Jump to content

Izuzeće iz ostavinske mase


Aspidistra

Preporučene objave

Ostavitelj je za živio u (svojoj) kući skupa sa svojim sinom, no odvojeno - svatko na svom katu. Sin je svo vrijeme održavao, vršio renoviranja i popravke, jednom rječju ulagao u taj "svoj" kat o vlastitom trošku. Režije su plaćane dogovorom pola-pola, osim telefona kojeg je svatko plaćao za sebe, budući da je svatko imao svoju telefonsku liniju. Ostavitelj je oporukom isključio sina iz nasljeđivanja, stoga pitanje glasi - može li se taj kat isključiti iz ostavinske mase, budući da je sin godinama ulagao u taj dio nekretnine? Ako da, na koji način i u kojem postupku? Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Primjerice temeljem svog prava na posjed ili n

a neki drugi način?

prije svega treba naglasiti da posjed ne predstavlja pravo vec fakticku vlast,no zakon stiti posjedika od svakog tko ga u posjedu smeta ili uznemirava,ali se posjednik nece moci suprotstaviti vlasniku,ukoliko isti sudskim putem zahtijeva predaju posjeda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne možete se "žaliti na oporuku". Oporuku možete osporiti u cijelosti ili djelomično, a bit ćete uspješni ako za to imate jako dobre razloge. Razlozi mogu biti različiti: forma oporuke nije po zakonu, postoji sumnja da je oporuka doista ostaviteljeva ili da je njegov potpis, opručitelj nije bio u stanju shvatiti što čini, oporučitelj je raspolagao imovinom koja nije njegova, i tome slično.

 

Ako ste nužni nasljednik, a oporukom je taj dio povrijeđen, možete tražiti nužni dio, tj. da se oporučno raspolaganje u određenom dijelu ograniči

 

Ali ne možete se žaliti na to da vam oporuka ne odgovara.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Metrix76,

 

potruditi ću se pojasniti. Brat je sestri ostavio kuću i punomoć na bankovni račun. Brat ima dijete koje nije vidio 25 godina i ništa znao vezano za njega. Nakon smrti, sestra je osjetila potrebu da javi djetetu da mu je otac umro i tu su počeli problemi. Sin je dan nakon sprovoda promijenio bravu na kući i uz pomoć odvjetnika i bilježnika podignuo novce sa računa. U pokušaju da se sudski preispita poslovanje odvjetnika i bilježnika, tražeći odvjetničku pomoć, svi odvjetnici redom su rekli da to sve nevalja, ali da oni neće ići protiv kolega, odnosno nitko nije htio tužiti dotične. Sada, kada smo došli do odvjetnika koji je uzeo slučaj, sada je sporno to što je prošao rok od tri godine u kojem se oporuka može osporiti.Tako kaže odvjetnik. Ali nije problem u oporuci, nego u radnjama sina i njegove pravne ekipe, odnosno njegovog odvjetnika i bilježnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Matrix76,

 

znam da je teško na osnovu par rečenica shvatiti o čemu se radi, jer to je klasična prevara, a nisam htjela iznositi detalje. Ja sam shvatila, nakon u preko nekoliko situacija u RH, da najveća moja graška koju sam napravila u životu, je to, što nisam završila pravni fakultet.

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija