvrdu banke o sredstvima kojima stranac raspolaže na bankovnom računu.
   (5) Stranac iz stavka 4. ovoga članka koji će regulirati privremeni boravak u druge svrhe do 6 mjeseci u godini dana, dokazuje da posjeduje sredstva za uzdržavanje ako na bankovnom računu raspolaže s financijskim sredstvima u visini od 6 puta uvećanog iznosa propisanog Uredbom iz stavka 1. ovoga članka, ovisno o broju članova obitelji, a ostali stranci iz stavka 4. ovoga članka dokazuju posjedovanje sredstava za uzdržavanje ako na bankovnom računu raspolažu s financijskim sredstvima u visini od 12 puta uvećanog iznosa propisanog Uredbom iz stavka 1. ovoga članka, ovisno o broju članova obitelji.
   (6) Pisana izjava o uzdržavanju stranca koju daje član zajedničkog domaćinstva mora sadržavati obvezu da će uzdržavatelj snositi sve troškove vezane za vrijeme boravka stranca u Republici Hrvatskoj.
   (7) Član zajedničkog domaćinstva koji daje izjavu o uzdržavanju stranca mora priložiti dokaz da raspolaže sredstvima, na način da je ukupan iznos po članu kućanstva te osobe, uključujući u to i stranca za kojeg se jamči uzdržavanje, propisanim Uredbom iz stavka 1. ovoga članka i uz dokumentaciju sukladno odredbama stavka 3. ovoga članka. Pisanu izjavu o uzdržavanju stranca može ovjeriti i službena osoba u nadležnoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji.
   (8) U sredstva za uzdržavanje stranca ne uračunavaju se sredstva dobivena temeljem socijalne pomoći, naknade za vrijeme nezaposlenosti i doplatka za djecu, osim ako se radi o odobrenju privremenog boravka u svrhu spajanja obitelji s hrvatskim državljaninom sukladno članku 56. stavku 1. Zakona o strancima.
   Dakle gledajući važeću Uredbu o načinu izračuna i visini sredstava za uzdržavanje državljanina treće zemlje u Republici Hrvatskoj:
    
   Gledajući ovu Uredbu, to bi bilo 3400 kn za nas dvoje + 800 kn za svaku daljnju prijavljenu osobu na toj adresi. Pošto je osnovica na temelju koje se utvrđuje visina zajamčene minimalne naknade 800 kn. Dakle, gledajući Pravilnik o statusu i radu stranaca u Republici Hrvatskoj pod boldanim stavkom (8) ja bi također mogao priložiti svoje prihode, tj. invalidninu.
   E sada, poslao sam i upit MUP-u koji zapravo i odobrava privremeni boravak i traži dokaz o sredstvima za uzdržavanje. Odgovor koji sam dobio i koji me potpuno zbunjuje dodao sam u prilog. (u crvenom pravokutniku na slici je obilježeno je ono što me zbunjuje)
   Uža obitelj i po zakonu i po MUP-ovom odgovoru smo samo ja i moja žena. Da li tu zaista spadaju svi ljudi prijavljeni na adresu gdje smo i mi prijavljeni?
   Isto tako me zanima pitanje oko zdravstvenog osiguranja.
   Po važećem Zakonu o doprinosima (čl. 169.) i NAREDBI O IZNOSIMA OSNOVICA ZA OBRAČUN DOPRINOSA ZA OBVEZNA OSIGURANJA ZA 2018. GODINU:
   Koeficijent je 0,38, a osnovica se obračunava od iznosa od 3.047,60 kn, trenutna mjesečna osnovica bi bila: 1158,08 kn 
   Što znači mjesečna osnovica i što ona predstavlja? Siguran sam da to nije mjesečni iznos za plaćanje obveznog zdravstvenog osiguranja, jer se ono kreće od 350-500 kn. Zanima me po čemu HZZO izračunava mjesečni iznos za Obvezno Zdravstveno osiguranje. Znam također da se plaća za godinu unazad zbog toga što Filipini i RH nemaju ugovoreno važenje stvari oko zdravstvenog osiguranja. I na kraju što predstvalja ta mjesečna osnovica?
   Ok, to bi bilo sve što sam htio pitati. Nadam se da ne zamjerate na podužoj temi i molim vas da mi odgovorite samo ukoliko točno znate o čemu se radi.
    
   Unaprijed hvala!
    

  • objavio: dalmatien
   Molim može li primjer pisanog zahtjeva za upis prava vlasništva za strane državljane koji se šalje Ministarstvu pravosuđa za stjecanje prava vlasništva na nekretnini. 
  • objavio: Tiberius
   Pozdrav svima, 
   Zanima me ima li tko iskustva sa sklapanjem braka između državljana Ukrajine i državljana Hrvatske. Po mogućnosti da je blak sklopljen u Ukrajini, te se par potom doselio u Hrvatsku.
   Prvo pitanje koje se nameće je, mora li ona ishodovati vizu za boravak u RH, budući da je državljanka Ukrajine (s biometrijskom putovnicom, to je isto bitno napomenuti)
   Drugo pitanje je, koji bi nam dokumenti trebali za opciju da brak sklopimo u Ukrajini (koliko sam shvatio, putovnica letter of no impendiment [gdje se to uopće dobiva] te međunarodni rodni list, sve skupa apostilirano, prevedeno i notarizirano), a koji da se brak sklopi u RH, a da brak bude legalan i obje zemlje?
   Treće, ono što me najviše muči kod cijele priče oko sklapanja braka u Ukrajini jest proces legalizacije braka od 30 dana. Zna li tko što o tome?
   4. Što se tiče njenog prava na rad nakon braka, ona ima tehnicij završen, smjer farmaceutskog tehničara (škola završena 2009.) Kako priznati njenu diplomu u RH? 
   5. Ako smo u braku prilikom njenog ulaska u RH, mora li se pisati ono pismo pozivnice, gdje piše da ću ja skrbiti o njoj i snositi njene troškove života?
   I 6.ako itko može, da mi napravi neku checklistu sa time što i kako moram obaviti, budući da su mi u MVEPu i ukrajinskoj ambasadi dali šture odgovore.
    
   Hvala svima
×
×
 • Napravi novi...